Volkskrant OchtendDonderdag 11 april

Volkskrant Ochtend: Theresa May krijgt van EU nogmaals uitstel, nu tot 31 oktober | Ajax houdt kansen na meeslepend gevecht tegen Juventus

Premier Theresa May woensdag in Brussel, voor het Brexitoverleg. Beeld AFP
Premier Theresa May woensdag in Brussel, voor het Brexitoverleg.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Theresa May krijgt van EU nogmaals uitstel, nu tot 31 oktober
Weer wordt de Brexit uitgesteld. De Europese leiders geven de Britse premier May tot en met 31 oktober de tijd om de steun van het Lagerhuis te krijgen voor een ordelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Met dit nieuwe uitstel wordt voorkomen dat het vrijdag tot een harde en chaotische no-deal Brexit komt.

Ajax houdt kansen na meeslepend gevecht
Na een dag van heerlijk oplopende spanning en speculaties ontvouwde Ajax – Juventus zich als een klassieke wedstrijd tussen het bonkende hart van Ajax en het kloppende verstand van Juventus. Een meeslepende partij voetbal, een duel dat over zes dagen een vervolg krijgt in Turijn, met onvoorspelbare afloop.

Regelmatig ‘emotioneel uitgeput’: het overkomt zo’n een op de drie werkenden
Het blijft zorgwekkend: ook uit de nieuwste werknemersenquête van TNO en CBS blijkt dat steeds meer werknemers met regelmaat emotioneel uitgeput zijn van hun werk. In 2018 kampte ruim 17 procent van de werknemers met burn-outklachten, in 2016 was dat nog 16 procent.

Flevoland telt met de hand 160.000 stemmen van statenverkiezingen opnieuw
Een verschil van een paar stemmen zorgt ervoor dat de provincie Flevoland de komende twee dagen iets meer dan 160.000 stemmen opnieuw gaat tellen, één voor één, met de hand. Dat moet duidelijk maken of de laatste restzetel in de Provinciale Staten voor DENK of voor het CDA is.

Vandaag in het nieuws

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ontvangt zijn Turkse collega Çavusoglu. Een vervolg op Bloks bezoek aan Turkije in oktober. Half-autonome wagentjes gaan op Ameland, onder verkeersleiding op afstand, pakjes en bagage vervoeren. Ondernemers staan terecht voor het omkatten van merkloze vaten tot Heineken, Amstel of Grolsch.

Speciale sport- en danslessen om fit te blijven op het Bindelmeer College in Amsterdam. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Speciale sport- en danslessen om fit te blijven op het Bindelmeer College in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Aanraders van de redactie

Op het Bindelmeer College worden de snacks gewoon afgepakt
Het aantal jongeren met overgewicht groeit, meldt het CBS. Vooral jongeren met een niet-westerse migratie-achtergrond kampen ermee. Op het Bindelmeer College in Amsterdam-Zuidoost worden alle zeilen bijgezet om de leerlingen in beweging te krijgen.

Nieuwe verkiezingen in India: Keert het Modi-effect zich nu tegen Modi?
Vijf jaar geleden werd Narendra Modi met een monsterzege premier van India. Hij beloofde van alles aan iedereen. Velen zijn zwaar in hem teleurgesteld. De komende vijf weken gaan 900 miljoen Indiërs opnieuw naar de stembus. Hoe gaat Modi ze nu ‘verleiden’?

Mogelijk is het zwarte gat al verdwenen, maar gelukkig hebben we de foto nog
Het was gisteren een speciale dag. Om acht minuten over drie werd in zes verschillende steden de eerste foto van een zwart gat getoond. ‘Het einde van ruimte en tijd; het einde van ons beeld van de werkelijkheid, in één fantastische foto vastgelegd: wat een magistraal staaltje van menselijk vernuft,’ schrijft Bert Wagendorp.

Geen plek meer voor wonen en werken? Boven het treinspoor is zat ruimte
Kantoorruimte in het centrum van grote steden is schaars. Terwijl iedereen vanuit de trein in hooguit duizend stappen achter zijn bureau wil zitten. Meer kantoren bouwen is vanwege de schaarse grond geen optie. Of toch wel? De NS heeft genoeg ruimte - boven de sporen.

Regisseur Ridley Scott op de set van Alien, 1979. Beeld Getty Images
Regisseur Ridley Scott op de set van Alien, 1979.Beeld Getty Images

Deze documentaire laat je verliefd worden op de alien-op-een-stok van horrorklassieker Alien
Horrorklassieker Alien is 40. De docu ­Memory: Origins of Alien biedt een kijkje achter de schermen. Van de invloed van Francis Bacon tot een alien-op-een-stok.

Met de Denker des Vaderlands op zoek naar de gematigde stem
Verslaggever Ariejan Korteweg neemt de nieuwbakken Denker des Vaderlands Daan Roovers mee voor een werkbezoek aan de Tweede Kamer. Het debat aldaar gaat over soldatententen, munitie, legerkachels en meer van zulks. Administratieve kwesties, zou Hannah Arendt zeggen, niks om in het parlement te behandelen, aldus Roovers. ‘Dat een Denker des Vaderlands zoiets zegt, daar hoop je op.’

Meer over