OchtendnieuwsbriefZondag 31 maart

Volkskrant Ochtend: Waarom Oekraïne de buik vol heeft van suikerbaron Porosjenko | Georgina Verbaan mocht Keira Knightley één vraag stellen

De grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Beeld AFP
De grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.Beeld AFP

Terwijl u sliep

VS willen hulp aan El Salvador, Guatemala en Honduras stopzetten
De Verenigde Staten willen de hulp aan El Salvador, Guatemala en Honduras stopzetten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag meegedeeld, een dag nadat president Trump liet optekenen dat de landen in de zogenoemde Noordelijke Driehoek van Centraal-Amerika migrantenkaravanen hadden ‘ingericht’ om naar de VS te sturen.

Caputova uitgeroepen tot eerste vrouwelijke president van Slowakije
Zuzana Caputova heeft de presidentsverkiezingen in Slowakije gewonnen. De 45-jarige advocate is de eerste vrouw die het presidentschap van het Oost-Europese land op zich neemt.

Ex-Hofstadleden halen geld op om IS-kinderen weg te smokkelen uit Syrië
Twee veroordeelde leden van terreurorganisatie de Hofstadgroep zamelen geld in om vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen uit Koerdische kampen in Syrië weg te smokkelen. Bilal L. en Samir A. zeggen tegen de donateurs dat het geld gebruikt wordt om deze vrouwen en kinderen naar de regio Idlib te smokkelen. Het geld halen ze op via digitale appgroepen en ook via collectes op straat.

Paus naar Marokko om broederschap tussen christenen en moslims te bepleiten
Paus Franciscus is zaterdag aangekomen in Marokko om vrede en solidariteit te bepleiten tussen de verschillende religies. Met zijn bezoek wilde hij steun betuigen aan moslims vanwege de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch en Marokko prijzen voor diens inzet voor een gematigde islam.

Vandaag in het nieuws

Opgelet: vannacht is de zomertijd ingegaan. In Oekraïne zijn presidentsverkiezingen. De Paus bezoekt Oekraïne. Ajax treft PSV en wielerklassieker Gent - Wevelgem wordt verreden in Vlaanderen.

Aanraders van de redactie

Waarom Oekraïne de buik vol heeft van suikerbaron Petro Porosjenko
Vijf jaar na de revolutie op het Maidanplein maakt Oekraïne zich op voor presidentsverkiezingen. Het land is verscheurd, al het goede van de opstand is verkwanseld. Hoofdschuldige: president Petro Porosjenko. Toch is hij zondag niet kansloos.

Inwoners van Bar sluiten zich aan bij de processie voor soldaat Roeslan Slisarenko. Zijn kist staat achter in de grijze wagen. Beeld Emile Ducke
Inwoners van Bar sluiten zich aan bij de processie voor soldaat Roeslan Slisarenko. Zijn kist staat achter in de grijze wagen.Beeld Emile Ducke

Vrouwen kunnen niet autorijden en dit is waarom
Ontwerpers en onderzoekers gaan vaak uit van mannen als ze mensen bedoelen. Dat is voor vrouwen onhandig (te grote telefoons), maar ook schadelijk (auto’s zijn voor hen onveiliger). En dan vergroten slimme algoritmes de ongelijkheid nog uit ook.

null Beeld Joren Joshua
Beeld Joren Joshua

Kopsterke De Jong en De Ligt gaan de strijd aan in de lucht. Wie delft het onderspit tijdens Ajax – PSV?
Hij is goed in koppen, maar het kan volgens Ajax-verdediger Matthijs de Ligt altijd beter. ‘Ik kijk vooral naar Ronaldo en Ramos.’ Luuk de Jong is niet alleen de spits van koploper PSV, hij is ook de beste kopper van Nederland. ‘Een luchtduel begint met het bespelen van de ruimte.’ Wie zal zondag zegevieren?

Als je hersenen je in de steek laten, raak je dan ook jezelf kwijt?
De Britse neuroloog Jules Montague tekende de verhalen van haar patiënten op om te bepalen wat het betekent voor je identiteit als herinneringen verdampen, een persoonlijkheid verandert of het bewustzijn daalt. ‘Het was geen opzet om een boek te schrijven dat mensen met dementie en hun naasten hoop zou geven, maar daar kwam ik uiteindelijk wel op uit.’

null Beeld Alma Haser
Beeld Alma Haser

Georgina Verbaan mocht Keira Knightley één vraag stellen
De Nederlandse actrice Georgina Verbaan schuift aan bij een groepsinterview met de Britse actrice Keira Knightley en stelt één vraag.

Otmars zonen is een fijn boek, maar de hoofdpersoon gebruikt de verkeerde oordopjes
Sylvia Witteman bracht het Boekenbal ziek thuis door. ‘Met zo’n grieperig roeshoofd zie je toch door de ballen het boek niet meer, en verder leek me niet netjes om al die schrijvers in het gezicht te blaffen.’

Meer over