Volkskrant OchtendZaterdag 21 oktober

Volkskrant Ochtend: Wie de grond heeft, heeft de macht. Dus van wie is de grond in Nederland? | In gesprek met de vrouw die de laatste dictator van Europa neerhaalt

De driehonderd grootste grondbezitters van Nederland hebben samen 860 duizend hectare in bezit.Beeld Getty Images

Nieuws

De driehonderd grootste grondbezitters van Nederland hebben samen 860 duizend hectare in bezit. Daarmee bezitten ze ruwweg eenderde van alle onbebouwde grond in Nederland. Van wie is die grond?

Woede in Brazilië na doodslaan zwarte man door witte bewakers supermarkt. In diverse steden gingen mensen de straat op.

KLM is niet te spreken over een extra beperking voor nachtvluchten die in de definitieve luchtvaartnota van het kabinet is opgenomen. De luchtvaartmaatschappij vreest financiële gevolgen.

Liveblog: Zoon Trump besmet met het coronavirus | Aruba voert maatregelen in voor passagiers uit Curaçao

Grootgrondbezitters hebben een doorslaggevende stem bij het toekomstige gebruik van de schaarse ruimte in Nederland. Ontdek hier wie de grootste grondbezitters zijn en hoe groot hun land is, vergeleken met je eigen tuin of woonwijk.

Bezittingen van Margreta Moret-Wessels-Boer in Drenthe.Beeld Harry Cock

Aanraders

De grootste particuliere grootgrondbezitter van Nederland is een vrouw van 81 uit Drenthe. Wie is deze Margreta Moret-Wessels Boer die er alles aan doet haar 2.246 hectare grond in de vier noordelijke provincies intact te houden?

In cursussen helder schrijven leert de cursist als eerste: probeer de lijdende vorm te vermijden, schrijft Sheila Sitalsing. ‘En als hij dat niet leert, deugt de cursus niet en heeft hij z’n goeie geld vergooid. Deze tip is gratis’.

Uit het niets werd Svetlana Tichanovskaja binnen enkele maanden het gezicht van een land dat na 26 jaar af wil van zijn dictator. ‘Natuurlijk heeft Loekasjenko me onderschat’.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Al dat licht verstoort het natuurlijk gedrag van een hele reeks soorten, inclusief de mens. Waarom gaan dan zo achteloos de lampen aan?

In geval van pandemie of andere tegenslag: pak snel een kookboek van Alison Roman.

Parelwitte stranden, een hypnotiserende, groenblauwe zee – Ibtihal Jadib is even helemaal weg van het grote gedoe.

Meer over