Volkskrant OchtendDinsdag 24 december

Volkskrant Ochtend: VVD’er Mark Harbers: ‘Ik had het idee dat ik net lekker op stoom was’ | Hoe het ‘opdringerige’ Kerstmis in China zachtjes naar de uitgang wordt gedreven

Mark Harbers Beeld Jiri Büller
Mark HarbersBeeld Jiri Büller

Terwijl u sliep

Mark Harbers: ‘Ik had het idee dat ik net lekker op stoom was’
VVD’er Mark Harbers (50) was negentien maanden staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, tot hij in mei tot ieders verrassing aftrad. Voor het eerst gaat hij uitgebreid in op deze bewogen periode. Een reconstructie. ‘Ambtenaren moeten niet denken: hij redt zich er wel uit.’

Ouderen van nu zijn iets minder eenzaam dan 20 jaar geleden
Er is geen sprake van een ‘eenzaamheidsepidemie’. Ouderen van nu voelen zich zelfs (iets) minder eenzaam dan ouderen ruim twintig jaar geleden. Het idee dat de ontkerkelijking, het verdwijnen van sterke buurtgemeenschappen en individualisering tot meer eenzaamheid leidt, klopt niet.

Britse koningin noemt 2019 in kerstspeech ‘jaar met veel hobbels’
De Britse koningin Elizabeth zal in haar kersttoespraak op Eerste Kerstdag toegeven dat 2019 zowel voor Groot-Brittannië als voor haar eigen familie een moeilijk jaar is geweest. In de tekst die door Buckingham Palace al deels is vrijgegeven spreekt ze van een ‘hobbelige’ tijd.

Boeing-baas de laan uitgestuurd vanwege gehannes rond de 737 Max-malaise
Zijn talloos herhaalde ‘sorry’s’ werden niet meer geloofd, toch leek Dennis Muilenburg het net te gaan redden als ceo van Boeing. Maar toen na de misère rond de twee 737 Max-crashes ook de lancering van Boeing-ruimteschip Starliner mislukte, viel voor hem het doek.

Vandaag in het nieuws

De rechtbank in Haarlem doet vandaag uitspraak in de zaak van vier Surinaamse banken die 19,5 miljoen euro van Nederland terug eisen. Op 180 geallieerde kerkhoven in Nederland worden duizenden kaarsjes aangestoken. En een Almeerder (29) staat terecht wegens ontucht met zijn eigen kind.

Aanraders van de redactie

De Amsterdamse kolencentrale sluit haar deuren. En de werknemers staan op straat
175 meter schoorsteen staat vanaf maandagochtend 11 uur werkeloos overeind. Op dat moment werd de Amsterdamse kolencentrale Hemweg-8 uitgeschakeld. Tot verdriet van het personeel dat altijd met veel liefde de centrale draaiend hield.

Klokslag elf uur geeft een operator een klikje met zijn muis. En in één klap is de kolencentrale uitgeschakeld. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Klokslag elf uur geeft een operator een klikje met zijn muis. En in één klap is de kolencentrale uitgeschakeld.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

In de nieuwe wereldorde weet onze EU-ambassadeur niet altijd naar wie hij protestbrieven moet sturen
EU-ambassadeur in Washington, Stavros Lambrinides, schrijft beleefde protestbrieven wanneer ergens in een Amerikaanse staat een terdoodveroordeelde dreigt te worden geëxecuteerd. Dit jaar schreef Lambrinides negen brieven. Dat komt omdat de doodstraf steeds zeldzamer wordt in Amerika, stelt Sheila. Toch blijkt niet iedereen het hier mee eens te zijn (de president zou de doodstraf juist graag uitbreiden), wat de taak van onze EU-ambassadeur des te ingewikkelder maakt.

De branden zijn onvoorspelbaar en de zomer moet nog beginnen
Brandend gaat Australië de Kerstdagen tegemoet. Het land wordt al weken geplaagd door hevige bosbranden en het einde is voorlopig niet in zicht. De autoriteiten vrezen een lange, hete en gevaarlijke zomer.

In Australië is zo’n 3 miljoen hectare bos in de as gelegd. Dat is driekwart van de oppervlakte van Nederland Beeld Beeld Dan Himbrechts / EPA
In Australië is zo’n 3 miljoen hectare bos in de as gelegd. Dat is driekwart van de oppervlakte van NederlandBeeld Beeld Dan Himbrechts / EPA

Hoe het ‘opdringerige’ Kerstmis in China zachtjes naar de uitgang wordt gedreven
Correspondent in China Leen Vervaeke schrijft voor het verslaggeverscolumn over de feestdagen in China. De kerstdagen blijken een politieke aangelegenheid in China. ‘Elke kerstboom, elke sneeuwpop, elke slinger: het is niet zomaar decoratie, maar politiek verpakt met een feeststrik’, schrijft Vervaeke.

Dit zijn de 25 beste films van 2019
Tellen, turven, discussiëren en een beetje ruziemaken. Het was nodig om tot één lijst te komen van de films die dit jaar onze harten stalen, onze tongen losmaakten of ons verbijsterd deden zwijgen.

Zo vlak voor Kerstmis ontkom je er niet aan om te pas en te onpas mensen te omhelzen
Arnon Grunberg kampeert vanwege een project in Amsterdam. Geen traktatie tijdens de winterdagen, maar gelukkig kan Grunberg wel zo nu en dan toevlucht zoeken bij Mossel en Gin in het Westerpark. Een geweldige plek volgens Grunberg, waar hij ook nog eens de voormalig Chef-uit van de Volkskrant tegen het lijf liep.

Meer over