Volkskrant OchtendDinsdag 14 mei

Volkskrant Ochtend: Urgenda-klimaatuitspraak haalbaar met sluiting drie kolencentrales | Kinderrechtenorganisatie wil vaccinaties mazelen verplichten

Een baby wordt ingeënt tegen mazelen bij het consultatiebureau in Werkendam.  Beeld Arie Kievit
Een baby wordt ingeënt tegen mazelen bij het consultatiebureau in Werkendam.Beeld Arie Kievit

Terwijl u sliep

Kinderrechtenorganisatie: verplicht vaccinatie tegen mazelen
Kinderrechtenorganisatie KidsRights wil verplichte inentingen tegen mazelen, nu de vaccinatiegraad in Nederland maar niet omhoog wil. ‘Als voorlichting niet helpt, zul je toch iets anders moeten doen’.

Onderzoek: Urgenda-klimaatuitspraak haalbaar met sluiting van drie kolencentrales
Met de sluiting van drie bijna nieuwe kolencentrales per begin volgend jaar zou Nederland alsnog het onhaalbaar geachte Urgenda-klimaatvonnis kunnen uitvoeren. En veel kosten zou het de schatkist niet: 760 miljoen euro.

Chemieconcern moet 2 miljard schadevergoeding betalen in Roundup-proces
Het Duitse chemieconcern Bayer moet een schadevergoeding van 2 miljard dollar (1,78 miljard euro) betalen aan een stel dat beweert kanker te hebben gekregen van de omstreden onkruidverdelger Roundup. Dat heeft een jury van een rechtbank in Oakland, Californië, bepaald.

iPhone-gebruikers VS mogen Apple aanklagen om dure apps; koers keldert direct
Apple kan rekenen op miljoenenclaims van consumenten dankzij een besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat oordeelt dat iPhone-gebruikers die vinden dat Apple zijn dominante positie misbruikt om de prijzen in de App Store op te voeren, hierover een rechtszaak mogen voeren. Apple is hiermee niet schuldig verklaard, maar verloor desondanks meteen 5 procent op de beurs.

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo praat met de Russische president Poetin over Venezuela en Noord-Korea. De Duitse alternatieve genezer Klaus Ross staat terecht vanwege de dood van drie patiënten. Het laatste Marlboro-reclame-bord wordt weggehaald van de muur van een tabakszaak. En de organisatie van de Formule 1 gaat bekendmaken dat het circus volgend jaar neerstrijkt in Zandvoort. Dat wordt een logistieke nachtmerrie.

Aanraders van de redactie

Politie beëindigt bezetting varkensboerderij door activisten. ‘Dit zal niet de laatste actie zijn’
Na een urenlange actie van dierenrechtenactivisten heeft de politie maandagavond de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel beëindigd. Enkele tientallen activisten van de groep ‘Meat the Victims’ die zich in de varkensfokkerij hadden verschanst, werden aangehouden.

Actiegroep Meat The Victims houdt een varkensbedrijf in Boxtel bezet. Beeld Marcel van den Bergh
Actiegroep Meat The Victims houdt een varkensbedrijf in Boxtel bezet.Beeld Marcel van den Bergh

Column Bert Wagendorp: Songfestival is geen gekkenpolonaise vol IJslandse shockrockers, maar een geopolitieke ontwikkeling
Bert Wagendorp heeft zich wel eens negatief uitgelaten over het Songfestival, maar dat kwam doordat hij toen de diepere kern van de zangwedstrijd nog niet doorzag. Inmiddels weet hij dat het Songfestival een belangrijke rol heeft gespeeld in tal van geopolitieke ontwikkelingen. Alleen heeft hij nog geen politieke boodschap kunnen ontdekken in Duncan Laurence’ Arcade. Loving you is a losing game daarentegen zal er volgens Wagendorp mogelijk toe leiden dat de Britten alsnog de Brexit afblazen.

Hoe krijgen we May weg, vragen de Tories zich af met een nieuwe electorale afstraffing in het vooruitzicht
De Britse Conservatieven stevenen af op een historische nederlaag bij de Europese verkiezingen over tien dagen. Niet dat het de partij van Theresa May veel kan deren: de Tories zijn vooral bezig met het voorbereiden van eigen leiderschapsverkiezingen. De ene na de andere kandidaat meldt zich, maar hoe krijgen ze de premier weg?

Het atypische doel van Thomas de Gendt: drie rondes in één seizoen
In de derde etappe van de Ronde van Italië had hij de sprint voor Caleb Ewan moeten aantrekken. Dat mislukte. Thomas de Gendt heeft een hoger doel: in één seizoen Giro, Tour en Vuelta uitrijden.

De eerste halve finale Songfestival: Cirque du Soleil-operette van Australië en latex lieslaarzen bij Cyprus
Terwijl in Nederland scholieren rillend van angst hun eindexamens maken, gaat er in Tel Aviv ook een muziekklasje voor de bijl. De eerste halve finale van het Songfestival is vanavond op tv. De Volkskrant kwam, zag en overhoorde.

De acts van de eerste halve finale van het Songfestival. Beeld de Volkskrant
De acts van de eerste halve finale van het Songfestival.Beeld de Volkskrant

Verslaggeverscolumn Toine Heijmans: Op de ‘terreurbus’ naar Ter Apel verandert niks
Voor de verslaggeverscolumn ging Toine Heijmans een middag mee met ‘de terreurbus’’: ‘Lokaal bekend als lijn 73. Meppel-Ter Apel, een prachtrit met een stop aan de zielloze weg die leidt naar het asielzoekerscentrum. De buschauffeur vertelt hem dat de terreur van een stuk of veertig à vijftig types komt: ‘de vluchtelingen die hier wonen zijn er helemaal klaar mee, want die worden met argusogen aangekeken’.

Meer over