NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Verplichte inschrijving lerarenregister van de baan | De discotheek verdwijnt, zeker op het platteland

Goedemorgen. De verplichte inschrijving van alle Nederlandse leraren in een nationaal lerarenregister is voorlopig van de baan. Minister Slob van Onderwijs gaat eerst op zoek naar andere manieren om de professionaliteit van de beroepsgroep te verbeteren. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: wie denkt aan Afrikaanse hardlopers, denkt al snel aan Kenia. Maar het naburige Oeganda staat niet stil.

De vindplaats van Fabers lichaam bij Zeewolde. Beeld Marcel van den Bergh
De vindplaats van Fabers lichaam bij Zeewolde.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep:

Na veel bezwaar verplichte registratie leraren voorlopig toch van de baan
Leraren hoeven zich voorlopig nog niet verplicht in te schrijven in een nationaal register. Het omstreden plan - met professionalisering als doel - stuitte op veel verzet van docenten en schoolbestuurders. Minister Arie Slob heeft daarom besloten de plannen voorlopig in de ijskast te zetten.

Brexit-geldschieter Arron Banks had nauwe banden met het Kremlin
De Britse multimiljonair Arron Banks, die de Brexit-campagne grotendeels financierde, had nauwe banden met de Russische ambassadeur in Londen en bracht op het heetst van de referendumcampagne een bezoek aan Moskou. Dit heeft The Sunday Times bekend gemaakt.

Arron Banks. Beeld AP
Arron Banks.Beeld AP

Italië en Malta laten boot met 629 immigranten niet toe

Italië en Malta weigeren een boot met ruim zeshonderd immigranten toe te laten in een van hun havens. De regering in Rome heeft Malta gevraagd de immigranten op te nemen, maar dat land wees het verzoek van de hand.

Adviseurs Trump vallen Canada aan: 'Speciale plek in de hel voor Trudeau'

De G7 heeft geleid tot een flinke botsing tussen de president Trump en gastheer Canada, een van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten. Nadat Trump zaterdag al via Twitter had laten weten de slotverklaring toch maar niet te ondertekenen omdat hij het niet eens was met de opmerkingen van de Canadese premier, haalden zijn adviseurs zondag keihard uit naar Justin Trudeau.

Vandaag in het nieuws

Michael P. staat in Utrecht terecht voor het verkrachten en doden van Anne Faber. Oud-premier Balkenende krijgt in Roemenië de hoogste burgerorde uitgereikt: de Ster van Roemenië. Koning Willem-Alexander gaat zonder koningin Máxima op staatsbezoek in Letland.

Aanraders van de redactie:

De teloorgang van de plattelandsdisco: waar kunnen al die pubers nu terecht?
De discotheek verdwijnt, zeker op het platteland. In Beilen kon de jeugd zaterdagavond voor het laatst dansen in Afslag 30. ‘Waar ze straks blijven, weet je niet.’

Nog een laatste keer losgaan bij Afslag 30 in Beilen. Beeld Harry Cock
Nog een laatste keer losgaan bij Afslag 30 in Beilen.Beeld Harry Cock

Al duizend jaar weten de Vlaardingers dat ‘hun’ Dirk III won van Hendrik II – en toch blijft het leuk, even terug in de tijd
In Vlaardingen spelen re-enactors met helmen, speren en zwaarden een vergeten matpartij uit 1018 na. Duizenden juichende Vlaardingers zien ‘hun’ Dirk III winnen van keizer Hendrik II.

Vlaardingers in actie tijdens de 'veldslag'. Beeld Marcel van den Bergh
Vlaardingers in actie tijdens de 'veldslag'.Beeld Marcel van den Bergh

Wie denkt aan Afrikaanse hardlopers, denkt binnenkort niet alleen aan Kenia: de toekomst rent in Oeganda
De hardloopkampioenen van de toekomst worden klaargestoomd in het Oegandese bergdorp Kapchorwa. Het natuurlijk talent is verbluffend. Kijk, daar draaft Stella Chesang voorbij, winnares van de 10.000 meter vorige maand bij de Gemenebestspelen.

Sjuul Paradijs laat zich niet langer afremmen door journalistieke principes en stort zich op de advertentiebranche
‘Bij De Telegraaf moest hij zijn verlangen om de adverteerders te behagen soms (heel af en toe) nog laten afremmen door journalistieke principes, maar nu kan hij helemaal los’, ziet Teun van de Keuken.

Wat staat Michael P. in de rechtbank te wachten? 6 vragen rondom de rechtszaak beantwoord
Maandag begint in Utrecht de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Michael P. Hij wordt verdacht van het verkrachten en doden van Anne Faber. Een vooruitblik.

Van dorpsfeest tot enorm festival, en bij zo'n groei hoort ook een toename in regelgeving
Margriet Oostveen bij De Zomerfeesten Hengevelde: ‘Er zijn beveiligers met een blaastest, al zie ik ter plekke niet dat ze veel worden gebruikt. En een bijbehorende ‘Visie’ op de Zomerfeesten. De Visie heeft drie steekwoorden: ‘Samen, Veilig en Verrassend’.’

Meer over