Volkskrant Ochtend: Trump versus de rechterlijke macht en ga zingend Parkinson te lijf

Goedemorgen. Huisartsen uit achterstandswijken zijn overlast. Ze eisen ruimer budget om de druk te verlichten. Verder in de Volkskrant Ochtend: Donald Trump trekt ten strijde tegen de rechterlijke macht en ga Parkinson te lijf door te zingen of te rappen.

Redactie
Zangtherapie tegen Parkinson. Beeld Universiteit van Alberta
Zangtherapie tegen Parkinson.Beeld Universiteit van Alberta

Terwijl u sliep

Trump ten strijde tegen de rechterlijke macht
De Amerikaanse president Donald Trump is de strijd aangegaan met rechters die zijn ban op vluchtelingen en tienduizenden visumhouders uit zeven moslimlanden hebben opgeschort. Na journalisten, wetenschappers en de politiek maakt hij nu ook rechters verdacht.

Kleine opkomst Pegida-betoging: 'Zwak en typisch Nederlands'
Zondag protesteerden zowel Utrecht bekent kleur als Pegida Nederland in de Domstad. Onze verslaggever Margriet Oostveen was erbij.

Na moeizame start lukt Patriots opeens alles in ongekende Super Bowl
Dankzij een ongekende wederopstanding heeft American footballclub New England Patriots in Houston de 51ste Super Bowl gewonnen. De Patriots wonnen de finale van het American footballseizoen tegen Atlanta Falcons na verlenging met 34-28. Tijdens de rust stond het team nog met 28-3 achter.

Nederlands ontwerpersduo beschuldigt IKEA van namaken 'Proplamp'
Als kleine ontwerper is het niet makkelijk om te vechten tegen een international concern als IKEA, zegt de Nederlandse Margje Teeuwen. Maar ze doet het toch.

null Beeld afp
Beeld afp

Vandaag in het nieuws

De rechter maakt om 10.00 uur bekend of Volkert van der G. weer de cel in moet. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet op doorreis naar de VS zijn Britse collega Theresa May in Londen. En om 20.00 uur vanavond kiest de Haagse gemeenteraad welke man of vrouw wordt voorgedragen als burgemeester.

Aanraders van de redactie

Huisartsen overbelast in 'ongezondste wijk van Nederland' Overvecht

Huisartsen uit achterstandswijken zijn maandag in Den Haag om bij de minister te pleiten voor ruimer budget. In Overvecht, de 'ongezondste wijk van Nederland', is te zien hoe overbelast de dokter is. 'Het bord is echt vol.' Door overbelaste huisartsen dreigen patiënten in achterstandswijken minder goede zorg te krijgen (+).

Bert Wagendorp: 'Ik ben een nieuwsjunk met een overdosis'

In The New York Times stond afgelopen week een cartoon van David Sipress, waarop een man en vrouw naast elkaar over straat lopen. De vrouw zegt: 'Mijn wens om goed geïnformeerd te zijn botst momenteel met mijn wens om geestelijk gezond te blijven.' Er zijn veel mensen zoals de vrouw, onder wie ikzelf. Sinds de inauguratie van Donald Trump en de onophoudelijke stroom van nieuws die daarop volgde, vraag ik me regelmatig af wanneer ook ik ten prooi zal vallen aan news fatigue, een aandoening die als een griepepidemie om zich heen grijpt. Lees hier de hele column (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Laagopgeleide internetexpert Astrid Oosenbrug stapt uit de politiek

In 2012 kwam ze voor de PvdA in de Tweede Kamer. Als een van de weinigen bracht ze in plaats van een hoge opleiding een hoop praktijkkennis mee, over ict. Bij de volgende verkiezingen is ze er niet meer bij. Ze stopt, gedesillusioneerd. 'Oprechtheid is in de Tweede Kamer geen handige kwaliteit' (+)

Wie zingt is even Parkinson de baas

Parkinson tast het spraakvermogen aan. Maar dit probleem verdwijnt zodra patiënten zingen. Volgens neurowetenschapper Robert Harris kunnen patiënten beter leren spreken via zangvormen als rap (+).

Astrid Oosenbrug. Beeld Marlena Waldthausen
Astrid Oosenbrug.Beeld Marlena Waldthausen

Lindsey Vonn wil iedereen verslaan - dus ook mannen

Geen skiër is zo beroemd als Lindsey Vonn, bij de vrouwen noch de mannen. De Amerikaanse, die deze week start bij de WK in Sankt Moritz, wil wedstrijden skiën tegen mannen (+). 'Ik ben op mijn best, als ik tegen hen ski.'

Arthur van Amerongen: 'Polemiseren tegen Trump: veel gescheet en weinig drol'

Tegenwoordig tikt het gros van de columnisten zich het eelt op de vingers tegen Trump, alsof de president van de Verenigde Staten hun buurman is in de Amsterdamse Watergraafsmeer en de schobbejak hun spruitjes Sterre en Pepijn de stuipen op het lijf jaagt door af en toe kiekeboe te brullen over de schutting. Lees hier de hele column.

Amerikaanse skieër Lindsey Vonn. Beeld epa
Amerikaanse skieër Lindsey Vonn.Beeld epa
Meer over