nieuwsbrief

Volkskrant Ochtend: Voorzitter en Kamerlid GroenLinks stappen op vanwege liefdesrelatie | Hoe gaan we om met uitgeprocedeerde kinderen?

Goedemorgen. Partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks zijn opgestapt. De twee verzwegen voor hun partij dat ze een liefdesrelatie hadden en blijken nu opnieuw niet de hele waarheid te hebben verteld. En minister Slob wil scholen verplichten tot burgerschapsonderwijs - opdat leerlingen betere burgers worden. Is dat dit keer meer dan politiek wensdenken? Ook in uw ochtendnieuwsbrief: hoe gaan we om met uitgeprocedeerde kinderen?

Terwijl u sliep

Voorzitter en Kamerlid GroenLinks stappen op na leugen over relatie

Partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks zijn opgestapt. De twee verzwegen voor hun partij dat ze een liefdesrelatie hadden en blijken nu opnieuw niet de hele waarheid te hebben verteld, aldus GroenLinks.

Trump verzet zich tegen opheffen blokkade op Twitter

President Trump gaat in beroep tegen het verbod om zijn politieke tegenstanders op Twitter te blokkeren. Een federale rechter oordeelde twee weken geleden dat de president hiermee handelt in strijd met het eerste amendement van de grondwet – het recht op vrije meningsuiting.

'Al 121 doden bij protesten Nicaragua'

In Nicaragua zijn sinds het begin van de protesten tegen de regering van president Daniel Ortega al minstens 121 doden gevallen. Dat zegt het Nicaraguaanse centrum voor de mensenrechten (Cenidh) in een dinsdag gepresenteerd rapport.

Veteranenombudsman: klachtbehandeling Defensie nog steeds niet op orde

Het ministerie van Defensie gaat nog steeds niet goed om met klachten van veteranen. Klachten worden 'niet serieus en zorgvuldig behandeld'. Dat stelt Veteranenombudsman Reinier van Zutphen.

Vandaag in het nieuws

Wat te doen met (de dieren in) de Oostvaardersplassen? De provincie Flevoland vergadert erover, mét insprekers. De Haagse gemeenteraad vergadert over het coalitieakkoord van Groep de Mos met VVD, D66 en GroenLinks. En wie wint De Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek van het afgelopen jaar?

Aanraders van de redactie

Zo is het om als uitgeprocedeerd kind in een gezinslocatie te wonen: elk moment kan de politie komen

Uitgeprocedeerde asielzoekers die zich niet laten terugsturen naar het land van herkomst, zorgen voor problemen. De gedwongen opvang in wat wordt genoemd ‘een gezinssituatie’, leidt tot spanningen, terwijl degenen die kiezen voor kraakacties (‘We Are Here’) in aanvaring komen met het bevoegd gezag.

Stoutmoedigheid komt in stukjes en beetjes, vooral bij het CDA

Het afzetten tegen Orbáns partij ging op zijn CDA’s. ‘Met voorzichtige verwijten, omzwachteld met mitsen en maren, uitmondend in een kranig voornemen om de Fideszmensen ‘krachtig aan te spreken op hun verantwoordelijkheid’. En aan te dringen op ‘een structurele dialoog ter verbetering’. Met als ‘ultimum remedium een (tijdelijke) opschorting van het lidmaatschap’. Dat (tijdelijke) vind ik het aandoenlijkst,’ schrijft Sheila Sitalsing in haar column.

Dwingt minister Slob de school dan toch tot nationale opvoeding?

Minister Slob wil scholen verplichten tot burgerschapsonderwijs. Opdat leerlingen betere burgers worden. Is dat dit keer meer dan politiek wensdenken?

Haemin Sumin, gefotografeerd in Bukchon Hanok Village in Seoul. Beeld Jun Michael Park
Haemin Sumin, gefotografeerd in Bukchon Hanok Village in Seoul.Beeld Jun Michael Park

Deze Twittermonnik predikt rust aan bijna anderhalf miljoen volgers

We appen en twitteren op zoek naar contact, maar we zien elkaar niet. Haemin Sunim, Zuid-Koreaanse monnik en bestsellerauteur, weet raad. Neem een pauze.

Koloniale collectie stelt musea voor de vraag: Wat te doen met onze roofkunst?

Toen het Nusantara Museum in Delft zijn deuren sloot, stuitte het op terra incognita: wat te doen met al die kunst uit voormalig Nederlands-Indië?

Wat er gebeurt als je foto verschijnt in een opsporingsprogramma

‘Delen is meehelpen!’, schreef Omroep Brabant op Facebook bij de foto van Cihan, die ze ook op televisie lieten zien. ‘De politie zoekt deze man.’ En dat doen ze hoor. Delen. Nog steeds. Ook al is het de verkeerde foto, van de verkeerde man. Verslaggever Toine Heijmans zocht hem op.

Meer over