Nieuwsbrief26 december 2018

Volkskrant Ochtend: Trump weet niet wanneer ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid voorbij is

De Amerikaanse president Donald Trump op eerste kerstdag in het Oval Office in het Witte Huis.  Beeld AP
De Amerikaanse president Donald Trump op eerste kerstdag in het Oval Office in het Witte Huis.Beeld AP

Terwijl u sliep

Trump: overheid blijft gesloten tot akkoord over grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eerste kerstdag gebruikt om nog maar eens te benadrukken dat de Amerikaanse overheid grotendeels gesloten blijft zolang er geen akkoord is om een muur te bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. ‘Ik kan niet zeggen wanneer de overheid weer open gaat’, aldus Trump.

Met kerst geen krant op de mat, maar wel op de tablet
Beste lezer, ik wil u graag attenderen op de speciale Volkskrant Edities tijdens Eerste en Tweede Kerstdag.

Japan stapt uit internationale commissie en hervat commerciële walvisjacht

Japan stapt uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) zodat het land de commerciële jacht op walvissen kan hervatten. Het Japanse kabinet heeft dat besluit dinsdag genomen, zo maakte kabinetschef Yoshihide Suga bekend.

The Guardian: ‘Shell gaat budget groene energie verdubbelen’

Shell zal vanaf 2020 jaarlijks 4 miljard dollar (3,26 miljard euro) in duurzame energiebronnen steken, een verdubbeling van het huidige budget. Die verwachting heeft Maarten Wetselaar, directeur van de nieuwe energie-activiteiten van Shell, uitgesproken in een interview in de Britse krant The Guardian.

Vandaag in het nieuws

Weet u nog, dat zichzelf vernietigende kunstwerk van Banksy? Het zou zomaar ter sprake kunnen komen tijdens een diner een dezer dagen. Wat moet u er eigenlijk van vinden? Wieteke van Zeil helpt u in dit artikel aan argumenten, zodat u goed beslagen ten ijs komt.

Aanraders van de redactie

Waarom Maroesjka Neutel, eerste vrouw in het Korps Mariniers, stopte
Als eerste vrouw begon ze in januari aan de opleiding van het Korps Mariniers. Dat ze niet voor de mannen onderdeed, had ze al bewezen toen Maroesjka Neutel (27) toch besloot te stoppen.

interview Maroesjka Neutel Beeld jouk oosterhof
interview Maroesjka NeutelBeeld jouk oosterhof

Hoe Anneke Tromp eerherstel voor haar man afdwong
Nadat huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn zelfmoord had gepleegd, verloor zijn weduwe Anneke Tromp ook hun zoon van 25. Toch bleef ze procederen voor eerherstel van haar man. Met succes, maar: ‘Er is daardoor geen normaal rouwproces geweest.’

Kan geboorte­beperking het wereld­wijde voedsel­probleem oplossen?
Een condoomfabriek in Afrika, de steri­lisatie van hele conti­nenten en zelfs seks met dieren, al deze ‘oplossingen’ zijn op de sociale media voor­bij­gekomen als reactie op ons Voedselzaak-project. Hoe voeden we tien miljard mensen in 2050?, is de vraag. Een veel­gehoord antwoord: kunnen we er niet beter voor zorgen dat er minder mensen bij komen? En dan vooral door geboorte­beperking in Afrika.

Dirkje kan nu lopen, maar goedkoper worden haar geneesmiddelen er niet op
Het verhaal van Dirkje, nu 3, die geholpen kon worden met peperdure medicijnen, vat in grote lijnen de ontwikkelingen samen rond de farmaceutische industrie van afgelopen jaar.

Dirkje, gefotografeerd thuis in Ulvenhout. Twee winters geleden werd bij haar de zeldzame erfelijke ziekte SMA vastgesteld. Beeld Henk Wildschut
Dirkje, gefotografeerd thuis in Ulvenhout. Twee winters geleden werd bij haar de zeldzame erfelijke ziekte SMA vastgesteld.Beeld Henk Wildschut

Volgens deze negen fotografen valt de rijkdom van het bestaan niet in een protocol te vatten
Ongrijpbaar, maar iedereen voelt dit: er zit een gezonde spanning tussen doen zoals het moet, hoort of naar de regels het beste is, en wat je krijgt als je zélf nadenkt. Wij vroegen negen fotografen die spanning te verbeelden.

Hermien, de koe die nu in een rusthuis woont
In een vlaag van diervriendelijkheid werd Hermien begin dit jaar wereldnieuws: ze was ontsnapt uit een slachttransport en liet zich niet vangen. Haar verzetsdaad had effect: ze werd uiteindelijk niet naar het slachthuis maar naar een koeienrusthuis gebracht. Verslaggever Toine Heijmans zocht haar op om te kijken hoe het nu met haar gaat.

Hermien. Beeld Elvira Duives
Hermien.Beeld Elvira Duives
Meer over