Volkskrant Ochtend: Volg Holleeders proces met dit handboek | Gaat Abdeslam, dader 'Parijs', eindelijk praten?

Goedemorgen. De laagste inkomens betaalden al relatief het meest aan het klimaatbeleid, maar het beleid van het kabinet-Rutte III versterkt die ongelijkheid nog. Dit staat in een nieuw rapport van Milieudefensie. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: Salah Abdeslam staat deze week terecht voor een schietpartij. Het is verre van zeker of hij antwoorden zal geven: in Frankrijk spreekt hij geen woord tijdens verhoren. En vandaag begint het strafproces tegen Willem Holleeder. Wij stelden een handboek samen om het te begrijpen.

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Rapport: laagste inkomens betalen het meest aan klimaatbeleid
De laagste inkomens betaalden al relatief het meest aan het klimaatbeleid, maar het beleid van het kabinet-Rutte III versterkt die ongelijkheid nog.

Zwangere vrouwen met kanker zijn niet kansloos: behandelen brengt ongeboren kind geen schade toe
In verwachting zijn en kanker krijgen, dat klinkt als een noodlotsscenario. Maar steeds vaker is er wel degelijk een toekomst, zowel voor de moeder als voor het kind.

Eagles winnen tegen de verwachtingen in voor het eerst de Super Bowl
De Philadelphia Eagles hebben zondagnacht tegen de verwachting in de Super Bowl gewonnen. Het is voor het eerst dat de Eagles de finale van het American football hebben gewonnen. Ze versloegen kampioen New England Patriots met 41-33.

Noord-Korea waarschuwt Trump 'en zijn lakeien' tegen gewapend ingrijpen
Terwijl duizenden Zuid-Koreanen zondag een gemengd ijshockeyteam met Noord-Koreaanse sporters toejuichten, voerde de regering van Noord-Korea de verbale strijd met de VS op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump 'en zijn lakeien' tegen gewapend ingrijpen.

Zach Ertz scoort een touchdown voor de Eagles Beeld AFP
Zach Ertz scoort een touchdown voor de EaglesBeeld AFP

Vandaag in het nieuws

Vijf Enschedeërs gaan in beroep tegen hun straf van vier jaar voor een aanslag op een moskee. Politieke partijen moeten vandaag hun kandidatenlijst inleveren voor de gemeenteraadsverkiezingen. En ambulancemedewerkers houden in de grote steden stiptheidsacties wegens de 'te hoge werkdruk'.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Wie is wie in het proces-Holleeder?
In het proces-Holleeder staat veel op het spel: als hij wordt veroordeeld, kan hij levenslang krijgen. Lees hier meer over de verdachte zelf, de aanklagers, advocaten en rechters in zijn proces en de mensen die hij zou hebben laten vermoorden.

Abdeslam staat terecht in Brussel. Zal hij zwijgen of met justitie meewerken?
Salah Abdeslam staat deze week terecht voor een schietpartij in Brussel. Het is verre van zeker of hij antwoorden zal geven: in Frankrijk, waaraan hij sinds 2016 is uitgeleverd, spreekt hij geen woord tijdens verhoren.

Stampvoeten en dat de fiscus zegt: oké, laat dan maar
Wat Joop van den Ende kennelijk wel lukte, lukt bij Sheila Sitalsing thuis nou nooit. (+)

Vandaag begint het proces tegen Willem Holleeder. Wie is wie in het proces-Holleeder? De Volkskrant zette het voor u op een rij: over de verdachte zelf, de aanklagers, advocaten en rechters in zijn proces en de mensen die hij zou hebben laten vermoorden. Beeld anp
Vandaag begint het proces tegen Willem Holleeder. Wie is wie in het proces-Holleeder? De Volkskrant zette het voor u op een rij: over de verdachte zelf, de aanklagers, advocaten en rechters in zijn proces en de mensen die hij zou hebben laten vermoorden.Beeld anp

'Niemand controleert of helpt nieuwkomers'
Het landelijke inburgeringsbeleid is mislukt, vindt de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. De stad begint daarom een eigen traject met taalles, stages en een app om 'Haagse Makkers' te vinden. (+)

'De ingrediënten van onze producten moet je in principe kunnen eten'
Cosmetica zit vol met conserveermiddelen en chemische stoffen. Voor wie het liever natuurlijk houdt, zijn er inmiddels genoeg alternatieven. (+)

Even druk als Lowlands: tevreden Nederlanders tobben graag op de Gezondheidsbeurs
Vier dagen lang duurde de nationale parade van kwalen en niet zelden bizarre oplossingen (de 'integrale vitaliteitscheck met coachgesprek', het 'bureau straling meten', de 'sensitherapie' met 'biosensoren'). Een kleine vijftigduizend mensen zijn daarvoor naar de Utrechtse jaarbeurs gekomen. Zo ook Margriet Oostveen. (+)

Cosmetica zit vol met conserveermiddelen en chemische stoffen. Voor wie het liever natuurlijk houdt, zijn er inmiddels genoeg alternatieven. Vraag dat maar aan Jonathan Berhani en Roel Holtland, oprichters van The Ohm Collection. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Cosmetica zit vol met conserveermiddelen en chemische stoffen. Voor wie het liever natuurlijk houdt, zijn er inmiddels genoeg alternatieven. Vraag dat maar aan Jonathan Berhani en Roel Holtland, oprichters van The Ohm Collection.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over