Volkskrant Ochtenddinsdag 11 juni

Volkskrant Ochtend: Weinig animo voor wietproef kabinet | Internationals uit 1973 en 2019 over de indrukwekkende vlucht van het vrouwenvoetbal

Terwijl u sliep

Weinig animo voor wietproef kabinet
Het loopt niet storm met het aantal gemeenten dat wil deelnemen aan het wietexperiment van het kabinet. Tot dusver hebben zich alleen middelgrote en kleine gemeenten aangemeld. De vijf grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven), die ook de meeste coffeeshops herbergen, doen onder de huidige voorwaarden niet mee.

Een bezoeker van coffeeshop Cremers in Den Haag steekt een joint op. Beeld ANP
Een bezoeker van coffeeshop Cremers in Den Haag steekt een joint op.Beeld ANP

De meeuw bij de viskraam komt van ver: ‘Meeuwen hebben een uitstekend geheugen en een mentale kaart van de omgeving’
Experts snappen er niets van: meeuwen blijken soms enorme afstanden af te leggen om een favoriete vuilnisbelt of viskraam – ‘Henk’s Haring’ in Amsterdam! – keer op keer op te zoeken. Maar waarom eigenlijk? Bioloog Judy Shamoun-Baranes, volgende week maandag te gast in het Volkskrant KennisCafé, heeft wel zo’n vermoeden.

Iran verbiedt journalist Thomas Erdbrink zijn werk te doen
Iran heeft de persaccreditatie ingetrokken van de Nederlandse journalist Thomas Erdbrink, die in de hoofdstad Teheran voor The New York Times werkt. Hij kan al sinds februari niet meer werken.

The Wall Street Journal: Vermoorde broer Kim Jong-Un was CIA-informant
De vermoorde broer van Noord-Koreaans staatshoofd Kim Jong-un was een informant van Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Dat schrijft Amerikaanse krant The Wall Street Journal maandag op basis van anonieme bronnen.

Vandaag in het nieuws

De Commissie Toezicht op de Veiligheidsdiensten evalueert de Wet op de inlichtingendiensten. Het eerste vaatje nieuwe haring wordt geveild ten bate van de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP presenteren het coalitieakkoord voor de provincie Overijssel.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aanraders van de redactie

Indrukwekkende vlucht van het vrouwenvoetbal, van het bijna totale niets naar mondiale schijnwerpers
Internationals uit 1973 en 2019 ontmoetten elkaar in Zeist. De reünie toonde de totaal veranderde omstandigheden van het vrouwenvoetbal tussen toen en nu. ‘Als meisje mocht ik niet voetballen bij clubs. Alleen op straat.’

Sarina Wiegman en Bert Wouterse, bondscoaches van het vrouwenelftal in 2019 en 1973. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Sarina Wiegman en Bert Wouterse, bondscoaches van het vrouwenelftal in 2019 en 1973.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Column Bert Wagendorp: ‘De Britten weten hoe je een politiek bloedbad organiseert’
‘Het gaat weer los in het Paleis van Westminster, het theater aan de boorden van de Thames dat ons de afgelopen maanden al zoveel genot heeft verschaft’, schrijft Bert Wagendorp. Je kunt namelijk veel zeggen van de Britten, maar niet dat ze niet weten hoe je spanning opbouwt en een politiek bloedbad organiseert. Alles lijkt op het moment nog mogelijk, en dat is nou juist het leuke en tevens huiveringwekkende aan de hele situatie volgens Wagendorp.

Ook na 35 jaar is de achterdeur van de coffeeshop nog steeds in nevelen gehuld
Coffeeshophouder Lisa Lankes dacht dat de inkoop bij wiettelers wel een keer gelegaliseerd zou worden. ‘Hartstikke frustrerend’ vindt ze het dat ze nog steeds ondernemer is in een illegale branche. Ook het wietexperiment zal daarin geen verandering brengen, vreest ze. ‘Je probeert zover mogelijk van de criminelen weg te blijven.’

Overname van verzekeraar Vivat: wat betekent dat voor de 2,5 miljoen polishouders?
Nadat het Chinese moederbedrijf in zwaar weer was terechtgekomen, krijgt verzekeraar Vivat een nieuwe eigenaar: investeerder Athora uit Bermuda. Wat betekent dat voor de 2,5 miljoen polishouders? Vier vragen over de overname van Vivat.

Hoofdkantoor van verzekeraar Vivat in Amstelveen. Beeld Peter Hilz / Hollandse Hoogte
Hoofdkantoor van verzekeraar Vivat in Amstelveen.Beeld Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Acteur Oussama Ahammoud wil jongeren laten zien dat je écht wel ergens kunt komen als je je kansen benut: ‘Je moet een bepaalde mindset hebben’
Zonder acteeropleiding kreeg Oussama Ahammoud (18) een rol in de serie Mocro Maffia en de komedie De Libi. Nu wil hij Nederland laten zien wat een jongen uit een arme wijk kan bereiken.

Oussama Ahammoud Beeld Bibian Bingen
Oussama AhammoudBeeld Bibian Bingen

Verslaggeverscolumn: Waarom Servië ons met paspoort en al het land uitzet
Toine Heijmans ging op reis door Europa en stuitte iedere keer bij de grens op onverbiddelijke grenspolitie. ‘We zijn vreemdelingen en de vraag is wat we komen doen.’ Het is de tol van het nationalisme waar sommigen zo naar terugverlangen. Hekken om je land, een eigen munt en weg uit de Europese Unie.

Meer over