NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Toezicht strenger op Engels als studietaal | Hoe Trump boven de wet meent te staan

Minister Ingrid van Engelshoven presenteert vandaag haar aanpak van twee omstreden ontwikkelingen in het hoger onderwijs: de prominentere rol van het Engels en het groeiende aantal internationale studenten dat naar Nederland komt. Verder in onze ochtendnieuwsbrief: een bespreking van de thriller van Donald Trump en hoe president Trump boven de wet meent te staan.

Redactie
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven. Beeld Aurélie Geurts
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven.Beeld Aurélie Geurts

Terwijl u sliep

Minister Van Engelshoven: 'meer ruimte voor, maar ook meer toezicht op Engels in hoger onderwijs'

De grote toestroom van buitenlandse studenten moet worden ingeperkt en er komt meer toezicht op het oprukkende Engels in het hoger onderwijs. Tegelijkertijd krijgt het Engels als onderwijstaal in de wet meer ruimte.

Veiligheidsmonitor: meeste ergernis door hardrijders en hondenpoep

Hardrijders en poep op de stoep veroorzaken de meeste ergernis in kleine en middelgrote gemeenten. In de grote steden ergert men zich het meest aan hangjongeren, parkeerproblemen en drugsoverlast.Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor, een tweejaarlijkse landelijke enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarin Nederlanders van 15 jaar en ouder onder meer worden bevraagd over overlast in hun woonomgeving. Lees hier het hele artikel. (+)

Doden en gewonden na vulkaanuitbarsting Guatemala

Bij een vulkaanuitbarsting in Guatemala zijn volgens de eerste berichten zeker zeven mensen om het leven gekomen. Ook zijn er tientallen mensen gewond geraakt en is een onbekend aantal vermist.

Donald Trump. Beeld Anp
Donald Trump.Beeld Anp

L’état, c’est Trump: hoe de president boven de wet meent te staan

De Amerikaanse president kan elk justitieel onderzoek naar hemzelf of naar zijn getrouwen stoppen en staat dus boven de wet. Dat is de strekking van een memo dat Trumps toenmalige advocaten in januari naar speciaal onderzoeker Robert Mueller hebben gestuurd.

Vandaag in het nieuws

In Turijn vindt de oefeninterland plaats tussen de voetbalploegen van Italië en Nederland. De Israëlische premier Netanyahu reist door Europa om te waarschuwen voor Iran. Hij is vandaag bij Merkel. En hoe schadelijk is het werken met chroom-6? Het RIVM maakt onderzoeksresultaten bekend.Aanraders van de redactie

‘Ik wil laten zien: ook als je het iets anders doet, kun je dit vak uitoefenen’

Ze is niet zo van de oneliners, meer van de doordachte en precieze formuleringen. Voor Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, moet het niet gaan om de vlotte babbel, maar om de inhoud. Lees hier het interview met Ingrid van Engelshoven. (+)

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (D66). Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (D66).Beeld ANP

Maandag is het chroom-6-dag, maar of het veel rechtvaardigheid gaat opleveren valt te betwijfelen

‘Uit de berichtgeving over het rapport valt te destilleren dat het ministerie van Defensie financiële overwegingen heeft laten prevaleren boven de veiligheid van haar eigen mensen. Er zijn voor minder koppen gerold’, schrijft Sheila Sitalsing. Lees hier haar column. (+)

Ontslagen Turkse academici houden elkaar op de been met lezingen in het park

Na de mislukte coup in Turkije werden duizenden kritische universiteitsmedewerkers ontslagen. Met openbare colleges in parken houden ze de fakkel van de academische vrijheid brandend. En zichzelf geestelijk gezond. Lees hier het hele artikel.

Ook op het WK voetbal voor rebellen, vluchtelingen en ontheemden wordt groot gedroomd

In Londen is een alternatief WK voetbal begonnen. Zestien ploegen uit landen of regio’s die zich door Fifa buitengesloten voelen doen mee. ‘We proberen te spelen als het Holland van Bergkamp.’ Lees hier het hele artikel. (+)

The Future starts here: toekomstig design roept verwondering, hoop en soms ook angst op

De Aquila en de boomantenne zijn slechts twee van de ruim honderd objecten op de expositie The Future Starts Here, die begin mei opende in het Victoria & Albert Museum in Londen.

Rechtszaak om de Turkse rellen in Rotterdam: ze zeggen alle vier sorry

De slag om Rotterdam is alweer vergeten, de verkiezingen daar en hier voorbij. Dit is wat overblijft: vier mannen in een rechtszaal, plus twee minderjarigen achter gesloten deuren. Meer niet. Lees hier de verslaggeverscolumn van vandaag. (+)

Meer over