Volkskrant OchtendWoensdag 28 augustus

Volkskrant Ochtend: Vrouw (21) stapt naar rechter om identiteit donorvader te achterhalen | Nieuw Nederlands sociaal netwerk richt zich op overledenen

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. De Gelderse Maria en haar moeder willen dat het ziekenhuis bekendmaakt wie schuilgaat achter K34, een man met wiens zaad zeker 57 donorkinderen zijn verwekt. Beeld Hollandse Hoogte
Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. De Gelderse Maria en haar moeder willen dat het ziekenhuis bekendmaakt wie schuilgaat achter K34, een man met wiens zaad zeker 57 donorkinderen zijn verwekt.Beeld Hollandse Hoogte

Terwijl u sliep

Vrouw stapt naar rechter om identiteit donorvader te achterhalen
Een 21-jarige vrouw stapt naar de rechter om de identiteit van haar donorvader te achterhalen. De Gelderse Maria en haar moeder willen dat het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem bekendmaakt wie schuilgaat achter K34, een man met wiens zaad zeker 57 donorkinderen zijn verwekt.

Nog nooit stimuleerde toerisme de Nederlandse economie zó sterk
Toeristen joegen de Nederlandse economie vorig jaar flink aan. In totaal gaven bezoekers 87,5 miljard euro uit in 2018. De sector is daarmee uitgegroeid tot een katalysator van werkgelegenheid: de toerismebranche is goed voor 791 duizend banen. Nooit eerder droeg toerisme zoveel bij aan de Nederlandse economie.

Nieuw Nederlands sociaal netwerk richt zich op overledenen
The Afternet heet het: een sociaal netwerk waarin nagedachtenissen centraal staan. Het nieuwe Nederlandse netwerk is daarmee een alternatief voor Facebook.

Deutsche Bank heeft opgeëiste belastingaangiften Trump
Deutsche Bank beschikt over belastingaangiften van de Amerikaanse president Donald Trump. Het gaat om gegevens die via een dagvaarding zijn opgevraagd door de Democratische meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Vandaag in het nieuws

Luitenant-generaal Leo Beulen draagt het commando van de Koninklijke Landmacht over aan luitenant-generaal Martin Wijnen. Klimaatactivist Greta Thunberg, die per zeilboot de oceaan is overgestoken, komt aan in New York. Ajax kan zich tegen Apoel Nicosia plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

Aanraders van de redactie

President Duterte houdt China graag te vriend, maar moet tanden laten zien in conflict Zuid-Chinese Zee
De Filipijnse president Duterte gaat woensdag op bezoek bij zijn Chinese collega Xi Jinping. Op de agenda staat onder meer China’s agressie in de Zuid-Chinese Zee. Duterte heeft die lang getolereerd, maar staat in eigen land onder druk om zijn tanden te laten zien.

Tussen de waakhonden van de democratie zitten doorgefokte, valse vullisbakkies
De media was niet welkom bij de schouw op de Brunssummerheide, ondanks de vele pogingen. Jean-Pierre Geelen snapt niks van deze riooljournalistiek. ‘De ‘vrijheid van nieuwsgaring’ behelsde hier hooguit een glimp van Jos B., de draak die dood moet, misschien wel oog in oog met de nabestaanden van Nicky.’

‘Buitenlanders willen onze Amazone plunderen’
Zo’n 30 procent van de Brazilianen vindt de extreem-rechtse Jair Bolsonaro een goede president, een klein deel daarvan slikt al zijn uitspraken voor zoete koek. De meerderheid van de Brazilianen verafschuwt de vernietiging van de Amazone. Maar de rijke landen moeten ervan afblijven, klinkt het.

Een demonstrant staat met de tekst ‘Macron houd je mond’ voor de Franse ambassade in Brasilia. Beeld AFP
Een demonstrant staat met de tekst ‘Macron houd je mond’ voor de Franse ambassade in Brasilia.Beeld AFP

Ondergedompeld in de natuur: het nieuwe Naturalis vermaakt, verbluft en ontroert
Eindelijk heeft Nederland een natuurhistorisch museum dat zich kan meten met de grote natuurmusea van deze wereld. Het nieuwe Naturalis, vanaf zaterdag open voor het publiek, blijkt een tot in perfectie verzorgde ode aan het leven op aarde.

Vernieuwd Naturalis toont in travertijn en prefabbeton de rijkdom van de natuur ★★★★★
Met het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center in Leiden weet Neutelings Riedijk Architecten dat gevoel van verwondering, over de rijkdom aan levensvormen, patronen en kleuren die de aarde heeft voortgebracht, prachtig te treffen.

Was ik de directeur van Vestia, dan kocht ik de grootste bos rode rozen ooit en belde samen met de wethouder aan bij mevrouw Pelger
De Tweebosbuurt in Rotterdam is een zwart gat van armoede en ellende, althans, volgens de gemeente en de woningbouw. Dus wordt het huis van mevrouw Pelger gesloopt, vertelt ze aan Toine Heijmans. Maar is de die buurt wel zwak? ‘Het was slimmer geweest als ze eerst met ons hadden gepraat.’

Het huis van Grarda Pelger in de Rotterdamse Tweebosbuurt wordt gesloopt. Beeld Joke Schot
Het huis van Grarda Pelger in de Rotterdamse Tweebosbuurt wordt gesloopt.Beeld Joke Schot
null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over