NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Wat kan Washington van de EU verwachten in de handelsoorlog? | Zo worden online uw creditcardgegevens gestolen

Goedemorgen. Brussel is zo ontgoocheld over het gedrag van trouwe vriend en handelspartner Amerika, dat het ongekend hard terugslaat. Wat mag Washington van de EU verwachten? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Honderdduizenden sites van het midden- en kleinbedrijf zijn slecht beveiligd, het risico op diefstal van privacygevoelige informatie is groot. En Syriërs zijn over het algemeen blij om in Nederland te zijn, maar deceptie ligt op de loer. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Redactie
Twee statushouders in hun nieuwe woning. Beeld Marcel van den Bergh
Twee statushouders in hun nieuwe woning.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep:

Syriërs geven leven in Nederland een 8,5 - maar hun perspectief stemt somber
Hun positie in de Nederlandse samenleving kent nog tal van onzekerheden, maar toch voelt het gros van de Syriërs die tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2016 een status in Nederland heeft gekregen zich thuis. Ze hebben goede contacten met Nederlanders, ervaren nauwelijks discriminatie en willen al helemaal niet terugkeren naar hun land van herkomst – ondanks de heimwee.

Honderdduizenden sites mkb zijn slecht beveiligd, risico op diefstal van privacygevoelige informatie groot
Van de naar schatting ruim 500 duizend websites van het midden- en kleinbedrijf (mkb) die privacygevoelige informatie verwerken, is driekwart kwetsbaar voor digitale inbraak. Een op de vier websites in die kwetsbare groep loopt zelfs risico dat kwaadwillenden rechtstreeks toegang krijgen tot de database met klantgegevens.

Brussel slaat genadeloos terug na doorgevoerde importheffingen van 'bondgenoot' Amerika

Aan zware woorden donderdag geen gebrek in de EU over het Amerikaanse besluit Europees staal en aluminium met importheffingen te treffen. ‘Puur protectionisme’, oordeelde voorzitter Juncker van de Europese Commissie. ‘Zo doe je geen zaken met bondgenoten’, vulde Commissaris Malmström (Handel) aan.

Strenge toelatingstoetsen pabo verergeren lerarentekort

De strengere taal- en rekentoelatingstoetsen die in 2015 zijn ingevoerd op de pabo's hebben geen betere studenten opgeleverd. Dit schrijft Trouw vrijdag op basis van onderzoek. Wel is het aantal eerstejaarsstudenten na invoering van de toetsen gehalveerd.

Twee keer Orkater en Toneelgroep A'dam, drie keer Het Nationale Theater: dit zijn de nominaties voor de grootste acteerprijzen

In aanloop naar het Nederlands Theaterfestival en het Gala van het Nederlands toneel in september maakt de jury vandaag de nominaties bekend van de toneelprijzen – ook wel de Oscars van het Nederlands toneel genoemd. V zet de genomineerden alvast feestelijk voor u op een rij.

Vandaag in het nieuws

Noord- en Zuid-Korea houden opnieuw gesprekken over het beëindigen van de oorlog en een atoomvrij schiereiland. Tot vandaag kunnen sollicitanten zich melden voor de vacature van burgemeester van Amsterdam. En luchtpark Hofbogen, het park op het dak van het oude station Hofplein in Rotterdam, gaat open.

Aanraders van de redactie:

Google ontvangt veel kritiek voor geheimzinnig contract met Pentagon aangaande kunstmatige intelligentie

Mag je kunstmatige intelligentie (AI) inzetten voor militaire toepassingen? Deze vraag verhit de gemoederen bij Google, nu het bedrijf een controversieel contract heeft gesloten met het Pentagon. Google draagt zo bij aan automatische beeldherkenning voor drones boven vijandig gebied.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De online-winkelstraat is voor elke dief een walhalla: daar gaan uw creditcard- en persoonsgegevens
De websites van veel kleinere instellingen als winkels, scholen, zorgverleners en hobbyclubs zijn zo kwetsbaar, dat hackers er uw achtergelaten persoonsgegevens kunnen stelen. Het gaat om 375 duizend websites. Heeft u ooit iets online besteld?

Ook op Pluto schittert de blanke top der duinen
Verrassing: ook op Pluto, helemaal aan de rand van het zonnestelsel, werpt de wind korrelige duinen op. Dat druist in tegen het beeld dat planeten en manen meestal doods en onveranderlijk zijn. Want als er zelfs op de bijna atmosfeerloze dwergplaneet Pluto al duinen ontstaan, dan kan het haast overal.

Duinenrijen op Pluto: de ribbels vlak voor de bergen. In werkelijkheid staan de ribbels honderden meters tot wel een kilometer uit elkaar. Beeld NASA/New Horizons
Duinenrijen op Pluto: de ribbels vlak voor de bergen. In werkelijkheid staan de ribbels honderden meters tot wel een kilometer uit elkaar.Beeld NASA/New Horizons

Wat u dit jaar echt moet zien tijdens het Holland Festival
Het 71ste Holland Festival wordt dit jaar gehouden van 7/6 tot 1/7 in Amsterdam. De kunstredactie van de Volkskrant heeft zich over het programma gebogen en presenteert hier acht gouden tips, de dingen die u echt niet mag missen dit jaar.

Freek de Jonge over zijn chagrijnige imago, de iPad op het podium en het WK in Rusland
Freek de Jonge (73) heeft het hele oeuvre van Neerlands Hoop (eindelijk) gebundeld in een boxset. Hebben echt ál hun grappen de tand des tijds doorstaan?

Freek de Jonge. Beeld Frank de Ruiter
Freek de Jonge.Beeld Frank de Ruiter

Nederlanders hebben geld, en daar moeten ze wat mee doen ook
Ook mensen met geld hebben zorgen, want geld moet groeien. Gelukkig kan men vanaf vijfduizend euro terecht bij Excellent Fondsen, een emissiekantoor dat mensen bijstaat bij het maken van investeringen. Toine Hermans ontving een uitnodiging van het kantoor en nam een kijkje.

Meer over