VOLKSKRANT OCHTENDDinsdag 24 november

Volkskrant Ochtend: Vertrek Baudet stort Forum in chaos: is hij wel echt van het toneel verdwenen? | Freek Jansen, vriend en vertrouweling die Baudet ten val bracht

Thierry Baudet spreekt tot de aanhang van Forum voor Democratie na een historische overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Thierry Baudet spreekt tot de aanhang van Forum voor Democratie na een historische overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nieuws

Vertrek Baudet stort Forum in chaos: is hij wel echt van het toneel verdwenen?
Ruim honderd dagen voor de verkiezingen is de chaos bij Forum voor Democratie compleet. Oprichter Thierry Baudet treedt terug als lijsttrekker, maar blijft aan als Kamerlid en partijvoorzitter.

President Trump schaart zich achter machtsoverdracht aan regering-Biden
De machtsoverdracht in de Verenigde Staten aan de nieuwe regering van de verkozen president Joe Biden kan officieel beginnen. Maar president Donald Trump geeft zijn verkiezingsnederlaag nog altijd niet toe.

Freek Jansen, de vriend en vertrouweling die Baudet ten val bracht
Freek Jansen was de spraakmakende voorzitter van de jongerenclub van Forum voor Democratie. Maandag werd hij ook degene die Baudet onbedoeld ten val bracht.

Is ‘Roekeloze Roan’ de drillrap-killer?
Is de 20-jarige Roan W. uit Zaandam de aanjager van het fatale geweld in de drillrapwereld in Nederland?

Ministers snappen achteraf zelf niet hoe ze die toeslagenaffaire hebben kunnen missen
Achteraf schamen ze zich voor ‘een pijnlijk, koud antwoord’ en voor het niet serieus nemen van noodkreten. Ministers Wiebes en Asscher snappen zelf echt niet hoe ze zo blind konden zijn geweest dat de hele ‘toeslagenaffaire’ onopgemerkt langs ze heen heeft kunnen gaan.

Live: Aantal nieuwe besmettingen in Nederland blijft gelijk
De snelle daling van het aantal gemelde besmettingen die begin november werd ingezet is gestokt. Steeds meer landen verwachten spoedig te kunnen vaccineren. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Aanraders van de redactie

Baudet stapt op als lijsttrekker: ultiem offer voor de secondant
Het Forum voor Democratie van vóór maandagavond bestaat niet meer. Het is de uitkomst van een richtingenstrijd. Maar waarom heeft Baudet de radicale stap gezet?

Column: Exit Baudet zal helemaal geen exit blijken
Baudet zal zich achterlangs blijven terugwriemelen zolang er nog ergens brokstukken van zijn Forum rondzwerven, weet Sheila Sitalsing.

Blinde Big Brother boven het perron houdt treinreizigers op 1,5 meter afstand
Een netwerk van sensoren dat op stations wordt gebruikt om onveilige situaties bij grote drukte te bestrijden blijkt ook geschikt om na te gaan of reizigers zich houden aan de 1,5-meter-afstand.

Gezocht: een minister van Ruimte (met macht en geld!)
Als Den Haag niet snel de regie pakt bij de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap, dan wordt Nederland ‘één grote hagelslag’, waarschuwt rijksadviseur Berno Strootman.

Test uw kennis over de Brexit
Vier jaar na het Brexit-referendum nadert het moment dat we de gevolgen ervan gaan voelen. Maar wat weet u eigenlijk van de Brexit? Test uw kennis met deze quiz.

Lou Reed in 1989. Beeld Anton Corbijn
Lou Reed in 1989.Beeld Anton Corbijn

New York van Lou Reed, uit 1989, blijkt een akelig actueel album
Bij de verschijning van een luxe editie van Lou Reeds album New York zoekt de Volkskrant naar verwijzingen naar de VS van nu.

Column: Zwerfjongeren krijgen een basisinkomen en dat zou vaker moeten gebeuren
Margriet Oostveen ontmoet de jonge Imane in de nachtopvang. ‘De korte versie van dit drama is dat ze tegen de wil van haar moeder haar hoofddoek had afgedaan.’

Meer over