Volkskrant ochtendDonderdag 25 juli

Volkskrant Ochtend: Voor bijna tien miljard aan (ontdekte) frauduleuze transacties in 2018 | Van Rutger Hauer komt geen tweede meer

Terwijl u sliep

Voor bijna tien miljard aan (ontdekte) frauduleuze transacties in 2018
In Nederland is in 2018 voor een recordbedrag van bijna 10 miljard euro aan financiële transacties verdacht verklaard. Het gaat om ernstige vermoedens van witwassen, dikwijls van drugsgelden, en om terrorismefinanciering.

Van Rutger Hauer komt geen tweede meer
De plotselinge dood van Rutger Hauer komt aan als een mokerslag voor iedereen die met zijn werk is opgegroeid.

Rutger Hauer in 1982. Beeld Beeld Hollandse Hoogte / Maria Austria Instituut
Rutger Hauer in 1982.Beeld Beeld Hollandse Hoogte / Maria Austria Instituut

Boris Johnson zet met zijn nieuwe vechtkabinet alles op alles om Brexit erdoor te krijgen - desnoods zonder deal
De Britten hebben een waar vechtkabinet gekregen. In zijn eerste uren als premier heeft Boris Johnson vrijwel alle ‘May-ministers’ weggestuurd om plaats te maken voor Borista’s. Volgens politieke waarnemers is dit een ‘Dood of de Gladiolen’-bestuur, niet zozeer bedoeld om langdurig mee te regeren, maar wel om een vervroegde verkiezing mee te winnen.

Gouverneur Puerto Rico stapt op na massale protesten
Gouverneur Ricardo A. Rosselló van Puerto Rico stapt op na aanhoudende massale protesten op het eiland. Rosselló zei woensdag tijdens een toespraak op televisie dat hij op 2 augustus zijn functie neerlegt.

Vandaag in het nieuws

Beleggers kijken uit naar de eerste halfjaarcijfers van Unilever onder de nieuwe topman Alan Jope. Het Spaanse parlement beslist in een stemming over het lot van de demissionaire regering-Sánchez. In het Duitse Bayreuth begint het jaarlijkse festival rond de opera’s van Richard Wagner.

Aanraders van de redactie

9,5 miljard aan fout geld ontdekt in Nederland (en dat is slechts het topje van de ijsberg)
Er gaan zulke enorme sommen fout geld in Nederland rond, dat zelfs bankiers ervan schrikken. Miljarden aan drugs- en terrorismegelden worden er per jaar witgewassen. Waarom doen opsporingsdiensten en banken daar zo weinig aan?

Column: In de serie over de problemen op de huurmarkt doemt nog een andere boosdoener op: de verhuurheffing
De particuliere verhuurder verwerft met verve de rol van ultieme boeman op de overgekookte Nederlandse huizenmarkt, schrijft Frank Hendrickx. Maar in de serie over de problemen op de huurmarkt dient zich een nieuwe bad guy aan: de verhuurheffing. ‘In de Trêveszaal houden ze vol dat die taks, die nu richting de 2 miljard loopt, geen nadelige effecten heeft, maar daarbuiten wijst zo’n beetje iedere onafhankelijke expert op het tegendeel.’

Het klimt lekkerder in het kielzog van de knecht
Ook in het hooggebergte, waar de Tour de komende dagen beslist gaat worden, kan een kopman veel hebben aan het ploegenspel. En dan is er ook nog het mentale aspect, zeggen wielrenners. ‘Steven is niet alleen. Als er iets gebeurt, kan iemand hem helpen.’

George Bennett van Team Jumbo-Visma neemt zaterdag op de Tourmalet zijn kopman Steven Kruijswijk op sleeptouw. Beeld Reuters
George Bennett van Team Jumbo-Visma neemt zaterdag op de Tourmalet zijn kopman Steven Kruijswijk op sleeptouw.Beeld Reuters

Gaandeweg de snikhete ‘Boris Day’ verloor de ene na de andere minister zijn baan
Sint Borisdag, zo noemen Russisch orthodoxen 24 juli. De Britten hebben nu een eigen versie. Deze zomerdag zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop Alexander Boris de Pfeffel Johnson als premier 10 Downing Street heeft betreden, een gebeurtenis die lang ondenkbaar is geweest, behalve voor de hoofdpersoon zelf.

‘Ik ben Floris’, zei Hauer en niemand twijfelde eraan
Zeg Rutger Hauer en je zegt Floris, en Turks Fruit, en Soldaat van Oranje. En natuurlijk, Blade Runner, met die magistrale slotzinnen die elke generatie fans opnieuw uit hoofd leert. Vijf onvergetelijke Hauers uit de filmgeschiedenis op een rij.

Heren, de korte broek mag uit de kast, maar hoe draag je ’m?
Heren, in een korte broek op kantoor verschijnen, kan niet overal. Maar denk je nu na de zoveelste snikhete dag: goh, ik zou mijn benen toch een keer willen ontdoen van dat vermaledijde stukje stof. Ga er dan voor – en wel met deze tips:

Meer over