Volkskrant OchtendDinsdag 2 juli

Volkskrant Ochtend: Vier extreem-rechtse militairen moeten leger verlaten | In Nederland verboden e-sigaret Juul gewoon te koop in de winkel

Een e-sigaret van het Amerikaanse merk Juul wordt gerookt in Amsterdam. Beeld Simon Lenskens
Een e-sigaret van het Amerikaanse merk Juul wordt gerookt in Amsterdam.Beeld Simon Lenskens

Terwijl u sliep

Verboden e-sigaret Juul gewoon te koop in de winkel
De in de Europese Unie verboden e-sigaretten van het Amerikaanse merk Juul zijn toch in Nederlandse winkels te koop. De vloeistof daarin bevat bijna drie keer de toegestane hoeveelheid nicotine, waardoor ze als zeer verslavend gelden. De verboden e-sigaret lijkt in het voetspoor van de toeristenstroom naar Amsterdam te zijn gekomen.

Extremisme in het leger: 21 onderzoeken leiden tot vertrek vier rechts-extremistische militairen
Vier militairen hebben in de afgelopen vijf jaar de krijgsmacht verlaten na extreem-rechtse uitingen of gedragingen. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) is 21 keer een onderzoek begonnen naar mogelijk extremisme binnen het leger.

Minister Blok: ontmoeting koningin met Saoedische kroonprins was juist
Ondanks stevige kritiek vanuit de Tweede Kamer, was de ontmoeting van koningin Maxima met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de juiste weg. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok maandag in een debat met de Kamer.

COA wil meer opvang asielzoekers in westen van het land
De opvang van asielzoekers moet beter verspreid worden over Nederland in de komende jaren, zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van opvangorganisatie COA in het AD. Vooral in het westen van het land moeten er nieuwe opvanglocaties komen.

Vandaag in het nieuws

Vandaag kiest de Eerste Kamer haar voorzitter. Er zijn vier kandidaten. De Turkse president Erdogan bezoekt zijn ambtgenoot Xi Jinping in Beijing. Traditionele (en omstreden) paardenrace Il Palio vindt plaats op het Piazza del Campo in Siena.

Aanraders van de redactie

Ook de vis kan nu vertoeven in een hotel
Na de bijen, de vogels en de vlinders krijgen nu ook de vissen er een: een door mensenhanden gemaakt hotel. Bedoeld om het slinkende aantal kabeljauwen en kreeften onderdak te geven. De eerste plannen voor een megahotel in de Noordzee liggen al klaar.

De hotelkamers van het vissenhotel worden naar de boot gebracht om te water gelaten te worden. Beeld Raymond Rutting
De hotelkamers van het vissenhotel worden naar de boot gebracht om te water gelaten te worden.Beeld Raymond Rutting

Was Máxima een Saoedische vrouw geweest, dan was ze om haar opruiende praatjes de cel ingedraaid
Koningin Máxima neemt haar taak de economische positie van vrouwen wereldwijd te bevorderen serieus. Zij kan voor die inspanningen niet genoeg worden geprezen. Maar tegenover Mohammed bin Salman pleiten voor verbetering van de positie van vrouwen in zijn land is zoiets als een gesprek met de Veluwse wolf over de verbetering van de positie van schapen in zijn territorium. De intentie kan goed zijn, maar het is ook naïef.

Hoe kon e-sigaret Juul zo’n komeetachtige opkomst hebben?
Juul, de populairste e-sigaret van de Verenigde Staten, is omgeven met controverse. Volgens Amerikaanse autoriteiten is het verantwoordelijk voor een ‘nicotine-epidemie’ onder tieners. Zo groeide een start-up uit Silicon Valley uit tot een miljardenbedrijf dat is omarmd door de tabaksindustrie.

Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe is activist in een topploeg
Megan Rapinoe is het voetbal ontstegen bij het WK in Frankrijk. Of dat ook geldt voor haar land, de Verenigde Staten, blijkt dinsdag in de halve finale tegen het sterke Engeland.

Megan Rapinoe juicht nadat ze de VS op een 1-0 voorsprong tegen Frankrijk heeft gezet. Beeld REUTERS
Megan Rapinoe juicht nadat ze de VS op een 1-0 voorsprong tegen Frankrijk heeft gezet.Beeld REUTERS

In tien stappen een bloeiende natuurtuin
Volkskrant-redacteur Loethe Olthuis heeft van de grasvlakte achter haar huis een bloeiende natuurtuin gemaakt. Dit is haar 10-stappenplan voor hoe je dat doet, ook in een klein tuintje.

De braafste trouwjurken van Nederland zijn opeens te wuft
Nadat de Gereformeerde Gemeenten twee weken geleden opriepen tot strengere kledingvoorschriften wat betreft trouwjurken, ging verslaggever Margriet Oostveen op pad naar het christelijk Barneveld. Daar bracht zij bij The New Bride uren door tussen de nieuwste refo-trouwjurken. In het atelier komen klanten tot uit Zeeland en Groningen op zoek naar de perfecte jurk, die niet wit mag zijn.

Meer over