Volkskrant ochtend25 juni

Volkskrant Ochtend: Tropenrooster of zelfs hittevrij: scholen worstelen met de hittegolf | Bijna helft van de jongvolwassenen zoekt liefde online

Op basisschool De Schouw wordt het tropenrooster gedraaid. Kinderen van groep 4 zoeken af en toe een vleugje wind op van een ventilator die in de klas is gezet.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Tinder en Grindr zijn niets om je voor te schamen: bijna helft jongvolwassenen zoekt liefde online
Werd het een jaar of tien geleden nog tamelijk sneu gevonden als je je geliefde had ontmoet via internet, in 2019 is dat niet meer het geval. Bijna de helft van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar heeft een profiel aangemaakt op een datingsite of -app zoals Tinder. Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt een date regelen via de digitale weg net zo normaal als via de traditionele wijze.

Nederlandse miljonairs zijn eigenlijk heel gewoon gebleven
Anderhalf procent van alle Nederlandse huishoudens is miljonair, de eigen woning niet meegeteld. Daarmee komt het aantal miljonairs in ons land op 115 duizend, een nieuw record. Dit blijkt uit onderzoek dat het CBS dinsdag publiceert, in opdracht van vermogensbeheerder Van Lanschot en Kempen.Vijf kenmerken van de Nederlandse miljonair.

Miljonairs in het wild op de miljonairsbeurs Masters of LXRY.Beeld Marcel van den Bergh

Vredesplan Kushner gaat alleen over geld, niet over vrede
Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Trump, presenteert dinsdag zijn langverwachte vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict op een conferentie in Bahrein. Twee partijen zijn daarbij niet aanwezig: de Israëliërs zijn niet uitgenodigd en de Palestijnen hebben er vriendelijk voor bedankt.

Aantal zelfdodingen afgenomen, vooral onder tieners
In 2018 is het aantal zelfdodingen met 5 procent gedaald. 1.829 mensen maakten dat jaar een einde aan hun leven. In 2017 waren dat er nog 88 meer. Vooral onder jongeren tussen de 10 en 20 jaar daalde het aantal zelfdodingen flink, met ruim 40 procent: van 81 naar 51.

Vandaag in het nieuws

Het Nederlandse vrouwenelftal speelt tegen Japan voor een plaats in de kwartfinale van het WK. Het hoger beroep begint in het ‘minder Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders. En de Duitse metalband Rammstein treedt op in de Kuip. 

De speelsters van Japan en coach Asako Takakura (rechts) buigen het hoofd na de groepswedstrijd tegen Argentinië.Beeld BSR Agency

Aanraders van de redactie

‘De lijkwagen kwam maar niet. Die was niet bereikbaar door de storing’
Wat doet het met een stad als het alarmnummer niet functioneert? En als de hulpdiensten zeggen dat ze de straat op gaan, zodat mensen in nood ze makkelijk kunnen aanschieten?

Tropenrooster of zelfs hittevrij: scholen worstelen met de hittegolf
De temperaturen lopen deze dagen zo hoog op, dat het in veel klaslokalen nauwelijks uit te houden is. Vooral in scholen met een plat dak of met een noodgebouw is het peentjes zweten. Leerlingen krijgen hittevrij of volgen een tropenrooster.

Internetporno, datingapps en dickpics: wat onze enquête uitwijst over seks en het internet
Naast een interviewserie over liefde, seks en het internet, hield de Volkskrant een enquête onder 1015 Nederlanders. De grote vraag: hoe heeft de digitalisering ons seksleven veranderd? 

Hoe Orbán de Hongaarse vrouwen aanmoedigt om meer kinderen te krijgen
Hongarije telt nog geen 10 miljoen inwoners. Dat aantal moet omhoog, vindt premier Orbán, ook vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Dus belooft hij grote gezinnen financiële voordelen.

Een poster van de Hongaarse regering die het vormen van een gezin moet promoten.Beeld EPA

Het Werkbedrijf, waar alle problemen van het UWV samenkomen
De werkbemiddelaars van het UWV zijn hulpverlener en politieagent ineen. Met zachte en tegelijkertijd harde hand moeten zij werklozen richting werk begeleiden. Is deze taak bij het logge UWV in goede handen? Deel 4 in een serie.

Ik verheug me nu al op mijn triomfantelijke eerste betaling in libra via WhatsApp met Face ID
Facebook heeft een eigen cryptomunt. Baas Mark Zuckerberg is een onverbeterlijke positivo die blijft volhouden slechts het welzijn van de mensheid voor ogen te hebben en niet het welzijn en de winstmarges van Facebook zelf, schrijft Bert Wagendorp. 

Meer over