NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Ultieme aanval op gehate 5-minutenregistratie in de zorg | Hoe pas je het grootste windscherm ter wereld zo aan dat er een spoorlijn doorheen kan?

Redactie

Goedemorgen. Organisaties in de wijkverpleging doen samen een ultieme poging om een eind maken aan de verguisde 5-minutenregistratie. Niet langer hoeven verpleegkundigen en verzorgenden dan voor elke vijf minuten te registreren wat ze hebben gedaan. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: dit Nederlandse autobedrijf bouwt vervuilende auto’s om tot zuinige elektrische. In Lombok loopt het dodenaantal door een krachtige aardbeving op tot 91. En: hoe Louis van Gaal zich maar lastig liet regisseren in de meest geanticipeerde Zomergastenuitzending in tijden.

Verzorgende Wimke Stasse gaat langs bij mevrouw Kromhout (95), die bij een val haar heup heeft gebroken. Beeld Marcel van den Bergh
Verzorgende Wimke Stasse gaat langs bij mevrouw Kromhout (95), die bij een val haar heup heeft gebroken.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Wijkverpleging wil een einde maken aan vijfminutenregistraties die ‘een eigen leven zijn gaan leiden’

Organisaties in de wijkverpleging doen samen een ultieme poging een eind maken aan de verguisde vijfminutenregistratie. Niet langer hoeven verpleegkundigen en verzorgenden dan voor elke vijf minuten te registreren wat ze hebben gedaan, waarna hun werkgever de aan zorg bestede tijd bij de zorgverzekeraar kan declareren.

91 doden bij krachtige aardbeving Lombok

Het dodental van de aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok is opgelopen tot 91. Ook raakten 209 mensen gewond. De meeste slachtoffers zijn gevallen doordat huizen zijn ingestort. De beving van afgelopen zondagochtend (lokale tijd) had een kracht van 7,0.

Het weer: nog twee zeer warme dagen, daarna koeler

Vandaag wordt het erg warm, wanneer vanuit het zuiden zeer warme lucht richting Nederland stroomt. Morgen kan in het zuiden en oosten de temperatuur op veel plaatsen oplopen tot boven de 35 graden. Woensdag wordt het wisselvalliger.

Saoedi-Arabië zet Canadese ambassadeur het land uit

De Canadese ambassadeur in Saoedi-Arabië moet binnen 24 uur het land verlaten naar aanleiding van 'inmenging' van Canada die de golfstaat niet op prijs stelt. Canada had zich eerder bezorgd uitgelaten over de arrestatie van meerdere mensenrechtenactivisten. Eén van hen heeft de Canadese nationaliteit.

Vandaag in het nieuws

De oud-beveiliger van Geert Wilders die wordt verdacht van het lekken van informatie staat terecht. Een Amerikaanse delegatie onder leiding van senator Rand Paul bezoekt in Moskou Russische parlementsleden. En krijgen de Duitse piloten van Ryanair betere arbeidsvoorwaarden? Anders gaan ze staken.

Aanraders van de redactie

Meer rust en meer tijd: eindelijk verlost van elke vijf minuten zorg noteren
Er is nauwelijks een maatregel te bedenken die zo veel wrevel heeft veroorzaakt onder verzorgenden en wijkverpleegkundigen als de vijfminutenregistratie. Na ruim vijftien jaar lijken alle partijen zover om een eind te maken aan de strak vastgelegde minutenzorg. In Boskoop hebben ze ­er al afscheid van genomen. ‘Het was het sluitstuk van de industrialisatie van de wijkverpleging.’

Verzorgende Wimke Stasse bij mevrouw Kromhout (95) thuis.  Beeld Marcel van den Bergh
Verzorgende Wimke Stasse bij mevrouw Kromhout (95) thuis.Beeld Marcel van den Bergh

‘Gij zult zo min mogelijk verbieden’ zou het uitgangspunt van een vrije samenleving moeten zijn
Als het om moraal gaat zou Aleid Truijens zelf veel willen verbieden. Maar ze weet ook: ‘Het ideaal van een volkomen correcte, gezonde en kreukvrije gemeenschap is een illusie. Iedereen gezond, blij, oppassend, zonder ontsnapping in één slechte gewoonte, dat lukt niet. Misschien worden we stokoud, maar we zouden elkaar van verveling en chagrijn de hersens inslaan.’

Het grootste windscherm ter wereld moet plaats maken voor de trein, maar blijft een stukje landschapskunst
Hoe pas je het grootste windscherm ter wereld zó aan, dat een spoorlijn er dwars doorheen kan, schepen nog steeds worden behoed voor harde westenwind en het ontwerp toch een fraai staaltje van landschapskunst blijft? Dat was voor de Rotterdamse haven de puzzel bij een iconisch windscherm van 1.750 meter lang.

Het windscherm in de Rotterdamse haven. Links de drie oude pilaren die binnenkort worden gesloopt, rechts 27 nieuwe pilaren. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het windscherm in de Rotterdamse haven. Links de drie oude pilaren die binnenkort worden gesloopt, rechts 27 nieuwe pilaren.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Een klassieke Volvo met een elektromotor, het kan bij New Electric
Sleepwagens elektrificeren betekent enorme milieuwinst. Parijs heeft wel oren naar de Amsterdamse voorstellen van Anne Kloppenborg. Met New Electric levert hij maatwerk, maar bussen in China hebben de toekomst en dankzij Anne's Youtube-filmpjes komt er genoeg personeel binnen voor die stormachtige groei.

Kon paragnost Gerard Croiset écht mensen genezen met zijn handen?
Gerard Croiset ( 1909-1980 ) genoot internationale faam als paranormaal genezer, ook onder medici. Of hij écht mensen genas is nu onderzocht.

Gerard Croiset en zijn ‘genezende handen’.  Beeld Copyright Archief Gerard Croiset / Het Johan Borgman Fonds. Bewerking door Studio V.
Gerard Croiset en zijn ‘genezende handen’.Beeld Copyright Archief Gerard Croiset / Het Johan Borgman Fonds. Bewerking door Studio V.

Zomergast Louis Van Gaal is bereid mee te werken, zolang anderen geen fouten maken
De Zomergastenaflevering met Louis van Gaal zondagavond was vooraf een van de meest besproken uitzendingen in tijden, waarschijnlijk omdat de tegenstelling zo groot leek, de clash tussen het imago van Van Gaal en dat van het programma: nuchtere, soms stugge sportman betreedt het hol van de intellectuele elite – hoe zou Van Gaal daar gedijen?

Meer over