Volkskrant Ochtendmaandag 17 augustus

Volkskrant Ochtend: Trump verslaan? Dit is Bidens aanvalsplan | Van straat geplukt en gruwelijk gemarteld: het geweld tegen Belarussische demonstranten

Met de grootste demonstratie uit de Belarussische geschiedenis maakte de bevolking zondag duidelijk dat de president na 26 jaar helemaal alleen staat.Beeld AFP

Nieuws

Trump verslaan? Dit is Bidens aanvalsplan
Presidentskandidaat Joe Biden zet zich schrap voor de strijd met Donald Trump. Deze week presenteert hij op de Democratische Conventie van 17 tot 20 augustus zijn aanvalsplan. Dit zijn de zes beloften waarmee Biden de kiezer bij Trump weg wil houden.

Morales mag dan weg zijn, in Bolivia lopen de spanningen weer op
Op meer dan 170 plaatsen blokkeerden inheemse en linkse protestanten deze week alle verkeer. Er is Bolivia groeiende onvrede over de conservatieve interim-regering en de steeds maar uitgestelde verkiezingen.

Liveblog: Dodental VS passeert de 170.000
In de VS zijn meer dan 170.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De staten Florida, Texas en Louisiana worden momenteel het hardst getroffen.

Loekasjenko’s mensen laten hem in de steek
Zelfs met geld en chantage krijgt Loekasjenko geen menigte meer op de been, terwijl de oppositie de grootste pleinen in Minsk met gemak weet te vullen. Zijn smeektelefoontjes met Poetin wijzen op paniek.

Pelosi roept Huis VS terug van reces om postdienst te redden
Voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zondagavond het parlement teruggeroepen van reces zodat later deze week gestemd kan worden over een wetsvoorstel om de Amerikaanse postdienst te beschermen. 

Aanraders

Timoer werd in Belarus van straat geplukt en gruwelijk gemarteld
In tegenstelling tot andere gemartelde gevangenen werd Timoer na zijn vrijlating uit een Belarussisch detentiecentrum niet naar een gewoon ziekenhuis gebracht, maar naar Kinderziekenhuis nummer 3. Timoer is 16 jaar.

Hou op met de bangmakerij. Koele cijfers moeten we hebben, en harde feiten
Mensen kunnen een sluimerende dreiging niet goed inschatten, las Wilma de Rek in de krant. De oplossing van een hoogleraar: dagelijks afschrikkende journaalbeelden om het gevoel van urgentie terug te krijgen. ‘Pleitte deze gedragswetenschapper serieus voor een dagelijkse portie bangmakerij? God verhoede, dacht ik.’

De oorlog in Indonesië zal nog wel even een brandende kwestie blijven
75 jaar geleden, op 17 augustus 1945, werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen. Vrijwel niemand in Nederland wilde daar toen iets van weten. Sindsdien is Indonesië een bron van inschattingsfouten en emoties gebleven.

Soekarno meldt de ‘soevereiniteitsoverdracht’ in december 1949.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad P

Waarom ik mijn kantoor gewoon zal heropenen
Thuiswerken wordt door veel werknemers en bedrijven gewaardeerd, maar heeft forse nadelen, meent Jelmer Verkleij.

SP-Kamerlid Ronald van Raak schreef een boek over zo’n dertig Nederlandse filosofen. Zit er een SP’er bij?
Sommige mensen gaan hardlopen, Van Raak leest graag een bekende of juist minder bekende filosoof om zijn blikveld te verruimen.

Ronald van Raak bij het beeld van Multatuli in Amsterdam.Beeld Eva Faché

De berichtgeving over de coronacrisis in Zweden was vooringenomen en selectief
Columnist Jasper van Kuijk is pas terug uit Zweden, waar hij tijdelijk woonde met zijn gezin. ‘De berichtgeving over Zweden kan wel wat meer feitelijkheid en minder vooringenomenheid gebruiken. Ik heb bij vlagen met open mond zitten kijken.’

Meer over