VolkskrantOchtend

Volkskrant Ochtend: Vrees voor opleven jihadisme in Europa vanaf 2023 | Harbers liet vóór Lili en Howick al 57 afgewezen asielzoekers blijven

Goedemorgen. Veel jihadisten die sinds 2015 in Europa werden gearresteerd en veroordeeld, komen over ongeveer vijf jaar vrij. Volgens denktank Globsec kunnen zij opnieuw een gevaar vormen. Verder in deze nieuwsbrief: staatssecretaris Mark Harbers heeft vóór Lili en Howick 25 keer eerder zijn discretionaire bevoegdheid ingezet, waardoor in totaal 57 afgewezen asielzoekers alsnog mochten blijven, zo blijkt uit cijfers van het ministerie. En Lili en Howick mogen blijven, maar naar schatting vierhonderd andere asielkinderen verkeren nog in onzekerheid over hun lot. Zoals dit Iraakse gezin, dat al tien jaar vecht voor een verblijfsvergunning.

Beeld EPA

Terwijl u sliep:

Denktank Globsec: Veroordeelde jihadisten in 2023 nieuw veiligheidsgevaar voor Europa
Europese jihadisten die rond 2015 werden veroordeeld voor het uitvoeren of voorbereiden van terroristische misdrijven, kunnen vanaf 2023 – als de meesten van hen weer op vrije voeten zijn – een nieuw veiligheidsgevaar vormen. Dat schrijft de denktank voor veiligheidsvraagstukken Globsec op basis van bestudering van 197 veroordeelde jihadisten in elf verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Dat mag ook eens gezegd worden: Nederland en de Nederlanders staan er per saldo heel goed voor
Het SCP schetst een fleurig beeld van een land dat de crisis te boven is gekomen en waar de mensen elkaar eigenlijk best vertrouwen.

Harbers liet eerder al 57 afgewezen asielzoekers blijven
Staatssecretaris Mark Harbers heeft vóór Lili en Howick 25 keer eerder zijn discretionaire bevoegdheid ingezet, waardoor in totaal 57 afgewezen asielzoekers alsnog mochten blijven, zo blijkt uit cijfers van het ministerie. De VVD’er wilde maandenlang geen uitzondering maken voor de twee Armeense kinderen, maar ging dit weekend na grote politieke en publicitaire druk alsnog overstag.

Aantal miljonairs stijgt, waarschijnlijk zijn het er meer dan ooit
Nederland telde begin 2016 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 112 duizend huishoudens met een miljoen euro vermogen of meer. Dat zijn er bijna vierduizend meer dan een jaar eerder en ruim de helft meer dan in 2006, het begin van de meting. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS is er een ‘goede kans’ dat het aantal miljonairs in Nederland niet eerder zo groot was.

Vandaag in het nieuws

Staffan De Mistura, de speciale VN-gezant voor Syrië, heeft Iran, Rusland en Turkije uitgenodigd om over een nieuwe Grondwet voor Syrië te praten. Wie wordt de Europese lijsttrekker van D66: Sophie in ’t Veld, Marietje Schaake of Felix Klos, Pechtolds rechterhand? En het al veelbesproken boek Fear van Bob Woodward over het Witte Huis is nu verkrijgbaar.

Aanraders van de redactie

Maryam (18), Omar (16) en Maysam (11) voelen zich Nederlands, maar of ze mogen blijven is onzeker

Lili en Howick mogen blijven, maar naar schatting vierhonderd andere asielkinderen verkeren nog in onzekerheid over hun lot. Ze wonen langer dan vijf jaar in Nederland en komen desondanks niet in aanmerking voor het kinderpardon. Dit Iraakse gezin vecht al tien jaar voor een verblijfsvergunning. Lees hier de reportage van Charlotte Huisman.

In Delft wordt gewerkt aan de mogelijke oplossing voor veel problemen: de waterbatterij

Stroom kun je ook opslaan in een waterbatterij van zoet en zout water. Het klinkt heel simpel en dat is het ook wel, vinden ze bij het bedrijf AquaBattery, dat meedingt naar de hoofdprijs van een half miljoen euro in de GreenChallenge van de Postcodeloterij.

Voor donkere jongens was ik gewoon een Nederlander. Ik wilde die jongens wórden
Rapper en acteur Willem de Bruin (33) heeft een Antilliaanse vader, maar zag er te licht uit. ‘Voor donkere jongens was ik gewoon een Nederlander. Ik wilde die jongens wórden.’

Bert Wagendorp: Politieke willekeur, opportunisme en hypocrisie gingen door voor humaniteit

Staatssecretaris Harbers kon zaterdag geen kant meer op. Hij maakte opeens wél gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. Soms moet je hard zijn, vond premier Rutte. Bert Wagendorp: 'Nou ja, soms, bijna altijd eigenlijk. Behalve wanneer de publieke opinie zich ermee gaat bemoeien, de druk wordt opgevoerd en asielkiddo’s een gevaar voor je carrière vormen.'

De scheepswrakken van de 21ste eeuw

Het is niet alleen het scheepswrak, heel het Griekse eiland Zakynthos is een openluchtmuseum van gestrand transport, zag fotograaf Rowin Ubink.

Beeld Rowin Ubink

Omar Munie vluchtte zonder ouders naar Nederland en wordt nu de buurman van de koning

Afgelopen vrijdag kocht tassenontwerper Omar Munie het kapitale winkelpand De Rijnstroom, Noordeinde 64. Margriet Oostveen spreek hem, nog somber, de dag ervoor.

Meer over