Volkskrant Ochtend: Vooruitgang stokt, in 53 landen neemt het aantal hiv-besmettingen toe

Backstage op vrijdag 23 november bij de jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv in Oeganda. Beeld Frederic NOY
Backstage op vrijdag 23 november bij de jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv in Oeganda.Beeld Frederic NOY

Terwijl u sliep

Oud-president George H. W. Bush is op 94-jarige overleden

De Amerikaanse oud-president George H. W. Bush is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie bekendgemaakt.

‘Russische ambassade Den Haag is spionagecentrum’

De Russische ambassade in Den Haag was actief betrokken bij de mislukte poging in april van dit jaar om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken. De tweede secretaris van de ambassade, Konstantin Bachtin, coördineerde de operatie die vier Russische spionnen uitvoerden in Den Haag. Dit meldt NRC zaterdag op gezag van bronnen.

Hiv-besmettingen op zijn retour, maar we moeten niet te vroeg juichen
Lang niet overal in de wereld neemt het aantal hiv-besmettingen af. Waar twee jaar geleden nog optimisme heerste, slaan aidsbestrijders nu alarm.

Macron wast Bin Salman de oren op G20-top
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman is vrijdag bij de G20-top in Argentinië direct aangesproken op de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De Franse president Emmanuel Macron was de eerste die hem hierop aansprak en zei dat Europa er op zal staan dat er internationale experts zullen meewerken aan een ‘geloofwaardig’ onderzoek naar de moord.

Vandaag in het nieuws

Na protesten in Parijs en Brussel gaan vandaag ook in Nijmegen en Den Haag de ‘gele hesjes’ de straat op. In Mexico wordt de nieuwe linkse president Andrés Manuel López Obrador geïnaugureerd. Vanaf vandaag kunt u ook weer stemmen voor de Top 2000.

Aanraders van de redactie

Henk Otten, grote man achter FvD: ‘We zijn eigenlijk een mediabedrijf met een politieke tak’
Henk Otten is de grote man achter de schermen bij Forum voor Democratie. Als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen treedt de ex-dealmaker uit de Londense City voor het eerst uit de schaduw van Thierry Baudet. ‘Ik heb mezelf acht tot tien jaar gegeven, dan moeten de rails goed liggen.’

In het Zesde Arrondissement, misschien wel de rijkste wijk van Frankrijk, zijn nergens gele hesjes te bekennen
Vrijdagmiddag begaf Bert Wagendorp zich naar het café LeProcope, op nummer 13 in de Rue de l’Ancienne-Comédie, in het Parijse Zesde Arrondissement. ‘LeProcope is het oudste nog bestaande café-restaurant van de Franse hoofdstad, het dateert uit 1686. Ooit was het een verzamelplaats van revolutionairen.’ Ooit...

Tradities in één keer aanpassen? Kleine kans
Tradities zijn altijd onderhevig aan verandering. Wie ze echter te abrupt wil aanpassen, maakt slapende honden wakker. De strijd rond Zwarte Piet is daarin niet uniek: kijk naar omstreden tradities uit andere landen en een vast patroon tekent zich af.

De iconische toren van Facebook in Barcelona. Beeld AFP
De iconische toren van Facebook in Barcelona.Beeld AFP

Vanuit een kleurige toren in Barcelona werken de vrolijke schoonmakers van Facebook
Om de buitenwereld te laten zien dat er veel ten goede is veranderd, wordt de pers voor het eerst uitgenodigd in een iconische toren in Barcelona. Hier werken jonge meisjes en jongens om Facebook schoon te houden. Het voorgeschotelde beeld staat in schril contrast met eerdere berichten.

Hoe hockeycoach Toon Siepman de wereld aan de sleeppush kreeg
Iedere strafcornerspecialist in het hockey weet wie Toon Siepman is. Hij leerde vanaf de jaren negentig de wereld ‘slepen’. Tot zijn pupillen behoort ook Mink van der Weerden, die nu op het WK hockey in India voor Nederland moet scoren.

Wat móét je hebben gelezen? De Volkskrant Boekenraad stelt zich voor
Voordat de decemberdrukte losbarst, stellen ze zich graag even voor: de negen boekhandelaren van de nieuwe Volkskrant Boekenraad. Groot of klein, innovatief of ouderwets, hun winkels zijn al net zo divers als hun smaak. Die ze vanaf vandaag wekelijks met u delen.

Meer over