Volkskrant OchtendVrijdag 16 november

Volkskrant Ochtend: VVD-Kamerlid Aartsen strijdt voor meer geld naar volkscultuur | Hoe een strijd om kijkers leidde tot nepnieuws over geslagen ouderen

Goedemorgen. Weglopende ministers en een couppoging van de leider der brexiteers: de ontvangst van Mays Brexitakkoord was niet mals. Toch houdt de premier voet bij stuk. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Bredase Kamerlid Thierry Aartsen maakt zich sterk voor meer geld naar volkscultuur: ‘Er gaat 15 miljoen naar de opera, terwijl er ook 150 schutterijen en gildes zijn die graag mooie kostuums willen.’

De Raad van Elf van Knorreland (carnavalsnaam van Haren, bij Oss) bouwt in februari 2017 een feestje met de winnaars van de optocht. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De Raad van Elf van Knorreland (carnavalsnaam van Haren, bij Oss) bouwt in februari 2017 een feestje met de winnaars van de optocht.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

VVD omarmt volkscultuur, met Thierry Aartsen voorop: ‘Er gaat 7 miljoen naar het Concertgebouw en nul naar het bloemencorso. Dat vind ik raar’
Meer geld naar nieuwe kostuums voor de schutterijen in Limburg en de gilden in Gelderland. En minder naar de kostuums van de Nederlandse Opera of het Nationale Toneel. Kort samengevat is dat de draai die de VVD wil geven aan het cultuurbeleid.

Duizenden verplaatsbare woningen ingezet in strijd tegen woningtekort
Nederland krijgt duizenden verplaatsbare woningen, als snelle oplossing voor het tekort aan woningen. Gemeenten en sociale woningbouwverenigingen kiezen voor demontabele huizen uit een fabriek. De plaatsing van een prefab-huis is eenvoudiger, goedkoper en sneller dan permanente bouw. Ook kunnen tijdrovende juridische procedures worden overgeslagen, zoals het aanpassen van een bestemmingsplan of de rechterlijke toets van bezwaren van omwonenden.

Arrestatie in viervoudige Twentse moordzaak: 26-jarige verdachte
Een 26-jarige man zit vast voor de mogelijke betrokkenheid bij de schietpartij in Enschede. Hierbij kwamen dinsdag vier mannen om het leven. De politie pakte de verdachte diezelfde avond al op, maar maakte de aanhouding pas donderdagavond bekend. De verdachte werd samen met een andere man aangehouden in de omgeving van Dordrecht. De tweede man is inmiddels weer op vrije voeten, hij is geen verdachte meer.

De straat waar de schietpartij plaatsvond. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De straat waar de schietpartij plaatsvond.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Twee kopstukken van Rhode Khmer veroordeeld voor genocide
Twee hoge leiders van de Rode Khmer zijn vrijdag door een tribunaal in Cambodja schuldig bevonden aan genocide. Het is de eerste keer dat kopstukken uit het regime, dat veertig jaar geleden aan de macht was, voor genocide is veroordeeld.

Vandaag in het nieuws

De Duitse bondskanselier bezoekt de plaats Chemnitz, waar vorig jaar rellen uitbraken tegen buitenlanders. Om 11.00 uur besluiten experts in Parijs of de kilogram een nieuwe definitie krijgt. De PvdA maakt bekend wie de lijsttrekker van de partij wordt voor de Eerste Kamer.

Aanraders van de redactie

Hoe de strijd om de kijker uitmondde in nepnieuws over blauwe plekken in het verpleeghuis
Politiek Den Haag is te klein als Trouw in april dit jaar bericht dat ouderen in verpleeghuis De Leeuwenhoek soms fysiek worden mishandeld door het personeel. De informatie komt van een klokkenluider. Maar die blijkt een heel ander spel te spelen.

null Beeld R. Janssen
Beeld R. Janssen

De aanval op May en haar Brexit is geopend, maar ze piekert niet over aftreden
Vernietigende krantenkoppen, twee opgestapte ministers, parlementsleden die haar drie uur lang terechtwijzen, een couppoging van de leider der brexiteers en een vergeefse zoektocht naar een nieuwe Brexitminister. Zo is Theresa Mays Brexitakkoord donderdag onthaald. Op onverstoorbare wijze echter beloofde de Britse premier aan het einde van de rampzalige dag door te vechten. Tijdens een persconferentie in Downing Street zei ze dat er simpelweg geen alternatief is voor haar voorstel.

Snel, goedkoop en een lange levensduur: tijdelijke woningen zijn er om nooit meer af te breken
Tijdelijke woningen lijken de oplossing voor de woningnood. Ze staan binnen een jaar, zijn relatief goedkoop en nog een voordeel: ze kunnen tientallen jaren mee.

Tijdelijke woningen in Nijkerk. Er staan 28 verplaatsbare microwoningen, ‘Heijmans One’, voor één of twee personen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Tijdelijke woningen in Nijkerk. Er staan 28 verplaatsbare microwoningen, ‘Heijmans One’, voor één of twee personen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Sheila Sitalsing: De relatie tussen de Engelsen en het grote boze vasteland van Europa
Sheila Sitalsing las het boek van Hugo Young, legendarisch politiek columnist van The Guardian, dat hij twintig jaar geleden schreef. Hoogst actueel, blijkt nu.

Groene luchtvaart is voorlopig nog een toekomstdroom: ‘Niemand weet waar we heen moeten’
Het kabinet ziet op de middellange termijn geen milieuprobleem met die almaar voortschrijdende uitbreiding van het vliegverkeer in Nederland, want de luchtvaart wordt toch alsmaar duurzamer? In de praktijk zijn elektrische passagiersvluchten nog een toekomstdroom en zijn ook andere alternatieven hoogst onzeker.

Prototype van een vliegtuig dat zich deels elektrisch voortbeweegt. Beeld Reuters
Prototype van een vliegtuig dat zich deels elektrisch voortbeweegt.Beeld Reuters

Op fietssafari langs de Drentse ‘Big Vief’ kom je dieren tegen waar je niks aan hebt
Rosa is een ontwerper, ze raakte zo in de ban van verloren Hollandse landbouwdieren dat ze een safaribedrijf is begonnen. Toine Heijmans nam een kijkje.

Meer over