Volkskrant OchtendZondag 21 juli

Volkskrant Ochtend: Waarom prins Bernhard niet tot de grootste verhuurders van Nederland behoort | Alaphilippe en Kruijswijk overtuigend op de Tourmalet

Vijf jaar lang maakte Gidi een praatje met een stamgast, maar nu stopt ze (voorlopig) met de serie Beeld Gidi Heesakkers
Vijf jaar lang maakte Gidi een praatje met een stamgast, maar nu stopt ze (voorlopig) met de serieBeeld Gidi Heesakkers

Terwijl u sliep

Britten melden ‘illegale interventie’ Iran bij VN-Veiligheidsraad
Groot-Brittannië heeft aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld dat de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren voer toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Daarom gaat het volgens de Britten om een ‘illegale interventie’ door Iran.

Waarom prins Bernhard niet tot de grootste verhuurders van Nederland behoort
Prins Bernhard van Oranje jr. staat sinds 2017 te boek als de vastgoedprins, maar ontbreekt in de ranglijst van de Volkskrant van grootste verhuurders van Nederland. Hij bezit immers geen honderden huurwoningen, zoals het beeld is, maar heeft iets meer dan 40 huurwoningen in volledig eigendom.

Cesar Pelli (92), architect van iconische Twin Towers in Maleisië, overleden
Cesar Pelli, de Argentijnse ontwerper van de iconische Petronas Twin Towers in Maleisië, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Argentijnse staatspersbureau Télam vrijdag bekend gemaakt. Pelli werd beschouwd als een van de grote meesters van de moderne architectuur.

Alaphilippe en Kruijswijk overtuigend op de Tourmalet, Thomas moet terrein prijsgeven
Thibaut Pinot heeft de veertiende rit in de Tour de France gewonnen. Steven Kruijswijk werd derde en wist tijd te winnen op Geraint Thomas.

Vandaag in het nieuws:
Oekraïne gaat vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Greta Thunberg, het Zweedse meisje dat wereldwijd klimaatdemonstraties inspireerde, krijgt een Franse vrijheidsprijs. De vijftiende etappe in de Tour de France is een bergachtige rit van Limoux naar Prat d’Albis. En André Rieu speelt voor de 100ste keer op het Vrijthof in Maastricht.

Aanraders van de redactie

Deze flat in Dordrecht is als de Nederlandse woningmarkt in het klein
Flat Octant in Dordrecht is als de Nederlandse woningmarkt in het klein. De laatste jaren zijn de 98 appartementen verkocht, gesplitst en weer doorverkocht aan diverse eigenaren. En die hebben niet altijd het beste met de bewoners voor.

Vrouwen aan de macht? Zo ziet de wereld er dan uit volgens Jan Terlouw
Hoe ziet de toekomst eruit? Daar kan fictie veel over vertellen. Zes Nederlandse auteurs spreken op ons verzoek met wetenschappers en schrijven naar aanleiding daarvan een kort verhaal. In aflevering 2 van Dit is de toekomst: Jan Terlouw, die sprak met Janka Stoker.

Onze arbeidsproductiviteit daalt. Ja, dat is belangrijk. Maar is het erg? Kunnen we er iets aan doen?
‘In 2016 is, naar deze week bleek, de arbeidsproductiviteit gedaald. Saai statistisch feitje? Neen! De Volkskrant typeerde het in de krant van woensdag niet slechts als ‘historisch’, niet alleen als een ‘primeur’, maar als een ‘historische primeur’’, zo zag Frank Kalshoven: ‘Ja, het is belangrijk. Maar wat betekent het? Is het erg? Kunnen we er iets aan doen?’

Saskia Noort: ‘Op Stromboli leerde ik ‘fuck it’ zeggen’
Het eiland Stromboli over met gids Saskia Noort, die er een fuck-it-cursus volgde en daar haar roman Stromboli over schreef.

Saskia Noort is klaar voor de klim op Stromboli.  Beeld Rebecca Fertinel
Saskia Noort is klaar voor de klim op Stromboli.Beeld Rebecca Fertinel

Vijf jaar lang maakte Gidi een praatje met een stamgast, en vijf jaar lang was dat de moeite waard
Wat is het genoegen van een kort maar krachtig gesprek met een onbekende? Verslaggever Gidi Heesakkers ging vijf jaar lang elke week naar een café om met een vaste gast over zijn (of, in een enkel geval, haar) leven te praten.

‘Collega’s zeiden dat ze onwel was geworden na het eten van een broodje dat haar vriend voor haar had gemaakt’
Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: anesthesioloog en intensivist Meta van der Woude (53).

Meer over