NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Voortaan vijf jaarsalarissen als nabestaandenpensioen | Presentator Martine van Os over kijkcijferhit ‘We zijn er bijna’

Terwijl u sliep

Plan om armoedeval bij overlijden partner te voorkomen: voortaan vijf jaarsalarissen als nabestaandenpensioen
De partner van een overleden werknemer krijgt in de toekomst mogelijk vijf jaarsalarissen van het pensioenfonds als nabestaandenuitkering. De partner kan dan bij het pensioenfonds van zijn levensgezel kiezen voor een uitkering uitgesmeerd over vijf jaar, of kan het geld gebruiken voor een levenslange uitkering.

Verbod op vissen met stroomstootjes splijt vissersgemeenschappen van Vlissingen tot Texel
Het Europese verbod op vissen met de pulskor, waarbij schol en tong worden opgeschrikt van de bodem met elektrische schokjes, splijt Nederlandse vissersgemeenschappen.

Gouverneur Puerto Rico blijft op zijn post na ‘chatgate’, maar stelt zich niet herkiesbaar
De gouverneur van Puerto Rico, die verwikkeld is in een schandaal wegens uitgelekte chatberichten, weigert tegemoet te komen aan de eisen van duizenden Puerto Ricanen die al dagenlang om zijn aftreden roepen.

Mannen bestormen demonstranten Hongkong met stokken op metrostation
Tientallen gemaskerde mannen hebben zondagavond demonstranten aangevallen op een metrostation in Yuen Long, een voorstad van Hongkong. Op video’s en foto’s die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe mannen in witte T-shirts met stokken op mensen inslaan. Tientallen mensen zouden in het ziekenhuis zijn terecht gekomen; één van hen zou ernstig gewond zijn geraakt.

Graffiti op de muur in Hongkong, met op de achtergrond politiemannen die uitrusten na de demonstratie op zondag. Beeld AFP
Graffiti op de muur in Hongkong, met op de achtergrond politiemannen die uitrusten na de demonstratie op zondag.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin overlegt met techbedrijven over de ban op Huawei. De Pakistaanse premier Khan bezoekt Washington DC voor een gesprek met president Donald Trump. En India doet een nieuwe poging de Chandrayaan-2 te lanceren na abrupt uitstel vorige week. Lees hier meer over de ruimteambities van India.

Aanraders van de redactie

Verward, terrorist of allebei? Haagse steker Malek F. hoort zijn straf
Een ‘grote vogel’ gaf hem de opdracht om op 5 mei vorig jaar willekeurige voorbijgangers neer te steken, zei Malek F. in de rechtszaal. Volgens deskundigen die hem onderzochten was de uit Syrië gevluchte Palestijn psychotisch, het Openbaar Ministerie wil hem mede voor terrorisme veroordelen. Is hij een patiënt, een geradicaliseerde extremist of allebei? Maandag hoort F. welke straf hij krijgt.

Schaatsen met een hittegolf op komst: ‘Gek, maar wel erg leuk’
De komende dagen stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden, maar geschaatst wordt er toch. Bijvoorbeeld op het zomerijs in het Thialf-stadion in Heerenveen. Er zijn zonnepanelen, maar klimaatneutraal is het nog lang niet.

Vader en zoon De Putter zijn overgekomen uit Oeganda en schaatsen in Thialf op het zomerijs. Beeld Harry Cock
Vader en zoon De Putter zijn overgekomen uit Oeganda en schaatsen in Thialf op het zomerijs.Beeld Harry Cock

Klemgezette generatie? Tijd voor een jongerenpartij
Dit zijn geweldige kinderen, altijd geweest. Er is hun verteld dat ze álles konden bereiken, als ze hun best maar deden. En dat deden ze. Ze vormen gemiddeld de hoogstopgeleide generatie ooit. Ze staken zich in de schulden. Ze waren niet te beroerd voor bijbaantjes. Ze liepen meerdere stages of verkochten hun arbeid gratis op werkervaringsplaatsen. Ze ‘investeerden’ gehoorzaam in zichzelf.Maar de werkelijkheid hield zich niet aan die afspraak.

Meer kastelen dan etappes in de Tour – Franse regisseur Jean-Maurice Ooghe bepaalt al 23 jaar wat wij te zien krijgen
Tijdens live-uitzendingen van de Tour de France is vaak geen renner te zien. Hoe komt Frankrijk aan al die chateaus die de revue passeren? En wie bepaalt er welke de moeite waard zijn?

Presentator Martine van Os: ‘We gaan niets verzinnen. We zijn gewoon aanwezig bij een reis die soms heel saai kan zijn’
Hoewel er nauwelijks iets gebeurt in kampeerprogramma We zijn er bijna, is het een kijkcijferhit. Geen wonder, vindt Martine van Os, die vanaf vanavond een nieuwe reeks presenteert. In een wereld vol strijd en onzekerheid, kan iedereen wel een vleugje Max gebruiken.

Martine van Os. Beeld Manon van der Zwaal
Martine van Os.Beeld Manon van der Zwaal

Maak alleen nieuwe regels als je ze ook gaat handhaven
Er zijn te veel regels: terrasstoelen moeten binnen de lijntjes staan, ramen lappen mag niet op een ladder en wie zijn medewerkers lunch wil geven, moet elk personeelslid zelf € 3,50 laten bijbetalen, anders geef je loon in natura. Maar handhaven gebeurt weinig, merkt Teun van de Keuken. ‘Daarom stel ik nog één nieuwe regel voor: maak alleen nog nieuwe regels als je ze ook gaat handhaven.’

Meer over