Volkskrant OchtendZondag 21 juni

Volkskrant Ochtend: Wat klopt er van de vooroordelen over Noord- en Zuid-Europa? | Leven na uitgezaaide kanker: hoe veer je terug na een aangekondigde dood?

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Tulsa. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Tulsa.Beeld REUTERS

Terwijl u sliep

Deel verkiezingsrally Trump afgelast wegens gebrek aan publiek
Een deel van het programma van de verkiezingsbijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump in Tulsa is op het laatste moment afgelast. Voor het buitenprogramma op een speciaal ingericht plein met podium en verkiezingsbanners, kwam nauwelijks publiek opdagen. Het podium werd daarom al voor zijn komst weer afgebroken.

Geert Dales gooit laatste deurtje bij 50Plus met een klap dicht
Geert Dales zegt per direct zijn lidmaatschap op van 50Plus, de partij waarvan hij tot 24 mei voorzitter was. Eerder was afgesproken dat hij zou aanblijven als lid. Dales meldt zijn opzegging in een op 21 juni gedagtekende brief aan het hoofdbestuur.

Meer dan duizend corona-besmettingen in slachthuis Noordrijn-Westfalen
Opnieuw is een slachthuis in Duitsland het centrum van een grootschalige corona-uitbraak. Meer dan duizend besmettingen stelden de lokale autoriteiten vast onder medewerkers bij Tönnies uit Noordrijn-Westfalen.

Tegensputterende aanklager New York bevestigt ontslag en vertrekt alsnog
De officier van justitie in Manhattan die weigerde af te treden nadat hij vrijdag door de regering van Donald Trump was ontslagen, heeft nu toch met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. Geoffrey Berman deed onder meer onderzoek naar Rudolph Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump.

Vandaag in het nieuws

Het is vandaag Vaderdag. Spanje heft de noodtoestand op en opent de grenzen voor reizigers uit de EU. In Servië zijn parlementsverkiezingen. En om 14.00 uur maakt het RIVM nieuwe cijfers over het coronavirus bekend, om 16.00 uur volgen cijfers over de ic-bezetting in Nederland.

Aanraders van de redactie

null Beeld Joren Joshua
Beeld Joren Joshua

Wat klopt er van de vooroordelen over Noord- en Zuid-Europa?
Er loopt een diepe kloof door Europa, als we de clichés mogen geloven. Het zuiden is arm, want lui en spilziek, en houdt steeds weer de hand op. Het noorden is rijk, want zuinig en hardwerkend, en betaalt telkens de rekening. Maar wat is daarvan waar?

Bulgarije in rep en roer over maffiose premier met pistool op nachtkastje
In Bulgarije wankelt de regering, te midden van een soap rond minister-president Boyko Borissov. Afgelopen week lekten er foto’s uit, waarop de bonkige premier slapend te zien is met op zijn nachtkastje een pistool. In een open la zijn twee flinke stapels 500 eurobiljetten te zien en een paar goudklompen.

Column Kustaw Bessems: Dubieuze misdaadcijfers, manipulerende politiebazen en de cultuur van zwijgen en verhullen
Politiemensen knoeien met gegevens, zodat misdrijven minder erg lijken dan ze zijn. De reactie? Toenmalig hoofd van de Nationale Politie Erik Akerboom kon zich de misstanden simpelweg niet voorstellen. Misschien is de diep ingesleten cultuur van zwijgen en verhullen binnen de overheid op zichzelf een thema waarin de Kamer zich moet vastbijten, stelt Kustaw Bessems.

Daniel Abraham winnaar de wegrace tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij reed mee in Rio vanwege een gebrek aan zijn rechterbeen. 
 Beeld Klaas Jan van der Weij
Daniel Abraham winnaar de wegrace tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij reed mee in Rio vanwege een gebrek aan zijn rechterbeen.Beeld Klaas Jan van der Weij

Hij is zwart in de witte wielerwereld: ‘Let op je woorden. Het doet pijn’
In het peloton is Daniel Abraham Gebru een ongewone verschijning. Hij is paralympisch kampioen, maar koerst ook tegen wielerprofs. Hij is geboren in Eritrea, maar komt uit voor Nederland. ‘Ik wil bewust maken.’

Doorleven met uitgezaaide kanker: hoe veer je terug van een aangekondigde dood?
Een kleine maar groeiende groep patiënten met uitgezaaide kanker leeft dankzij nieuwe behandelingen langer dan voorzien. Dat klinkt als goed nieuws. Maar hoe veer je, nog altijd ziek, terug van een aangekondigde dood?

Meer over