Volkskrant ochtendDonderdag 01 augustus

Volkskrant Ochtend: Waarom het nieuwe boerkaverbod ongemak en praktische bezwaren oproept | Amerikaanse centrale bank verlaagt voor het eerst sinds 2008 de rente

Op 1 augustus geldt in Nederland een boerkaverbod in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Op 1 augustus geldt in Nederland een boerkaverbod in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Terwijl u sliep

Waarom het nieuwe boerkaverbod ongemak en praktische bezwaren oproept
Aan de invoering van het zogenoemde boerkaverbod ging een discussie van 16 jaar vooraf. En nog steeds is niet duidelijk of, hoe en door wie de wet zal worden gehandhaafd. Door niemand, denkt de een. Door de burger, vreest de ander.

Amerikaanse centrale bank verlaagt voor het eerst sinds 2008 de rente – maar veel effect op de economie zal dat niet hebben
De Amerikaanse centrale bank heeft woensdagavond de rente verlaagd. Dat zal weinig effect hebben op de economie, maar mogelijk de politieke onafhankelijkheid van de centrale bank in gevaar brengen.

Uit het boerenland van Wales krijgt Boris Johnson tegenwind
In Wales dreigt donderdag een kiesdistrict van de Conservatieven over te gaan naar de Liberaal-Democraten. Dat zou meteen al een gevoelige nederlaag zijn voor Boris Johnson.

Vloedgolf aan nominaties voor Nederlanders als voetballer of coach van het jaar
De florerende status van het Nederlandse voetbal in het afgelopen voetbalkalenderjaar heeft geresulteerd in liefst zes nominaties voor de Best Fifa Football Awards. Geen enkel ander land sleepte zo veel aanbevelingen binnen, in alle categorieën maken Nederlanders kans.

Kelly Craft benoemd tot nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur
De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van miljardairsvrouw Kelly Knight Craft als VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties goedgekeurd. Craft volgt de vorig jaar opgestapte Nikki Haley op. Tegenstanders van de benoeming laken het gebrek aan ervaring van Craft en het feit dat ze als ambassadeur in Canada meer dan de helft van de tijd afwezig was.

Kelly Craft, hier naast president Trump, wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Beeld AFP
Kelly Craft, hier naast president Trump, wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

De eerste Pride Awards worden uitgereikt aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de lhbti-emancipatie. In Den Bosch wordt de 35ste editie van Theaterfestival Boulevard geopend. En AZ neemt het in de voorronden van de Europa League op tegen BK Häcken uit Göteborg, FC Utrecht tegen HSK Zrinjski uit Mostar.

Aanraders van de redactie

Veteranen Opstand van Warschau laten herdenking aan zich voorbij gaan wegens inmenging rechts-nationalistische partij
Donderdag is het precies 75 jaar geleden dat de Opstand van Warschau begon. De heroïsche poging om de nazi’s uit Polen te verdrijven wordt ook nu weer groots herdacht in het land. Maar een deel van de veteranen die erbij waren, laat de herdenking aan zich voorbijgaan. Ze zijn boos dat de rechts-nationalistische PiS-regering van hun ervaringen nu politiek maakt.

Filmregisseur Wang Xiaoshuai (53): ‘Chinezen trekken geen lessen uit het verleden, dat levert problemen op’
Zijn nieuwe film So Long My Son gaat over de nog altijd merkbare effecten van de eenkindpolitiek in China. ‘Tegenwoordig mag je twee kinderen krijgen, maar de eenkindpolitiek is zo verankerd dat dit niet betekent dat de situatie simpelweg terugkeert naar hoe zij was,’ vertelt Xiaoshuai in een interview met de Volkskrant.

Ontroerend So Long, My Son, over gemis in het land van eenkindpolitiek ★★★★☆
So Long, My Son toont op treffende wijze de absurditeit van de Chinese bevolkingspolitiek. Hoofdrolspelers Wang Jingchun en Yong Mei werden beiden beloond met een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn voor hun overtuigende spel.

Scène uit So Long, My Son. Beeld
Scène uit So Long, My Son.

Met branie en budget wil Budweiser de ‘slapende’ Nederlandse biermarkt veroveren
Budweiser, zelfverklaard Koning der Bieren, wil de biermarkt veroveren in het land van Grolsch en Heineken. Een hele klus voor een Amerikaans pilsje. Maar Budweiser heeft diepe zakken en grootse plannen.

Wat kijken die klerken treurig
Fotodetective Hans Aarsman nam de dag dat Theresa May haar functie als premier neerlegde onder de loep. Een aantal feiten vindt hij opmerkelijk. Bijvoorbeeld dat Theresa May slechts één hand schudt: die van John Bearcow. Die handdruk onthult tevens een armband om de pols van May, die eerder geveild werd bij Christie’s voor 40 duizend pond. Benieuwd wat Aarsman nog meer opviel? Lees en bekijk hier zijn verslag.

Waarom een Frans-Italiaanse brillenreus de winkels van Pearle en Eyewish overneemt
Alsof Unilever als fabrikant van ­levensmiddelen de winkels van ­Albert Heijn overneemt: zo ziet directeur Bas van Nes van de Nederlandse Unie voor Optiekbedrijven (NUVO) de overname van de brillenwinkels Pearle en Eyewish.

Een man krijgt een oogmeting. Beeld ANP
Een man krijgt een oogmeting.Beeld ANP
Meer over