Volkskrant ochtendDinsdag 4 september

Volkskrant Ochtend: Vanaf 2020 zijn wetenschappelijke publicaties gratis | Multiculturele samenleving is geliefde Haagse boksbal

Goedemorgen. Niets minder dan een revolutie. Vanaf 2020 mogen wetenschappers met belastinggeld betaald onderzoek niet meer publiceren in wetenschappelijke tijdschriften die abonnementsgeld rekenen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: welke gadgets heeft u binnenkort in huis? Op techbeurs IFA was al een glimp van de toekomst te zien. Dit viel op.

null Beeld Christina Baeriswyl
Beeld Christina Baeriswyl

Terwijl u sliep

11 EU-landen besluiten: vanaf 2020 moet alle wetenschappelijke literatuur gratis beschikbaar zijn
Het is niets minder dan een revolutie. Vanaf 2020 mogen wetenschappers met belastinggeld betaald onderzoek niet meer publiceren in wetenschappelijk tijdschriften die abonnementsgeld rekenen. Onderzoekers, maar ook huisartsen, patiënten, ziekenhuizen en bedrijven die geen peperdure abonnementen op de vakliteratuur kunnen betalen, moeten publiek betaald onderzoek dan gratis kunnen inzien.

Multiculturele samenleving is geliefde Haagse boksbal
Niet alleen Stef Blok wacht een moeizaam debat naar aanleiding van zijn uitlatingen over de multiculturele samenleving. Kritiek op het multiculturalisme is bij meer partijen een beproefd recept. Kunnen ze nu Blok de les lezen?

Door toenemend verloop en verzuim wordt zoektocht naar zorgpersoneel ‘vechtmarkt’
Zorgmedewerkers waren het afgelopen jaar vaker ziek en verlieten ‘alarmerend’ vaak hun werkgever. Het maakt de toch al problematische situatie op de arbeidsmarkt nog penibeler en leidt tot een ‘vechtmarkt’ in de strijd om geschikt personeel. Dat concludeert accountantsorganisatie EY in de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg.

Lili en Howick weer terecht na drie dagen te zijn ondergedoken
Lili (12) en Howick (13) zijn maandagavond weer opgedoken, na drie dagen ondergedoken geweest te zijn, aldus de voogdij-instelling Nidos. Hun moeder had zaterdag vanuit Armenië geregeld dat de kinderen vertrokken bij hun pleeggezin om uitzetting te voorkomen. Maar maandagavond keerden de kinderen weer terug.

Vandaag in het nieuws

De Machiavelli-stichting trapt het parlementaire jaar met af met de fractieleiders Buma (CDA) en Marijnissen (SP). Hoger beroep: vrouw verzweeg epilepsie bij aanvraag rijbewijs en reed daarna twee voetgangers dood. Small Fry verschijnt, de memoires van de dochter van wijlen Apple-baas Steve Jobs.

Aanraders van de redactie

Franse leerlingen merken maar weinig van het nieuwe smartphoneverbod op school
Met het smartphoneverbod op Franse scholen lost president Macron een verkiezingsbelofte in, maar veel meer dan symboolpolitiek lijken ook de scholieren het niet te vinden. ‘Bij ons op school verandert er niets.’

Franse jeugd geniet van een middag lunch in een park. De Franse regering heeft het gebruik van mobiele telefoons op school geheel verboden. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Franse jeugd geniet van een middag lunch in een park. De Franse regering heeft het gebruik van mobiele telefoons op school geheel verboden.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Stoere taal is pure onmacht, regulering van cocaïne is de oplossing
‘Laffe politici, ook in Nederland, blijven geloven in de War on Drugs – dat is wat ze althans belijden. Want ze weten natuurlijk wel beter’, schrijft Bert Wagendorp. ‘Doorgaan met de repressie zal het probleem alleen maar groter maken. De stoere taal is pure onmacht, geleuter voor de bühne, kletspraat.’

Wetenschapspublicaties gratis vanaf 2020: ‘De kans dat je wordt gelezen is écht groter’
De onderzoeksfinanciers van Europa gooien het roer om: vanaf 2020 moeten alle publiek gefinancierde wetenschapspublicaties vrij toegankelijk zijn. De wetenschapswereld reageert instemmend.

Alles is ‘connected’ op Europa’s grootste technologiebeurs IFA
De laatste mobieltjes, internet-blenders en peperdure tv’s: op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn staan in oneindig veel hallen de spullen die we over een paar jaar in huis hebben. Of niet.

De LG stand op de IFA in Berlijn. Beeld EPA
De LG stand op de IFA in Berlijn.Beeld EPA

Plastisch chirurg Farid Kazem: ‘Mijn klanten zijn kritischer dan zieke mensen. Die zijn al blij als ze blijven leven’
Een vechtscheiding bracht plastisch chirurg Farid Kazem (59) als 11-jarig jongetje naar Nijmegen. ‘Ga ik in dit land blijven? Het antwoord was ja.’

Minister met eikenhouten mening over ‘anderen’ reikt mensenrechtenprijs uit
In de week dat zijn politieke einde dreigt, reikt minister Stef Blok de ‘Mensenrechtentulp’ uit, een bronzen beeld. Dat gaat goed. Nederland is van oudsher bedreven in het wijzen van anderen op het belang van de mensenrechten, en Stef Blok doet wat hij moet doen: rechtop in de wind die prijs uitreiken, als totempaal van onze hoogstaande Nederlandse cultuur.

Meer over