Volkskrant Ochtendwoensdag 2 september

Volkskrant Ochtend: Trump paradeert in Kenosha tussen het puin en liegt er driftig op los | Schulden kwijtschelden en een permanent herstelfonds: hoe DNB-president Knot de EU wil redden

President Trump bij een afgebrand gebouw in Kenosha.Beeld AP

Nieuws

Trump paradeert in Kenosha tussen het puin en liegt er driftig op los
De Amerikaanse president Donald Trump bleef dinsdag de leugen herhalen dat hij de orde in het stadje Kenosha zou hebben hersteld. Dat was een in drie opzichten vertekende voorstelling van wat er in het plaatsje is gebeurd.

Poliovirus aangetroffen in riool bij grote vaccinproducent 
In het riool op het terrein van het RIVM is begin augustus poliovirus aangetroffen. Het terrein huisvest een grote vaccinproducent die levend poliovirus gebruikt om vaccins te maken en een onderzoeksinstelling op het gebied van vaccins. 

Informatiedienst politie kampt met angstcultuur en ongewenst gedrag
De informatiedienst (DLIO) van de politie kampt met een verstoorde werksfeer en een angstcultuur. Ongewenst gedrag als pesten, discriminatie en intimidatie worden niet aangepakt, en veel leidinggevenden hebben ‘beperkt mensgerichte managementvaardigheden’. 

D66: EU moet nu echt werk maken van verdeelsleutel asielzoekers
Aan de buitengrenzen van de Europese Unie moeten ‘ontvangstcentra’ komen voor migranten die zich in Europa willen vestigen. D66 ontvouwt vanochtend het plan en loopt daarmee vooruit op het asiel- en migratiepact dat de Europese Commissie later deze maand presenteert.

Grensconflict tussen India en China laait weer op na ‘provocatieve acties’
India beschuldigt China van nieuwe agressie aan de betwiste grens tussen beide grootmachten in de westelijke Himalaya in Ladakh. India spreekt van ‘provocatieve acties’ van de Chinezen.

DNB-president Klaas Knot: ‘De baten van deze imperfecte Unie zijn vele malen groter zijn dan de kosten.'Beeld Aurélie Geurts

Aanraders

Schulden kwijtschelden en een permanent herstelfonds: hoe DNB-president Knot de EU wil redden
DNB-president Klaas Knot maakt zich zorgen over de Europese Unie en rammelt aan de laatste heilige huisjes in de eurozone.

Column: Jongeren opgepast, het ‘jongerenvertier’ van Bruls om heette vroeger militaire dienst
Als jongere zou Bert Wagendorp er niet gerust op zijn, nu Hubert Bruls jongeren ‘iets leuks’ wil bieden om de komende winter door te komen: vroeger heette dat  militaire dienst. ‘Een saaie bedoening, ondanks het gezellig samen kamperen op de Lüneburger Heide, de droppings en de goedkope gevulde koeken.’

Hoe geloofwaardig zijn de coronaboetes nog na Grapperhaus’ bruiloft?
De beelden van de bruiloft van minister Grapperhaus doen nogal wat wenkbrauwen fronsen. Een boa had waarschijnlijk zijn bonnenboekje op zak gehouden. Maar of de minister overtreders nog aso’s durft te noemen?

Cancel culture: hoe uitsluiting van afwijkende meningen het debat verhindert
Hoe effectief is uitsluitcultuur? Het fenomeen ontleed.    

Proces over aanslag Charlie Hebdo begint: weekblad drukt cartoons van profeet Mohammed opnieuw af
Nu het proces over de aanslag begint publiceert het blad opnieuw de karikaturen van de profeet Mohammed die de aanleiding waren voor het bloedbad. 

Ik ben alleen gestopt in risicogebied om te tanken. Moet ik in quarantaine?
Moet je nu wel of niet in quarantaine? En zo ja, hoelang? De regels zijn lang niet altijd duidelijk. Na deze quiz weet u er alles van.

Verslaggeverscolumn: Nederlanders zien hem als modelmigrant – maar wat betekent dat en wil hij dat wel zijn, en hoe blijft hij dan Adnan?
Toine Heijmans bezocht Adnan, de apotheker uit Aleppo die zijn land ontvluchtte en in 2015 in Nederland belandde. Inmiddels woont hij met zijn gezin in Amsterdam. ‘De vorige keer schreef je dat ik zo snel inburgerde. Dat ik elke dag in de file stond zoals alle Nederlanders. Daar denk ik veel over na – waarom moet ik eigenlijk Nederlander zijn?’

Meer over