Volkskrant OchtendVrijdag 8 januari

Volkskrant Ochtend: Trump legt zich in eerste tweet na schorsing neer bij verkiezingsuitslag • ‘Als de bestormers van het Capitool zwart waren geweest, zaten ze nu vast of waren ze dood’

Donald Trump tijdens de demonstratie woensdag in Washington. Beeld AP
Donald Trump tijdens de demonstratie woensdag in Washington.Beeld AP

Nieuws

President Trump legt zich voor het eerst neer bij de verkiezingsuitslag en belooft mee te werken aan de machtsoverdracht aan zijn Democratische tegenstander Joe Biden.

Vanaf komende week ontvangt Nederland bescheiden partijen van het Moderna-vaccin, maar de bewoners van de verpleeghuizen voor wie dit middel is bestemd, krijgen dan nog geen inenting. Bureaucratie belemmert de snelle vaccinatie.

Live: Pfizer: vaccin werkt ook tegen Britse mutant • Sanofi wil concurrenten helpen met productie coronavaccin. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in ons liveblog.

Iedere gevaccineerde met een vaccinatie-bewijs naar huis. Niet voor aan de muur, maar voor onderzoek naar onverwachte bijwerkingen van de coronavaccins. Het Bijwerkingencentrum Lareb heeft er tientallen mensen voor aangenomen.

Live: Agent overleden aan gevolgen verwondingen bestorming • Ook minister van Onderwijs dient ontslag in bij president Donald Trump. Volg het laatste nieuwe over de gebeurtenissen in de VS in ons liveblog.

Aanraders

‘Als de bestormers van het Capitool zwart waren geweest, zaten ze nu vast of waren ze dood.’ De vreugde onder Democraten over de twee gewonnen Senaatszetels in Georgia, werd woensdag overschaduwd door het tumult in Washington.

Toen ik woensdag naar de beelden van het Capitool zat te kijken, dacht ik: ik ga hem op een bepaalde manier toch missen, aldus Bert Wagendorp in zijn column.

Voor de Volkskrant praat Gijs Groenteman met Michael Persson , Pieter Klok en Natalie Righton over de krankzinnige gebeurtenissen in en rond het Capitool. Kunnen we nog meer geweld verwachten? Je hoort het in POTUS de podcast.

Heeft u het nieuws deze week gevolgd? Test uw kennis met onze quiz.

Het virus bereikte ook het gezin van wetenschapsredacteur en ‘coronaverslaggever’ Maarten Keulemans. Is hij nu ‘beschermd’ tegen het virus, vraagt hij zich af in zijn column.

Verslaggever Margriet Oostveen gaat langs bij de Raad van State in Den Haag waar een man genaamd Evert in beroep gaat tegen de naam van een nieuwe politieke partij.

Meer over