NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Winkelketens furieus over nieuwe wet die positie franchisenemers versterkt | Koninklijk Huis oefende in stilte voor nieuwe uitvaart

null Beeld Rebecca Fertinel
Beeld Rebecca Fertinel

Winkelketens furieus over nieuwe wet die positie franchisenemers versterkt
Het kabinet wil een einde maken aan de in zijn ogen ongelijke machtsverhouding tussen grote concerns zoals bijvoorbeeld Albert Heijn of Starbucks, en de 34 duizend vaak kleine ondernemers die winkels van deze formules zelfstandig uitbaten, zogeheten franchisenemers. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, stuurt de wet vandaag naar de Raad van State. ‘De machtsbalans moet worden hersteld’, zegt zij tegen de Volkskrant.

Kabinet zet kaarten op Dijsselbloem
Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is de Nederlandse kandidaat om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington te gaan leiden. Het kabinet besluit naar verwachting vrijdag de lobby voor de PvdA’er te beginnen. Uit overleg afgelopen dagen met Berlijn en Parijs bleek dat een tweede gegadigde – voormalig CDA-premier Jan Peter Balkenende – kansloos was.

Koninklijk Huis oefende in stilte voor nieuwe uitvaart
Onopgemerkt door de buitenwacht heeft half juni een grote oefening plaatsgevonden voor een nieuwe uitvaart van een lid van het Koninklijk Huis. De locatie van de tweedaagse bijeenkomst was paleis Noordeinde in Den Haag. Ongeveer honderd betrokkenen wisselden gegevens uit en keken of het draaiboek met codenaam CP 100 (CP staat voor ‘contingency plan’) nog accuraat is.

Rutte gaat naar Trump en overhandigt D-day-vlag
Premier Mark Rutte heeft volgende week donderdag een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft dat bevestigd. Rutte gaat naar de Verenigde Staten voor een handelsmissie in Boston.

Vandaag in het nieuws

Op de jeugdklimaattop in Miami spreekt vandaag de 16-jarige Zweedse Greta Thunberg (de eerste klimaatstaker), via een videoverbinding omdat ze niet wil vliegen. In Ulster herdenken de protestantse Noord-Ieren met de Oranjemarsen de Battle of the Boyne van 1690. En koning Willem-Alexander ontvangt de president van Ecuador, de socialist Lenín Moreno, die op werkbezoek is in Nederland.

Greta Thunberg Beeld REUTERS
Greta ThunbergBeeld REUTERS

Ouders Haga Lyceum bij informatieavond: ‘Dit land verandert langzaam in een bananenrepubliek’
De ouders op de informatieavond van het Haga Lyceum over de laatste ontwikkelingen staan vierkant achter het bestuur. De onvrede over de vermeende tegenwerking van de overheid lijkt breed gedeeld.

China pakt varkenspest aan met de doofpot waardoor de ziekte zich alleen maar sneller heeft verspreid
Minstens de helft van de varkensstapel in China is verdwenen door de Afrikaanse varkenspest. Officieel is de ‘ergste dierenziekte ooit’ vrijwel onder controle. Dat achter dat verhaal een andere werkelijkheid schuilgaat, weet varkenshouder Wu maar al te goed.

Column Sheila Sitalsing: Niets doen is hard werken
Wanneer je plotseling niets hoeft te doen, ‘dan rest een stilte zo overweldigend dat het griezelig wordt’, schrijft Sheila Sitalsing. En dan ga je toch lijstjes maken en rommelen om die stilte op te vullen. Maar tegelijkertijd biedt die stilte ook nieuwe perspectieven. Perspectieven die Sitalsing de komende zes weken zal gaan ontdekken, want het is hoog tijd voor vakantie.

Niet alle mannen met baarden kregen een plekje aan de wand van Lang Leve Rembrandt
3.000 inzendingen had het Rijksmuseum verwacht voor Lang Leve Rembrandt. Het werden er 8.500. Hoe je daar de 600 beste uit kiest? De Volkskrant volgde de wording van de giga-expositie.

null Beeld Rebecca Fertinel
Beeld Rebecca Fertinel

Eenmaal op het grind kraakt Kruijswijk: ‘Het was niet zo’n beste dag. Maar ik had er al rekening mee gehouden’
Tijdens de eerste serieuze bergrit in de Tour verliest Steven Kruijswijk tijd op zijn concurrenten. Vervelend, maar hij lijkt er niet mee te zitten. ‘Het is nog twee weken. Ik doe nog steeds mee.’

Het gaat niet om bomen planten, het gaat om bomen waarderen
Voor de verslaggeverscolumn ging Toine Heijmans naar Woold, een buurtschap ten zuiden van Winterswijk. ‘Woold ligt in een groene zomerzee: klotsend struikgewas, opstuivende beuken en berken, zware eiken die als brekers over de zandwegen buigen, ton sur ton,’ schrijft Heijmans, En daar moeten ineens bomen bijgeplant worden. Gek, vindt Heijmans, want zijn er niet al bomen genoeg?

Meer over