NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Trump wil een tweede presidentstermijn | De klasse van Mbappé in zes momenten

Goedemorgen. President Donald Trump heeft aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 2020 en verwacht geen serieuze concurrentie van de Democraten: ‘Ik ken ze allemaal en ik zie niemand.’ Verder in uw ochtendnieuwsbrief: aan de vooravond van de WK-finale kijken we nog een keer naar twee van de absolute smaakmakers van het toernooi: Luka Modric en Kylian Mbappe. En Beau van Erven Dorens keerde na vijf jaar SBS terug naar RTL, en beleefde zijn beste jaar tot nu toe.

Smaakmaker Mbappé Beeld AP
Smaakmaker MbappéBeeld AP

Terwijl u sliep

Trump wil tweede termijn en verwacht geen concurrentie van de Democraten
De Amerikaanse president Donald Trump stelt zich kandidaat voor de verkiezingen van 2020. Dat zegt hij in de Engelse krant Mail on Sunday. 'Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dat doe', aldus Trump. Hij verwacht ook geen serieuze concurrentie van de Democraten. ‘Ik zie niemand. Ik ken ze allemaal en ik zie niemand.’

Cuba’s nieuwe grondwet laat voortaan privébezit toe
Cuba zal in een nieuwe versie van zijn grondwet privébezit beperkt erkennen. Ook de rol van de vrije markt krijgt een plaats in de hervormde grondwet. In het eerste ontwerp wordt bovendien het belang benadrukt van buitenlandse investeringen voor de ontwikkeling van Cuba. Dat schrijven de Cubaanse staatsmedia zaterdag.

Twee doden bij belegering kerk Nicaragua na studentenprotest
Tijdens een belegering van een kerk in Nicaragua zijn volgens ooggetuigen twee mensen door sluipschutters doodgeschoten. De doden zijn zaterdag door het Rode Kruis geborgen vanuit de kerk in de hoofdstad Managua.

Brons voor de Gouden Generatie van de Belgen op WK na zege op Engelsen
België is als derde geëindigd op het wereldkampioenschap voetbal. In Sint-Petersburg wonnen De Rode Duivels zaterdag verdiend met 2-0 van de Engelsen door een vroeg doelpunt van Thomas Meunier en een late treffer van Eden Hazard. Het is de hoogste kwalificering van België ooit. Doordat Romelu Lukaku niet tot scoren kwam, gaat de Gouden Schoen vrijwel zeker naar Harry Kane, tenzij Kylian Mbappé of Antoine Griezmann minimaal een hattrick scoort in de finale tegen Kroatië.

Vandaag in het nieuws

De mannenfinale van tennistoernooi Wimbledon begint om 15.00 uur Nederlandse tijd, twee uur voor de aftrap van de finale van het WK voetbal, waarin Frankrijk tegenover Kroatië staat. In de 9de etappe van de Tour de France koersen de wielrenners van Arras naar Roubaix. Na zo’n twintig jaar op gespannen voet te hebben verkeerd heropent Eritrea zijn ambassade in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. En Trump arriveert in de Finse hoofdstad Helsinki, waar hij morgen de Russische president Poetin zal ontmoeten.

Aanraders van de redactie

Beau lag onderaan de celebrityladder, maar dit was echt zijn topjaar
Tv-maker Beau van Erven Dorens scoorde kijkflop na kijkflop. Na vijf jaar SBS is hij nu terug bij RTL en wat hij daar maakt (‘inhoudelijke televisie’, zeg hij zelf) trekt kijkers, overtuigt tv-critici en levert nominaties op voor tv-prijzen. En zeker, hij schuwt de emoties niet.

Beau van Erven Dorens had een topjaar. Beeld Imke Panhuijzen
Beau van Erven Dorens had een topjaar.Beeld Imke Panhuijzen

‘De krant is niet van elastiek, Twitter wel; ik kan het volledige verhaal vertellen’
Bij rechtbankverslaggever Saskia Belleman slaat de vermoeidheid toe na de eerste vijf maanden van de zaak-Holleeder, een proces dat geldt als een ultiem media-evenement op haar vakgebied. Ondertussen is de ‘twitterkoningin’ van De Telegraaf zelf ook een mediafiguur geworden.

Het wonder van Kroatië begon in Zadar
In de pauzes tussen het luchtalarm leerde Luka Modric voetballen. In Zadar. Daar waar zijn familie tijdens de burger-oorlog naartoe vluchtte. Wint Kroatië met hem het WK?

De uitzonderlijke klasse van Kylian Mbappé in zes WK-momenten
Beslist de Fransman Kylian Mbappé (19) als eerste tiener sinds Pelé (1958) de WK-finale van zondag tegen Kroatië? De Parijzenaar ontleed, aan de hand van zes momenten.

10 zomertips van filosoof Lammert Kamphuis voor de vakantie
Als er één periode is waarin je anders leeft dan je gewend bent, is het de zomer. Volgens filosoof Lammert Kamphuis, bekend van optredens bij het tv-programma Brainwash en festival Lowlands, is dat ook de tijd van het jaar waarin je kunt nadenken over hoe je de rest van je leven gaat doorbrengen. Tien tips die bij dat denkproces van nut kunnen zijn.

Alle ingrediënten voor een hysterische eerste ontmoeting waren aanwezig.
Zo eentje die snel omslaat in weerzin. Maar vijf dagen later at Sarah Sluimer rauwe vis aan het water met haar nieuwe vriend. ‘Ze was door de mazen van mijn net heen geglipt. Of eigenlijk: ze had het net nonchalant verscheurd.’

Meer over