Volkskrant Ochtend: 'Verdwenen' weduwe Liu Xiaobo duikt op in video | Waarom Spanje lang gevrijwaard bleef van terreur

Goedemorgen. Voor het eerst heeft de weduwe van de onlangs overleden Chinese Nobelprijswinnaar en dissident Liu Xiaobo van zich laten horen, via een filmpje op YouTube. Sinds 15 juli was de dichteres nergens meer gezien. Verder in de Volkskrant Ochtend: de laatste dag van de 25e editie van popfestival Lowlands is aangebroken en waarom Spanje zo lang gevrijwaard bleef van Islamitisch terreur.

Liu Xia bij het uitstrooien van de as van haar overleden man. Beeld afp
Liu Xia bij het uitstrooien van de as van haar overleden man.Beeld afp

Terwijl u sliep

'Verdwenen' weduwe Liu Xiaobo duikt op in filmpje
De weduwe van de onlangs overleden Chinese Nobelprijswinnaar en dissident Liu Xiaobo is te zien in een filmpje dat vrijdag op YouTube werd geplaatst. Liu Xia was sinds 15 juli, de dag waarop de as van haar man werd uitgestrooid, niet meer gezien.

De Boer verliest ook tweede wedstrijd in Premier League
Frank de Boer heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Engelse competitie verloren. Op Anfield ging zijn Crystal Palace zaterdagmiddag op een wat onfortuinlijke wijze met 1-0 onderuit tegen Liverpool.

Neonazi's herdenken Rudolf Hess in Berlijn. Klinkt hier een echo van Charlottesville?
Onder fors politietoezicht kwamen zaterdagmiddag in Berlijn zo'n 500 demonstranten met extreemrechts gedachtengoed bijeen, om stil te staan bij de dood van nazi-voorman Rudolf Hess. In hoeverre klinkt hier een echo van Charlottesville?

Hockeyers beginnen EK met overtuigende zege op 'hobbyisten' Spanje
Een jaar na het echec bij de Spelen van Rio de Janeiro moeten de hockeyers bij het EK in eigen land bewijzen dat ze tenminste weer een hoofdrol kunnen spelen in Europa. De titelverdediger begon het EK zaterdagavond overtuigend, met een 7-1 zege op het zwakke Spanje.

Vandaag in het nieuws

Het is vandaag de laatste dag van de 25e editie van Lowlands. Op het programma staan onder andere het Noord Nederlands Orkest, Cypress Hill en Flume. Mumford & Sons sluit het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen af. Lees er meer over in onze Lowlands-special.

Aanraders van de redactie

Lang bleef Spanje gevrijwaard van islamitisch terreur (+)
Er is bijna geen land in Europa waarvan de geschiedenis zo verweven is met de islam. Toch was het in Spanje sinds de aanslagen in 2004 relatief rustig. Hoe is dat te verklaren?

'Ik wist dat ik geen andere interesse had dan acteur worden' (+)
Matthijs van der Sande Bakhuyzen en Reinout Scholten van Asschat - toneelzonen - over hun leven, hun ambities, hun vriendschap en, ja zeker, ook over hun vaders.

Matthijs van der Sande Bakhuyzen en Reinout Scholten van Asschat. Beeld Daniel Cohen
Matthijs van der Sande Bakhuyzen en Reinout Scholten van Asschat.Beeld Daniel Cohen

'Juan Juanssen' won de Vuelta van 1967 - toen de Ronde van Spanje nog bijzaak was (+)
In het voorjaar van 1967 wint Jan Janssen de Ronde van Spanje. Een topprestatie die vijftig jaar geleden nauwelijks opvalt. De Vuelta geldt als bijzaak. Hoe anders is dat vandaag wanneer de ronde start in Nîmes. Met Chris Froome, Fabio Aru, Romain Bardet, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman.

Ik ben niet de boze racist die je in die foto ziet, maar een witte nationalist (+)
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: neonazi's in Charlottesville, Virginia. 'Die spuuglok over zijn voorhoofd helpt ook bepaald niet mee in de beeldvorming.'

Jan Janssen tijdens de Vuelta van 1967. Beeld EFE
Jan Janssen tijdens de Vuelta van 1967.Beeld EFE

Kleren gaan wel vaker van noodzaak naar sier - zo ook de houten schoen (+)
Elk stijlicoon heeft zijn archetypische voorloper. De Gucciklomp van Dakota Johnson stamt uit middeleeuwse modder.

Column Hassan Bahara: Mijn ene kat beschuldigt de andere van identiteitspolitiek (+)
Hassan Bahara heeft twee katten: kat B1 en kat B2. 'Twee geweldige dieren, die het helaas niet zo op elkaar hebben en constant naar elkaar uithalen. Hoe organiseer ik een gezonde (machts)verhouding tussen deze twee dieren?'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Meer over