Volkskrant OchtendDinsdag 31 december

Volkskrant Ochtend: Waarom Eva de geboortedatum uit haar paspoort wil wijzigen: ‘Ik mis al mijn hele leven een identiteit’ | Deze mensen overleden in 2019

Terwijl u sliep

Vermoedelijk slachtoffer babyhandel naar rechter om geboortedatum te wijzigen
Een geadopteerde vrouw uit Sri Lanka is een rechtszaak begonnen om haar geboortedatum te wijzigen. Haar huidige geregistreerde geboortedatum is gebaseerd op adoptiepapieren waarin valse en tegenstrijdige gegevens staan vermeld.

Nieuwe grote olievlek spoelt aan op Braziliaanse stranden
De stranden van de Braziliaanse staat Ceará worden opnieuw vervuild door ruwe aardolie die vanuit de oceaan aanspoelt. Het is de tweede keer in vier maanden tijd dat er een olievlek voor de kust van het noordoosten van Brazilië ligt. Waar de olie vandaan komt, is niet bekend.

Bolivia wijst Mexicaanse ambassadeur en Spaanse diplomaten het land uit
De ruzie tussen Bolivia en Mexico is zo hoog opgelopen dat Bolivia de Mexicaanse ambassadeur uitwijst. Ook Spanje is bij de spanningen betrokken. Zowel de Boliviaanse als de Spaanse regering zet elkaars diplomaten het land uit. Oorzaak van het conflict is de Mexicaanse steun aan de Boliviaanse oud-president Evo Morales, die vorige maand onder druk aftrad.

Turkse asielzoeker is na meerdere afwijzingen opeens toch ‘gay genoeg’ en mag blijven
De 29-jarige Turkse asielzoeker Sercan Ozmeral, wiens homoseksualiteit door de Immigratie- en Naturalisatiedienst als ‘ongeloofwaardig’ werd beoordeeld, mag toch in Nederland blijven. Hij is de derde lhbti-asielzoeker in korte tijd die na een jarenlange juridische strijd alsnog een verblijfsvergunning krijgt.

Scercan Ozmeral Beeld Marcel van den Bergh
Scercan OzmeralBeeld Marcel van den Bergh

Vandaag in het nieuws

Vanaf 15.30 uur is er in de Doelen in Rotterdam een publieke herdenking van Jules Deelder. Kroatië is vanaf 1 januari de nieuwe voorzitter van de Raad van de Europese Unie. En het is natuurlijk oudejaarsdag: tussen 18.00 en 02.00 uur mag er vuurwerk worden afgestoken.

Aanraders van de redactie

Overleden in 2019
Floris, The girl from Ipanema, de groenten van Hak: de mensen die ze onsterfelijk hebben gemaakt, zijn dit jaar overleden. Te vroeg uit het leven weggerukt of op gezegende leeftijd heengegaan, ze hebben de politiek, de sport, de mode en de kunst kleur en stem gegeven met hun eigenzinnige daden en visies. Een overzicht van de belangrijkste doden van 2019.

Waarom Eva de geboortedatum uit haar paspoort wil wijzigen: ‘Ik mis al mijn hele leven een identiteit’
2 januari 1981. Dat is de geboortedatum in het paspoort van de geadopteerde Eva Holst. Dat kan niet kloppen. Ze is een zaak begonnen om die ‘nepdatum’ te wijzigen. Omdat hij voor zoveel meer staat: ‘Mijn basis bestaat uit leugens.’

Eva Holst Beeld Marcel van den Bergh
Eva HolstBeeld Marcel van den Bergh

Met de integratie ging het dit jaar uitstekend
Het gaat indrukwekkend goed met de integratie, betogen D66-fractieleider Rob Jetten en Kamerlid Jan Paternotte. Het wordt tijd dat politici en media daar de ogen voor openen.

Dit waren de sportmomenten van 2019
Wat blijft er bij van het sportjaar 2019? Van het steentje van Mathieu van der Poel en de tranen van Dafne Schippers tot de verrassende terugkeer van Romario: dit zijn de momenten van 2019 volgens de Volkskrant-verslaggevers.

Mathieu van der Poel in zijn Nederlandse kampioenstrui in actie in Nokere Koerse in maart van dit jaar. Beeld BELGA
Mathieu van der Poel in zijn Nederlandse kampioenstrui in actie in Nokere Koerse in maart van dit jaar.Beeld BELGA

SPECIAL - Technologie: Wat hebben we geleerd dit decennium?
Ooit werd het in de Volkskrant omschreven als een ‘ontspoorde incrowdfantasie’, maar de afgelopen tien jaar is het onmogelijk weg te denken uit ons leven: kunstmatige intelligentie. In vier podcasts vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering hoor je techredacteuren Laurens Verhagen en Niels Waarlo.

De Haagse politiek krijgt dit jaar een dunne voldoende
‘Van de vele geruststellende weetjes waarmee het jaar eindigt, is het misschien wel geruststellendste weetje dit: politiek en wat er allemaal omgaat op het Binnenhof, het interesseert de meeste mensen niks’, concludeert Sheila Sitalsing in haar laatste column van het jaar.

Meer over