NieuwsbriefVolkskrant ochtend

Volkskrant Ochtend: Wat beweegt de #MeToo-dader? | Waarom zo veel mensen twijfelen aan vaccins, gentech of klimaatverandering

Goedemorgen. Waarom is de overgrote meerderheid van de #MeToo-daders man? Is dat aangeleerd gedrag, is het lust, is het macht? Een antropoloog, evolutionair psycholoog, seksuoloog, forensisch psycholoog en filosoof geven antwoord. Verder in deze nieuwsbrief: sociaal-psycholoog Bastiaan Rutjens onderzoekt waarom zo veel mensen twijfelen aan vaccins, gentech of klimaatverandering. En verslaggever Sander van Walsum houdt een pleidooi voor het ouder worden.

De Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet heeft vrijdagavond het Gouden Kalf voor beste film gewonnen.  Beeld ANP
De Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet heeft vrijdagavond het Gouden Kalf voor beste film gewonnen.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Bankier van het verzet en In Blue grote winnaars Gouden Kalveren
Het jaarlijkse Gouden kalverengala is vrijdagavond met twee grote - of grotere - winnaars geëindigd: de Nederlandse speelfilms Bankier van het verzet en In Blue.

Benoeming Kavanaugh komt dichterbij, twee senatoren die eerder zwegen zeggen hem te zullen steunen
De benoeming van Brett Kavanaugh als lid van het Hooggerechtshof is een stap dichterbij gekomen met de stemming vrijdag in de Amerikaanse Senaat. Met een minieme meerderheid van 51 tegen 49 besloten de senatoren het debat over de benoeming te beëindigen en binnen een of twee dagen over te gaan tot de finale stemming.

Door tot het bittere einde: Van der Laans laatste maanden
De burgemeester van Amsterdam wilde doorwerken toen hij ongeneeslijk ziek bleek te zijn. Zijn omgeving maakte het hem mogelijk en nam daarmee een risico. Was dat terecht? Een reconstructie van Van der Laans laatste maanden, een jaar na zijn dood.

De vier Russische hackers zijn nooit gearresteerd. Waarom?
De vier Russische spionnen die op het punt staan digitaal in te breken bij de OPCW, werden niet gearresteerd. Als de vier mannen waren vastgezet, hadden zij uitgeleverd kunnen worden aan de VS, waar ze zijn aangeklaagd. Toch zijn er goede juridische en geopolitieke argumenten voor de uitzetting van de spionnen naar Rusland, zeggen deskundigen.

Vandaag in het nieuws

De volledige Senaat stemt over de nominatie van omstreden kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh. De Franse zanger Charles Aznavour wordt in besloten kring in de buurt van Parijs begraven. En slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen zullen een manifest overhandigen aan burgemeester van Emmen.

Premier Rutte tijdend de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Premier Rutte tijdend de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Een paar telefoontjes en het dividendplan implodeert
Het kabinet gaat de afschaffing van de dividendbelasting ‘heroverwegen’. Een Haags eufemisme om niet te hoeven zeggen dat het plan dood en begraven is. Premier Rutte geloofde er tot het diepst van zijn vezels in, totdat Unilever vrijdagochtend belde. Een reconstructie.

Man, man, man. Vijf experts over waarom de meerderheid van #MeToo-daders man is
Waarom is de overgrote meerderheid van de #MeToo-daders man? Is dat aangeleerd gedrag, is het lust, is het macht – wat bezielt de man? Een antropoloog, evolutionair psycholoog, seksuoloog, forensisch psycholoog en filosoof geven antwoord.

Lang leve ouderdom Beeld Rhonald Blommestijn
Lang leve ouderdomBeeld Rhonald Blommestijn

Geluk is met de ouderen
Waarom zou je als oudere krampachtig jong willen blijven, vraagt Sander van Walsum (61) zich af. Voor hem is ouderdom de thuishaven na een druk leven die hij maar wat graag zou willen binnenvaren.

‘Een bakfietsmoeder die haar kind niet wil laten inenten, heeft geen boodschap aan extra kennis’
Bastiaan Rutjens doet aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar mensen die twijfelen aan de wetenschap. Die sceptici zijn lang niet allemaal extremisten. Maar hoe slimmer ze zijn, hoe minder ze van een ander aannemen. ‘Fascinerend en eng tegelijk.

Magazine designspecial
Het najaar is hét seizoen om je huis opnieuw in te richten. De magazineredactie zocht de mooiste spullen bij elkaar voor ieder budget.

Het was een beledigende spionageactie. Nemen die Russen ons nog een beetje serieus, of hoe zit dat?
Nog even over die verijdelde Russische hack: een beledigende spionageactie, zo schrijft Bert Wagendorp. ‘De Russen hadden duidelijk hun vier allerslechtste spionnen naar Den Haag gestuurd. Het kwartet stond op Schiphol nog op de bagage te wachten toen ze al waren gefotografeerd en geïdentificeerd.’ John Le Carré had zich kapot geschaamd als hij met zoiets knulligs aan was komen zetten.

Meer over