Volkskrant Ochtend: Wat het Congres wil weten van Facebook | Pillen én praten, dat helpt het beste tegen depressie

Goedemorgen. Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft er dagen op geoefend. Vandaag en morgen wordt hij in het Amerikaanse Congres gehoord. Lees hier wat ze van hem willen weten. Verder in de Volkskrant Ochtend: Het AMC heeft een nieuwe manier gevonden om terugkerende depressies aan te pakken: combineer pillen met praten. Mensen die beide dingen doen lopen 41 procent minder kans op een nieuwe depressie dan mensen die alleen pillen slikken.

Redactie
Mark Zuckerberg verlaat het kantoor van Senator Dianne Feinstein op Capitol Hill, 9 april. Beeld afp
Mark Zuckerberg verlaat het kantoor van Senator Dianne Feinstein op Capitol Hill, 9 april.Beeld afp

Terwijl u sliep

FBI doet inval bij huis en kantoor advocaat Trump
Agenten van de Amerikaanse federale politiedienst FBI hebben maandag een inval gedaan bij Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van president Donald Trump. Dat meldt The New York Times (NYT). Trump noemde de inval een 'schande' en een 'aanval op ons land'.

Onderzoek: straffen helpt wel degelijk tegen meisjesbesnijdenis
Gevangenisstraf voor meisjesbesnijdenis: heel populair is het niet onder hulpverleners en activisten in Afrikaanse landen waar genitale verminking (FGM) voorkomt. Het zou weinig effectief zijn of zelfs contraproductief. Onderzoek door de Nederlandse internationaal jurist Annemarie Middelburg in opdracht van het VN-bevolkingsfonds in Burkina Faso wijst op het tegendeel: strenge wetshandhaving helpt wel degelijk.

Zuckerberg zegt sorry in gelekte verklaring - dat zijn uitvinding ook voor slechte doeleinden kan worden gebruikt, heeft hij pas onlangs ontdekt
'Het was mijn fout, het spijt me', zegt Mark Zuckerberg in de verklaring die hij zal voorlezen aan Amerikaanse volksvertegenwoordigers. De tekst waarmee hij de hoorzittingen van vandaag en morgen zal openen lekte maandag al uit.

AMC vindt aanpak om risico op nieuwe depressie te verkleinen: combineer pillen met praten
Er is een nieuwe, verrassende manier gevonden om mensen met terugkerende depressies beter te beschermen tegen een terugval. Tot nu toe boden antidepressiva de beste bescherming. Maar nu blijkt dat het een stuk effectiever is om antidepressiva te combineren met een kortdurende preventieve cognitieve therapie. Mensen die beide dingen doen lopen 41 procent minder kans op een nieuwe depressie dan mensen die alleen pillen slikken.

Vandaag in het nieuws

Er wordt gestaakt voor meer loon op de luchthavens van Frankfurt, München, Keulen en Bremen. Premier Rutte ontmoet vandaag de Chinese president op het (economische) Boao Forum. En heeft minister Grapperhaus toen hij nog advocaat was onjuist gehandeld? De Raad van Beroep doet uitspraak.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Drugsbendes bedreigen journalisten in Mexico: 'Ze trokken me een auto in, die vol mannen met kalasjnikovs zat'
Mexico is samen met Syrië het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten. Tientallen journalisten zijn met de dood bedreigd, door de drugsbendes of door corrupte autoriteiten. Twee verslaggevers vertellen wat hun overkwam. 'Weet je waarom ze in Mexico journalisten vermoorden? Omdat er vervolgens niks gebeurt.' (+)

Groene banken zien weer piek in klantenaantal, maar wat moeten ze doen met al dat spaargeld?
Een maand na de ING-salariswoede stappen klanten nog altijd over naar ASN en Triodos. Opvallend gevolg: de bancaire buitenbeentjes hebben moeite een zinvolle bestemming te vinden voor al dat spaargeld. (+)

Een man is neergeschoten in Acapulco, Mexico. Beeld ap
Een man is neergeschoten in Acapulco, Mexico.Beeld ap

Wordt Nederland het afvoerputje van vuile grond uit het buitenland?
Nederlandse baggeraars halen op grote schaal slib en vuile grond uit het buitenland om oude zandputten mee vol te gooien, die ontwikkeld worden tot nieuwe natuur. Volgens Natuurmonumenten is dat geen probleem, maar deskundigen zetten er vraagtekens bij. Wordt Nederland het afvoerputje van buitenlandse bagger? (+)

Wat foto's met het populaire label #femalegaze met elkaar gemeen hebben
Je leest het overal op sociale media: #femalegaze. De vrouwelijke blik. Bekt goed en klinkt actueel in tijden van #MeToo. Wat hebben foto's met dit label gemeen? Nou, ehm, in elk geval de #. (+)

Elise Beeld Robin de Puy
EliseBeeld Robin de Puy

We mogen best opgelucht zijn als een aanslag geen aanslag blijkt te zijn
Het is fascinerend hoe weinig we zijn opgeschoten in het denken over terrorisme, schrijft columnist Jonathan van het Reve. 'Aan de ene kant kijkt niemand meer op van een nieuwsbericht over een mogelijke aanslag: een schietpartij, een bom, een massa-aanrijding, we hebben het allemaal gezien.' Veel mensen zijn bang. 'En toch, als zo'n aanslag 'gewoon' een witte Duitse gek blijkt te zijn, is het 'ongemakkelijk' om daar opgelucht over te zijn.' (+)

Trendwatcher Adjiedj Bakas: 'Ik ben hier niet gekomen om Surinaams gettootje te spelen'
We mochten trendwatcher Adjiedj Bakas bevragen over zijn afkomst, op één voorwaarde: hij wilde niet meewerken aan een 'huilinterview' over discriminatie. 'Ik ben een deels vernegerde, deels verkaasde Hindoestaan, en vind klagen over Nederland ondankbaar. Niemand dwingt migranten om hier te wonen.' (+)

Adjiedj Bakas Beeld Casper Kofi
Adjiedj BakasBeeld Casper Kofi
Meer over