Nieuwsbrief23 februari 2019

Volkskrant Ochtend: Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is | Zij ontrafelde het leven van Talibanleider mullah Omar

Terwijl u sliep

Deze brug wordt het middelpunt in de strijd om humanitaire hulp voor Venezuela
In Cúcuta, aan de grens tussen Colombia en Venezuela, vormen burgers een cordon voor voedselkonvooien die zaterdag de oversteek moeten maken. Er is muziek, er wordt gedanst, maar angst voor oorlog is er ook.

Mullah Omar. Beeld REUTERS
Mullah Omar.Beeld REUTERS

Bette Dam ontrafelde het leven van Talibanleider mullah Omar: ‘Hij had een gesprekspartner kunnen zijn’
Jarenlang was Talibanleider mullah Omar de grootste vijand van de Amerikanen. Onterecht, zegt journalist Bette Dam, die zijn laatste schuilplaats onthulde. Het Westen maakt de Taliban volgens haar veel te groot.

Auschwitz-overlevende Frieda Menco-Brommet (93) overleden
Auschwitz-overlevende Frieda Menco-Brommet is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité. De Amsterdamse Menco-Brommet, geboren in 1925, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog afgevoerd naar naziconcentratiekamp Auschwitz. Haar uitvaart is zondag.

R. Kelly gearresteerd na aanklachten seksueel misbruik
Zanger R. Kelly is vrijdagavond gearresteerd toen hij zich meldde op het hoofdbureau van politie in Chicago. Dat heeft de politie van de Amerikaanse stad bekendgemaakt.

Vandaag in het nieuws

Dierenwelzijnsorganisaties demonstreren vandaag bij het Dolfinarium, om bezoekers te informeren over het dierenleed achter dolfinaria. Na een week te zijn uitgesteld vinden in Nigeria alsnog de presidentsverkiezingen plaats.

Aanraders van de redactie

Jezus is Nigeria’s beste president
Na een week uitstel worden zaterdag in Nigeria presidentsverkiezingen gehouden. In het door corruptie verziekte land zoeken miljoenen hun heil bij de kerk. Die bouwt eigen dorpen met de beste voorzieningen. Zoals Redemption Camp bij Lagos.

Gelovigen zingen, dansen en bidden tijdens een kleine dienst in Lagos. Beeld
Gelovigen zingen, dansen en bidden tijdens een kleine dienst in Lagos.

We vormen een tobberig volkje in het paradijs
Ook Bert Wagendorp had de afgelopen maanden last van dalend vertrouwen, net als de Nederlanders, die zich grote zorgen maken om hun pensioen. ‘Paradoxaal genoeg lijkt onze voorspoed de angst om het allemaal kwijt te raken alleen maar aan te wakkeren, zonder dat daar een concrete aanleiding voor is.’

Schaatser Kai Verbij, ‘onze’ troef bij de WK sprint, kind van twee culturen
Schaatser Kai Verbij geldt als ‘onze’ troef dit weekeinde bij de WK sprint in Heerenveen. Maar zo heel vanzelfsprekend is dat niet voor de zoon van een Nederlandse vader en een Japanse moeder. ‘Hij kan helemaal door zijn knieën zakken, zijn schaatsen helemaal uitschuiven naar rechts, in een soort spagaat. Dat hoef je een Nederlandse jongen niet te laten proberen.’

Kai Verbij. Beeld Klaas Jan van der Weij
Kai Verbij.Beeld Klaas Jan van der Weij

Wat dokters leren van hun patiënten
Bij de bundeling van de serie Die ene patiënt, na ruim tachtig afleveringen, maakt Ellen de Visser de balans op: de zeven belangrijkste lessen die zorgverleners leerden.

Je kunt vooraf van alles bedenken… Maar een interview met David Hockney laat zich niet plannen
Verslaggever John Schoorl heeft zo zijn eigen manier om een interview aan te pakken. Hij bereidde zijn gesprek met David Hockney tot in de puntjes voor, maar de duurste levende kunstenaar ter wereld, die laat zich moeilijk sturen.

Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is
De energierekening valt hoger uit, en dus werd het planbureau dat de cijfers leverde bekritiseerd. Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs.

Meer over