Nieuwsbriefwoensdag 27 maart

Volkskrant Ochtend: Weer ontlastend bewijs in Deventer moordzaak | Verrassend onderzoek: omstanders grijpen wel degelijk in

Ernest Louwes verzet zich in 2004 tegen de twaalf jaar celstraf die hij krijgt opgelegd in het gerechtshof in Den Bosch. Beeld ANP
Ernest Louwes verzet zich in 2004 tegen de twaalf jaar celstraf die hij krijgt opgelegd in het gerechtshof in Den Bosch.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Nieuw ontlastend bewijs in Deventer moordzaak
In de Deventer moordzaak is opnieuw bewijs gevonden van vervalsingen door de Technische Recherche. Ontlastende vingerafdrukken zijn gewist, er is een nieuwe slachtofferfoto met ontlastende bloedvlek, en uit een proces-verbaal zijn cruciale, ontlastende passages verwijderd.

Onderzoek naar vechtpartijen laat zien: de omstanders helpen wél
Bij hoog oplopende ruzies en vechtpartijtjes op straat schieten voorbijgangers in de regel te hulp om de boel te sussen. Dat is ‘compleet verbazingwekkend’ en een ‘behoorlijk radicale ontdekking’, zeggen de onder meer Amsterdamse onderzoekers die het allemaal op beveiligingscamera’s zagen gebeuren.

Aanklachten tegen acteur die haatmisdrijf tegen zichzelf in scène zette ingetrokken
De aanklachten tegen de Amerikaanse acteur Jussie Smollett, die door politie van Chicago ervan beschuldigd werd een haatmisdrijf tegen zichzelf in scène gezet te hebben, zijn ingetrokken.

Boeing 737 Max 8 maakt noodlanding in de VS
Een Boeing 737 Max 8 heeft dinsdagmiddag een noodlanding gemaakt op het internationale vliegveld van Orlando in de Amerikaanse staat Florida. Het toestel, dat alleen twee piloten aan boord had, was op weg naar Victorville in Californië waar het aan de grond zou worden gehouden.

Vandaag in het nieuws

Boeing praat met piloten en toezichthouders over de terugkeer van de Boeing 737 MAX 8. De rechtbank behandelt het bezwaar van de ‘blokkeerfriezen’ tegen afname van hun dna. In het Tate Britain in Londen opent een grote Van Gogh-tentoonstelling.

Aanraders van de redactie

Het Lagerhuis zal een uitgang uit het Brexit-doolhof moeten vinden: hier de zes mogelijke paden op een rijtje
Twee keer stemden ze het voorstel van premier May voor een Brexit-deal weg, maar nu de leden van het Britse Lagerhuis de macht hebben gegrepen, zullen ze met een alternatief moeten komen. May zou bereid zijn op te stappen als er toch voor haar akkoord wordt gekozen.

De longartsen die te veel tissues moesten uitdelen aan kankerpatiënten waar niets meer aan te doen viel
Wanda de Kanter en Pauline Dekker: longartsen en heldinnen. Ze werden gezien als ‘te activistisch’, schrijft Sheila Sitalsing. Maar je hebt mensen met lef nodig om iets te bereiken.

Europa worstelt met Chinese opmars, Macron waarschuwt president Xi om EU niet te verdelen
Europa worstelt met China. Dit land laat steeds meer zijn macht en invloed gelden op het Europese continent, maar de Europeanen weten niet goed wat ze ermee aanmoeten. De Chinezen brengen veel geld mee, maar dat is niet gratis, is de vrees.

Een facelift voor de spoorbeveiliging is nodig: ‘De trein is deels een rijdend museum’
Het Nederlandse spoornet moet de komende jaren op schop om de toeloop van honderdduizenden nieuwe reizigers aan te kunnen. De grootste ingreep? Een facelift voor de spoorbeveiliging van 60 jaar oud. ‘De trein is deels een rijdend museum.’

Podcast- en radiomaker Scott Carrier. Beeld CHAD KIRKLAND
Podcast- en radiomaker Scott Carrier.Beeld CHAD KIRKLAND

Ondergangsoptimist en podcastmaker Carrier: ‘Er is geen reden te geloven in redding of verlossing’
Loopt de beschaving op zijn eind?, vroeg Scott Carrier zich vier jaar geleden af voor zijn podcast Home of the Brave. Ja, antwoordt hij nu. Maar er is ook goed nieuws.

Hoe een verslaggever de schuld krijgt van ondoordachte politiek
In Kerkrade deed de gemeente aangifte tegen een journalist omdat zijn berichtgeving hen niet uitkwam. Toine Heijmans ging langs bij de verslaggever in kwestie: Ruben van Erp.

Meer over