Volkskrant ochtend: Vragenlijst leidt tot onterechte verdenkingen kindermisbruik, en 'PvdA moet zich aansluiten bij GroenLinks'

Goedemorgen. Minister Ronald Plasterk schrijft vandaag in de Volkskrant dat de negen resterende PvdA-Kamerleden zich moeten aansluiten bij de GroenLinks-fractie, om zo een 'brede linkse partij' te vormen. Verder in onze ochtendnieuwsbrief: de verplichte vragenlijsten die artsen moeten invullen blijken te leiden tot veel onterechte verdenkingen van kindermisbruik, en een blik op de Griekse eilanden, een jaar na het ingaan van de vluchtelingendeal met Turkije. Ze zijn als een verstopte trechter.

Voetballer Anouk Hoogendijk. Beeld
Voetballer Anouk Hoogendijk.Beeld

Terwijl u sliep

Verkeerde vragenlijst leidt tot veel onterechte verdenkingen van kindermishandeling

De vragenlijsten die artsen sinds een paar jaar verplicht moeten gebruiken om kindermishandeling op te sporen, leiden tot een hausse aan onterechte verdenkingen. Bovendien worden niet alle mishandelde kinderen ermee opgespoord. Dat concludeert arts-onderzoeker Maartje Schouten in het proefschrift waarop ze deze week aan het UMC Utrecht promoveert.

AFM eist dat 'oversluitboete' deels terug moet naar huiseigenaar

Hypotheekverstrekkers moeten tienduizenden huiseigenaren die na 14 juli 2016 hun hypotheek oversloten gemiddeld honderden euro's terugbetalen.

Bijna 90 procent van de Nederlanders is 'gelukkig'

Van de Nederlandse volwassenen zegt 88 procent gelukkig te zijn. Dat percentage is al stabiel sinds 2013, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 'geluksgevoel' jaarlijks begon te meten. Een kleine 3 procent van de Nederlandse volwassenen is 'zeer ongelukkig', de overige 9 procent voelt zich gelukkig noch ongelukkig.

Opnieuw onrust bij Uber: president stapt nu alweer op
Minder dan zes maanden na zijn aantreden stapt de nieuwe president van taxibedrijf Uber, Jeff Jones, alweer op. Volgens een bron bij het bedrijf komt het vertrek als een 'volslagen verrassing', meldt BBC news.

Mensen genieten in Maastricht van een bijzonder zonnige dag. Beeld anp
Mensen genieten in Maastricht van een bijzonder zonnige dag.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Verkenner Edith Schippers begint vandaag haar gesprekken over de formatie van het nieuwe kabinet. Mark Rutte schuift om 8.30 uur als eerste aan.

Vera Lynn is vandaag 100 jaar geworden. De Britse zangeres van We'll Meet Again bracht pas nog een nieuw album uit.

En de zes nominaties voor de Libris Literatuur Prijs worden vanmiddag bekendgemaakt.

Vera Lynn Beeld photo_news
Vera LynnBeeld photo_news

Aanraders van de redactie

Met je kind naar de huisarts? 'Ik bedenk me nu twee keer'

Ouders die met een kind bij de huisarts of de spoedeisende hulp komen, worden verplicht gescreend. Dat leidt tot veel valse verdenkingen van mishandeling, terwijl echte gevallen soms toch worden gemist.

Griekse eilanden zijn Europa's detentiecentrum

Na het ingaan van de Turkije-deal, vandaag precies een jaar geleden, zijn de Griekse eilanden onbedoeld de verstopte trechter van Europa geworden. Hoe is dat zo gebeurd?

Plasterk: laat links gecombineerde fractie vormen met Klaver als voorman

Dit is het beste moment voor een samengang op links. Dan moet de PvdA een toontje lager zingen, schrijft Ronald Plasterk.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Een Syrische kapper doet zijn werk in Vial. 'Ik wil geen voedsel of eten, ik wil een leven.' Beeld Joris van Gennip / de Volkskrant
Een Syrische kapper doet zijn werk in Vial. 'Ik wil geen voedsel of eten, ik wil een leven.'Beeld Joris van Gennip / de Volkskrant

Hoe het rode dorp van Hans Spekman rechts werd

Hoe de PvdA verdween uit het geboortedorp van Hans Spekman.

Eva Jinek: van invalmeisje tot 's lands beste presentator

Voor haar zelf viel het niet mee 'het invalmeisje' te zijn op de televisie. Zo noemt ze het. Nu wordt ze al vergeleken met Sonja Barend, grande dame van de talkshow. De dochter van een Tsjechische vluchtelingenpaar, Eva Jinek, is niet alleen gegroeid in haar rol, het is meer: ze is tot wasdom gekomen.

Het dédain van de VVD, vermomd als vaderlijk advies

Groen moet het worden, het beleid van het nieuw te vormen kabinet. En 'herkenbaar rechts', want 'de VVD-achterban heeft óók zeven jaar lang zitten inleveren'. Volgens Frank de Grave althans, een VVD-kopstuk dat gisteren in het tv-programma Buitenhof een voorschot op de formatie mocht nemen.

Eva Jinek Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Eva JinekBeeld Jiri Buller / de Volkskrant
Meer over