Volkskrant OchtendDonderdag 10 september

Volkskrant Ochtend: Tweede Kamer gaat aspirant-kabinetsleden ondervragen | Bij een snotterende leraar de hele klas naar huis: ‘we geven af-en-toe-onderwijs’

Een overzicht van de plenaire zaal tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld ANP
Een overzicht van de plenaire zaal tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Nieuws

Tweede Kamer gaat aspirant-kabinetsleden ondervragen
De formatie van een nieuw kabinet wordt weer (een beetje) minder geheimzinnig. Ministers en staatssecretarissen moeten voortaan vóór hun benoeming worden gehoord door de Tweede Kamer, die zo kan controleren of de kandidaat-bewindspersoon geschikt is voor de baan.

Nederlands Europadebat krijgt nieuwe wending door herstelplan
In het Kamerdebat woensdagavond over het Herstelplan van de EU gloort het besef dat er ontwikkelingen zijn in Europa waar Nederland zich opnieuw op moet oriënteren.

Multinationals ondanks coronacrisis op oude voet verder; werknemers ontslagen, aandeelhouders gefêteerd
Ondanks de coronacrisis blijven multinationals hun aandeelhouders fêteren. Volgens onderzoek van Oxfam zullen 32 van de meest winstgevende multinationals dit jaar hun winsten nog eens met 109 miljard dollar opvoeren.

De coronacrisis heeft (nog) geen vat op ons welbevinden
De coronacrisis verandert de economie, het werk en de maatschappij. Toch heeft dat beperkte gevolgen voor hoe Nederlanders zich voelen over hun eigen leven, zegt SCP-onderzoeker Josje den Ridder.

Zorgen bij de GGD: wachttijden bij teststraten nemen in hele land toe
Bij de GGD groeien de zorgen over de alsmaar langere wachttijden voor een coronatest. Gemiddeld kan iemand pas na ruim 36 uur terecht voor een afspraak in een teststraat.

Jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn: ‘Houd na iedere suïcide een autopsie’
Na elke suïcide zou een ‘psychosociale autopsie’ moeten worden uitgevoerd om de oorzaken van de zelfdoding te achterhalen. Dat stelt kinder- en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn.

Lagere school Klein Amsterdam worstelt met het Corona vraagstuk. Kleuters krijgen onderwijs van lerares Simone Koene, rechts, directeur Eva Vesseur doet mee. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Lagere school Klein Amsterdam worstelt met het Corona vraagstuk. Kleuters krijgen onderwijs van lerares Simone Koene, rechts, directeur Eva Vesseur doet mee.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanraders

Bij een snotterende leraar de hele klas naar huis: ‘we geven af-en-toe-onderwijs’
Ook de leraar moet bij een lichte loopneus een coronatest doen en thuis op de uitslag wachten. Omdat invallers schaars zijn, worden nu al hele schoolklassen naar huis gestuurd. Directeuren maken zich zorgen over de herfst- en de wintermaanden. ‘Als team discussieren we tegenwoordig de hele dag over snot’.

Column: De CoronaMelder? Natuurlijk is die vrijwillig
Een vastgoed-ceo schreef in Het Financieele Dagblad dat werkgevers van hun personeel moeten eisen de CoronaMelder te installeren. Een typisch voorbeeld van dronkemanspraat uit hogere-managementkrigngen, vindt Sheila Sitalsing.

Daf-directeur Borsboom: ‘Schrijf de verbrandingsmotor nog niet af’
Een verbod op verbrandingsmotoren waar diverse Europese landen nu voor pleiten, kan de klimaatdoelen juist schaden, stelt Ron Borsboom, directeur productontwikkeling bij Daf.

In het strak geregisseerde Un fils laat Mehdi Barsaoui complexe emoties botsen en strijden om voorrang
Het spannende regiedebuut over ouders die nadat hun zoon verongelukt van elkaar verwijderd raken, is inhoudelijk en technisch ambitieus.

Tegen de achtergrond van oorlog en conflict filmt gelauwerd documentairemaker Gianfranco Rosi het leven
Regisseur Gianfranco Rosi (56) is de enige documentairemaker op het filmfestival van Venetië die meedingt in de hoofdcompetitie. Zijn nieuwe film Notturno maakte hij in de betwiste grensgebieden van Libanon, Syrië en Irak: oorlog op de achtergrond, leven op de voorgrond.

Verslaggeverscolumn: De Amerikaanse ambassadeur bezoekt het mooiste dorp van het land
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra bezocht Winsum, het mooiste dorp van het land volgens ANWB-leden. Een bijzondere aangelegenheid, vindt Ariejan Korteweg.