Volkskrant ochtend12 juni 2019

Volkskrant Ochtend: Universiteiten moeten strenger kunnen selecteren aan de poort, luidt advies aan regering | Dirigent Bernard Haitink zet na 45 jaar punt achter carrière

Studieplekken in de universiteit van Wageningen. In de Keuzegids Universiteiten van 2016 is de universiteit voor de twaalfde keer op rij uitgeroepen tot de beste universiteit van Nederland.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Adviesraad: meer selectie van studenten mogelijk maken door universiteiten en hogescholen
Universiteiten en hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om te selecteren aan de poort. Zo kan studie-uitval worden teruggedrongen. Bovendien kunnen onderwijsinstellingen zich beter van elkaar onderscheiden door te selecteren op studenten met specifieke talenten.

Migrantenkinderen verdienen al vijftien jaar minder dan autochtonen
Kinderen van migrantenafkomst verdienen later minder dan kinderen van autochtone Nederlanders met dezelfde uitgangspositie. Dat komt omdat mensen van migrantenafkomst minder betaald werk doen, een lager uurloon verdienen en gemiddeld een lager opleidingsniveau hebben. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) in een woensdag gepubliceerd rapport.  

Het einde van een tijdperk: hoornist Martin van de Merwe stopt na 45 jaar
Maar liefst 45 jaar speelde Martin van de Merwe in het Rotterdams Philharmonisch Orkest – ongekend lang, zeker gezien zijn instrument: de hoorn. Klassiekemuziekrecensent Merlijn Kerkhof volgde de musicus in aanloop naar diens laatste concert in Rotterdam.

Betogers Hongkong belegeren regeringsgebouwen tijdens aanhoudende protesten
Tienduizenden demonstranten hebben regeringsgebouwen belegerd in Hongkong om te protesteren tegen een omstreden wet voor uitleveringen aan China. De demonstranten blokkeerden de toegang tot het parlement, dat woensdag de wet behandelt. De zitting moest door de protesten worden uitgesteld.

Vandaag in het nieuws

Ruim 200 duizend scholieren horen vanmiddag of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. FNV-leden stemmen van vandaag tot zaterdagmiddag over het pensioenakkoordEn koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Ierland.

Aanraders van de redactie

Mee met de politievlogger: ‘Wauw, dat ik door jou word aangehouden’
De Utrechtse agent Jan-Willem Schut (34) zet sinds drie jaar filmpjes over zijn werk op internet. Als reactie op negatieve berichtgeving. De vlogs zijn een hit. Maar Schut voelt ook het spanningsveld waarin hij zich begeeft.

Agent Jan-Willem Schut heeft zijn politieauto geparkeerd om een stukje voor zijn vlog op te nemen.Beeld Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Natuurlijk voelen ook wij buikpijn, maar ondanks de kritiek gaan wij vóór dit pensioenakkoord stemmen
Alles kan beter. Maar dit pensioenakkoord verdient instemming, al is dat met pijn in de buik, aldus vakbondsbroers Roel en Jan Berghuis. Woensdag vanaf 11 uur beslist de FNV per referendum. 

Braziliaanse anticorruptieheld Moro zou zelf ook spelletjes hebben gespeeld
De Braziliaanse minister van justitie en oud-rechter Sergio Moro is in opspraak geraakt door chatberichten waaruit blijkt dat hij en de aanklagers in de corruptiezaak tegen de linkse oud-president Lula onder een hoedje speelden

De kinderen daar laten wegrotten is vragen om een nieuwe generatie tot op het bot gefrustreerde terroristen
In 2018 liet Ferd Grapperhaus het zich per ongeluk ontvallen dat het ‘verschrikkelijk verkeerd is’ dat kinderen van Nederlandse IS-strijders verkommeren in Syrië. Dat werd door premier Rutte gecorrigeerd; het kabinet bleef gewoon vinden dat niemand kinderen ging ophalen in dat ‘verschrikkelijk gevaarlijke’ Noord-Syrië. Sheila Sitalsing kan er met haar hoofd niet bij. ‘Er zijn blijkbaar mensen die denken dat een 2-jarige zich zelfstandig kan opblazen in de Bijenkorf, of een ander met een broodmes te lijf kan gaan.’

Rillingen over de rug (zo niet tranen over de wangen) bij Netflix-serie When They See Us
Vijf zwarte tieners in New York werden in 1989 ten onrechte veroordeeld wegens verkrachting. De Netflix-serie When They See Us rakelt het schandaal van toen weer op.

Golf van terreur in de Sahel: bijna 150 doden bij aanslagen
Bij aanslagen in Mali, Burkina Faso en Nigeria zijn afgelopen weekeind bijna 150 burgers omgekomen. Deze bloedbaden laten zien dat de Sahel-landen in rap tempo de controle verliezen op de terreurgolf die wordt veroorzaakt door een explosieve combinatie van jihadisten, smokkelbendes en zichzelf verdedigende etnische groepen.

Een Fulani-herder met zijn vee bij een stortplaats in de buurt van een vluchtelingenkamp in Mali.Beeld AFP
Meer over