Volkskrant Ochtend: Unieke prestatiereeks van Dafne Schippers | Trump sluit militair ingrijpen Venezuela niet uit

Goedemorgen. Hij noemde de Venezolaanse president Maduro eerder al een dictator, en nu gaat de Amerikaanse president Trump een stapje verder. Hij sluit niet uit dat de VS militair gaan ingrijpen in Venezuela om de crisis daar te bezweren. Ook in deze nieuwsbrief: de nogal knappe tweede wereldtitel van Dafne Schippers op de 200 meter, een stekelig gesprek tussen advocaten Theo Hiddema en Gerard Spong, een interview met Rico (van Sticks!) en veel meer. Fijn weekend.

Tegenpolen Beeld Jeroen Hofman
TegenpolenBeeld Jeroen Hofman

Terwijl u sliep

Trump zegt militair ingrijpen in Venezuela niet uit te sluiten
Nadat hij de Venezolaanse president Nicolás Maduro eerder een 'dictator' noemde, heeft de Amerikaanse president Donald Trump nu gezegd dat hij een 'militaire optie' niet uitsluit als het aankomt op het bezweren van de crisis in Venezuela. Eerder kondigde de VS al sancties af tegen het bewind van Maduro.

Dafne Schippers prolongeert haar wereldtitel in haar snelste tijd van het seizoen
Wereldkampioen worden is gemakkelijker dan wereldkampioen blijven. Over die oude sportwet kan Dafne Schippers meepraten, maar ze wist haar twijfels en tegenslagen vrijdagavond op glorieuze wijze te overwinnen. Ze prolongeerde haar wereldtitel in haar snelste tijd van het seizoen: 22,05 seconden.

Hoe de Washingtonse elite Trump (niet) in toom houdt
De leiders van de VS en Noord-Korea spelen een gevaarlijk spelletje: wie is de onvoorspelbaarste? Om een ramp te voorkomen moeten de redelijke krachten in Washington Trump permanent in de gaten houden.

Na een korte schrikreactie lijkt consument over eierangst heen
Het fipronilschandaal houdt Nederlanders niet lang bij uitsmijters en gekookte eitjes vandaan. Aan het begin van de eiercrisis liepen de verkoopcijfers hard terug, maar na die korte schrikreactie vinden eieren alweer gretig aftrek, blijkt uit een belronde door de Volkskrant.

Trump laat zich uit over Noord-Korea in de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey op 8 augustus. Beeld afp
Trump laat zich uit over Noord-Korea in de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey op 8 augustus.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

Angela Merkel trapt vandaag haar verkiezingscampagne af in Dortmund. Ze is van plan meer dan 50 optredens te doen voor 24 september, als Duitsland naar de stembus gaat.

Dit weekend bereikt de meteorenzwerm van de Perseïden zijn hoogtepunt. Ga vannacht dus het dak op om naar vallende sterren te loeren. Meteorenexpert Peter Jenniskens legt in dit stuk uit waarom u moet gaan kijken. Of bekijk de video hieronder.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Aanraders van de redactie

Twee strafpleiters die symbool staan voor de stromingen die Nederland verdelen.
Het lijkt wel of iedereen elkaar de tent uit vecht, vooral op sociale media. Maar wat gebeurt er als je tegenpolen en andersdenkenden bij elkaar zet? Dat onderzoeken we deze zomer. Vandaag: strafpleiter en Tweede Kamerlid Theo Hiddema en zijn confrère en politieke tegenpool Gerard Spong. (+)

De liefde bracht me naar Zweden maar liet mij ontgoocheld achter
Ze ontmoetten elkaar op vakantie. Het werd liefde. Wat volgde er? En hoe kijken ze daar nu op terug? Vandaag: Nicolien (48) en Mats (55) en de zomer van 2001. (+)

Belastingdienst loopt honderden miljoenen euro's mis door 'vertrekregeling' gespecialiseerd personeel
Met een opbrengst van 1 miljard euro per werkdag zijn de 30 duizend medewerkers van de Belastingdienst voor Nederland van onschatbare waarde. Vreemd genoeg doet de dienst er zelf alles aan om goede mensen kwijt te raken. (+)

Tegenpolen Beeld Jeroen Hofman
TegenpolenBeeld Jeroen Hofman

'Zonder drugs kon ik niet functioneren, maar ik deed er geen vlieg mee kwaad'
En ineens was daar weer, na elf jaar, een steengoed album van rappers Rico & Sticks, van voorheen Opgezwolle. Rico verwijst daarop veelvuldig naar zijn lastige leven in de voorgaande jaren. Wij vroegen hem naar het hele verhaal. (+)

Verdient 'de Vleesman' ook hier een beroepsverbod?
Adriaan Straathof kwam in opspraak door de grote brand in megavarkensstal De Knorhof. Dat was niet voor het eerst. In Duitsland kreeg de zakenman-varkenshouder al een beroepsverbod, vanwege ernstig varkensleed op zijn bedrijven. Wie is hij? (+)

Column Elma Drayer: laat je niet reduceren tot sjabloon van zwart of wit
We dienen ons gehoorzaam te laten determineren door de kenmerken waarmee we ooit in ons wiegje belandden. Zwart moet zich als het sjabloon van zwart gedragen, wit als het sjabloon van wit. En wee je gebeente als je het waagt daarvan af te wijken. (+)

Adriaan Straathof in 2013 in een van zijn stallen in Duitsland Beeld Hollandse Hoogte
Adriaan Straathof in 2013 in een van zijn stallen in DuitslandBeeld Hollandse Hoogte
Meer over