VOLKSKRANT OCHTENDDinsdag 27 oktober

Volkskrant Ochtend: Waar blijft dat effect van de maatregelen nou? | Amerika kiest volgende week óók de Senaat – en dat bepaalt het lot van de president

Mondkapjes op het ROC Twente, in een van de zwaarst getroffen provincies. Beeld ANP
Mondkapjes op het ROC Twente, in een van de zwaarst getroffen provincies.Beeld ANP

Nieuws

Waar blijft dat effect van de maatregelen nou?
Twee weken geleden is het alweer dat het kabinet de horeca sloot, de groepsgrootte beperkte en thuiswerken en mondkapjes met klem aanraadde. Maar in de cijfers is er nog weinig van te merken. Hebben we wel genoeg gedaan? Vier mogelijke verklaringen gewogen.

Uit de grafieken blijkt: een trendbreuk is nodig om het virus onder controle te krijgen
Vooralsnog komt er geen persconferentie, alleen een ‘persmoment’ dinsdag rond 19 uur. Hoe staat Nederland er momenteel voor? Een uitleg aan de hand van vier belangrijke grafieken.

De Nederlandse marktplaats voor tweedehandskleding is al meer dan een miljard waard
Voor een niet onthuld bedrag neemt Vinted de Nederlandse marktplaats voor tweedehands kleding United Wardrobe over. Het is een bedrijfstak die in razend tempo aan het groeien is: de handel in tweedehands kleding.

Senaat VS stemt in met benoeming Amy Coney Barrett in Hooggerechtshof
Amy Coney Barrett mag door de Amerikaanse president Donald Trump worden benoemd tot rechter in het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Protesten Philadelphia na nieuw politiegeweld tegen zwarte man
In de Amerikaanse stad Philadelphia zijn maandagavond protesten uitgebroken nadat twee politieagenten een zwarte man voor de ogen van zijn moeder hadden doodgeschoten.

Aanraders

Als de ex-minister aanklopt bij Rijkswaterstaat? ‘Gewoon wegsturen, en zeggen dat je daar niet van gediend bent’
Toen oud-minister Zijlstra kwam lobbyen konden ze bij Rijkswaterstaat moeilijk weigeren: dus mocht Zijlstra’s baas, bouwbedrijf VolkerWessels, granuliet in een natuurplas dumpen. Volgens oud-directeur Jan de Bont hadden ze echter gewoon ‘nee’ moeten zeggen.

Algoritmes zijn de pest bij de uitvoering van overheidsbeleid
‘Het is de pest, de automatisch aangemaakte brieven, de no-reply e-mails, de telefonische keuzemenu’s met blikstem: Bij veel klachten over de zoekgeraakte menselijke maat bij de overheid ligt hier de oorsprong van het verdriet’, schrijft Sheila Sitalsing in haar column.

Amerika stemt ook voor de Senaat – en dat bepaalt het lot van de president
Behalve voor de president stemmen de VS vandaag over een week ook voor de Senaat. De uitkomst daarvan bepaalt de ruimte die Trump of Biden zal krijgen. In welke staten wordt het spannend? 

Voetbal vecht tegen het coronavirus: ‘We wisten dat alles anders zou zijn tijdens deze competitie’
Corona ontregelt het betaald voetbal, dat met wisselend succes het virus op afstand tracht te houden. Stoppen of doorgaan?

In de tentoonstelling Lucht wordt zichtbaar wat onzichtbaar is
In Museum Kranenburgh maken kunstenaars zichtbaar wat onzichtbaar is: lucht. En van tevoren hadden de curatoren van de tentoonstelling Lucht nooit durven dromen dat die zó actueel zou worden.

Elspeth Diederix, Cloud, 2003. Beeld Collectie Arthema Foundation
Elspeth Diederix, Cloud, 2003.Beeld Collectie Arthema Foundation

Hoe je kunt voorkomen dat hangjongeren blijven samenscholen
Door de lockdown ging de oude bioscoop Metro van Tiel failliet. Nu huurt Maurice tijdelijk het pand en gebruikt het als inloopcentrum voor hangjongeren, om ze van de straat te houden in coronatijd. Margriet Oostveen kwam kijken.

Meer over