Volkskrant Ochtend: Weer goud voor Mentel op Paralympische Spelen | Wat levert de komst van Unilever ons op?

Goedemorgen. Nu de Unileverbuit is veiliggesteld kan het grote Paul Polmanwatchen beginnen, schrijft columnist Sheila Sitalsing over de keuze van Unilever om het hoofdkantoor in Nederland te vestigen. Verder in onze ochtendnieuwsbrief: het verhaal van een gelauwerde fotograaf die plots blind werd en columnist Peter Buwalda heeft niks te klagen over zijn dagelijkse dis.

Donald Tusk en Mark Rutte. Beeld null
Donald Tusk en Mark Rutte.

Terwijl u sliep

Bolkestein: 'Laat Rutte in 2019 EU-president Tusk opvolgen'
Premier Mark Rutte doet er goed aan medio volgend jaar Den Haag te verlaten en EU-president Donald Tusk op te volgen. Dat is 'in het belang van Nederland' en de minister-president heeft 'als bindend figuur' de capaciteiten voor deze cruciale functie in de EU.

Parasnowboarder Mentel wint voor de tweede keer goud in Zuid-Korea
Parasnowboarder Bibian Mentel heeft bij de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang voor de tweede keer deze week goud gewonnen. De 45-jarige Mentel sleepte de olympische titel in de wacht op het onderdeel banked slalom. Het succes in Zuid-Korea komt na een moeilijke periode waarin zij tientallen bestralingen moest ondergaan tegen terugkomende kanker.

Generatiekloof over 'sleepwet'-referendum: kiezers boven de 35 zijn vóór, jongeren tegen
Het referendum over de inlichtingenwet trekt een generatiekloof door Nederland. Onder de jonge kiezers is het grootste deel van plan volgende week tegen te stemmen. Kiezers vanaf 35 jaar zouden juist overwegend voor zijn.

Partijen trekken trukendoos open: 632 kandidaten wonen niet in verkiesbare gemeente
Op de stemlijst van de VVD in Landgraaf is het zoeken naar kandidaat-raadsleden uit Landgraaf. Liefst dertien van de achttien kandidaten wonen in een andere gemeente, en in bijna alle gevallen staat hun naam óók in die gemeente op de liberale kieslijst.

De (jonge) initiatiefnemers van het referendum horen dat hun aanvraag is goedgekeurd. Beeld null
De (jonge) initiatiefnemers van het referendum horen dat hun aanvraag is goedgekeurd.

Vandaag in het nieuws

Voor de tweede keer in een week protesteren de Slowaken tegen de vermeende corruptie in hun land. Een nieuwe premier is voor hen niet genoeg, leest u in deze reportage. De eerste reis van Angela Merkels vierde termijn gaat naar Parijs, voor een onderhoud met president Macron. En SP-politicus Emile Roemer begint vandaag aan zijn baan als waarnemend burgemeester van Heerlen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Waarom verruilt Unilever Londen voor Rotterdam?
Het besluit is genomen: het hoofdkantoor van Unilever komt in Nederland. 'Going Dutch.' Het is een fikse tegenvaller voor Londen, maar wat levert de komst Nederland op? (+)

Unilever praat met iedereen, vraagt nooit wat en dwingt niets af. Het doet gewoon lang over beslissingen
'Nu de Unileverbuit is veiliggesteld kan het grote Paul Polmanwatchen beginnen: deed hij het nu wel of niet vanwege de dividendbelasting, een cadeautje van 1,4 miljard euro per jaar aan de buitenlandse beleggers van multinationals?', vraagt Sheila Sitalsing zich af. (+)

In Almere stikt het van de sociale huurwoningen; Amstelveen wil van de 'scheefhuurders' af
Nu de gemeenten meer te zeggen krijgen, worden ook de verschillen groter. Een korte serie. Aflevering 5: sociale huur. Den Haag belooft 200 duizend nieuwe woningen in de Randstad, maar het zijn de gemeenten die de bouwvergunningen uitgeven. Die denken nogal verschillend over de invulling van de plannen. (+)

Martha van Hekken bij haar sociale huurwoning in het chique complex 'het Tuinhuis' in Almere Haven. Beeld null
Martha van Hekken bij haar sociale huurwoning in het chique complex 'het Tuinhuis' in Almere Haven.

De verkopers van het zelfmoordpoeder kunnen dit helemaal niet aan
Margriet Oostveen zit aan de tafel vanwaar waar het zelfmoordpoeder 'na één telefoontje van Ximena Knol werd verstuurd, het meisje van 19 uit Uden dat er in februari haar leven mee beëindigde'. Hier beheren Rob en Jolanda Lemmens De Oplosmiddelspecialist, hun webshop voor chemicaliën. Voor het eerst vertellen ze hoe chaotisch hun eigen leven liep. (+)

De fotograaf Hannes Wallrafen werd bijna op slag blind - toch bleef hij kunst maken
Toen de gelauwerde fotograaf Hannes Wallrafen (66) bijna op slag blind werd, dacht hij dat zijn carrière erop zat. In zijn nu verschenen autobiografie vertelt hij hoe hij erin slaagde kunstenaar te blijven. (+)

Ik anders maar eens koken? Ik ben serieus vergeten hoe dat moet
Peter Buwalda heeft goed nieuws: 'vorige week zat ik nog te wachten op een antwoord van Pierre Kartner aka Vader Abraham, die ik spontaan een emotionele steunbetuiging had gestuurd vanwege een roast in 1978. Inmiddels zijn Vader en ik een aantal mails verder.' (+)

Hannes Wallrafen in zijn huis, gefotografeerd door vriend Taco Anema. Beeld null
Hannes Wallrafen in zijn huis, gefotografeerd door vriend Taco Anema.
Meer over