Volkskrant ochtendmaandag 24 februari

Volkskrant Ochtend: Uitleveringsproces Assange van start | SpaceX lanceert zestig nieuwe satellieten, astronomen maken zich zorgen

Julian Assange zwaait 1 mei 2019 vanuit een politiebus nadat hij door een Londense rechtbank tot 50 weken cel is veroordeeld.  Beeld AFP
Julian Assange zwaait 1 mei 2019 vanuit een politiebus nadat hij door een Londense rechtbank tot 50 weken cel is veroordeeld.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Uitleveringsproces Assange van start: krijgen de Amerikanen hun zin?
WikiLeaks-oprichter Julian Assange en zijn legendarische advocaat proberen maandag in een Londense rechtbank uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen.

SpaceX lanceert zestig nieuwe satellieten, astronomen maken zich zorgen
Na lancering van zestig nieuwe satellieten, is het totaal aantal in het Starlink-project nu opgelopen tot driehonderd. Volgens onderzoek van astronomen leveren deze kunstmanen ernstige hinder op voor het onderzoek aan de kosmos.

ANWB-paddestoelen Terschelling gaan voor duizenden euro's op Marktplaats
Er staan 37 opvallende advertenties op Marktplaats. Voor paddestoelen. Het hoogste bod is op Paddestoel #04/37 en staat op 2.400 euro.

Israël bestookt doelwitten in Syrië en Gaza na raketaanvallen
Israël heeft zondag luchtaanvallen uitgevoerd op een Palestijnse militante groep in Gaza en Syrië als vergelding voor de minstens twintig raketten die vanuit Gaza afgevuurd werden. Dat meldt het Israëlische leger op Twitter.

Aanraders van de redactie

Trump en Modi halen banden aan tegen China
De Amerikaanse president Donald Trump arriveert maandag in India voor zijn eerste officiële bezoek. De Verenigde Staten en India hebben elkaar nodig tegen gezamenlijke rivaal China. Het bezoek moet vooral de onderlinge handelspolitieke geschillen gladstrijken.

Kinderen maken afbeeldingen van Donald Trump en zijn vrouw Melania in afwachting van het bezoek aan de VS-delegatie.  Beeld AFP
Kinderen maken afbeeldingen van Donald Trump en zijn vrouw Melania in afwachting van het bezoek aan de VS-delegatie.Beeld AFP

Toe maar, Thierry, draai er niet langer omheen, kom uit de kast, jongen!
Thierry Baudet schrikt regelmatig van de ophef die zijn woorden veroorzaken, merkt Bert Wagendorp op. ‘Dan moet hij de schade weer beperken door ze af te zwakken, onnozel te verklaren dat hij het heel anders had bedoeld, met een stalen gezicht te beweren dat zijn Forum tegen elke vorm van racisme is of vol in de aanval te gaan en te dreigen met een kort geding.’

Humanitaire crisis op de Griekse eilanden is niet langer te hanteren
De migratiecrisis bereikt een kookpunt op de Egeïsche eilanden. Zowel migranten als inwoners hebben er schoon genoeg van. De eilanden kregen tot maandag 24 februari de tijd om een alternatief plan in te dienen voor de overvolle vluchtelingenkampen. En dan?

De extase van Theresia, Bernini’s meesterwerk, is een fascinerend beeld om méérdere redenen
De heilige Theresia is in extase, haar mond iets open, haar ogen dicht en weggedraaid. Liet Bernini zich inspireren door dat ándere grote genot?

‘De extase van St.-Theresia van Ávila’ van Bernini in de Santa Maria della Vittoria in Rome.  Beeld Bettmann Archive
‘De extase van St.-Theresia van Ávila’ van Bernini in de Santa Maria della Vittoria in Rome.Beeld Bettmann Archive

De jacht op het wankelende Ajax is geopend
Met twee nederlagen op een rij is Ajax in crisis. Na Getafe in de Europa League op donderdag (2-0-verlies), was zondag ook Heracles (1-0) te sterk. De eens zo ongenaakbare koploper ziet de concurrentie naderen.

De gezondheidszorg is net een doorschuifcarrousel
‘Zorgstelsel, personeelstekort? Het zal allemaal wel.’ Columnist Joost Zaat kijkt naar het continue doorschuiven en demoraliseren van mensen binnen de zorg. Deze ‘moedeloosmakende stroop’ is overal terug te vinden. ‘Ik word daar steeds verdrietiger van’.

Meer over