volkskrant ochtendwoensdag 18 september

Volkskrant Ochtend: Tegenbegroting linkse oppositie: btw en eigen risico moeten omlaag, uitkeringen en lonen omhoog | Ajax overtuigend naar eerste zege (3-0) na sprankelende avond

Terwijl u sliep

Tegenbegroting van linkse partijen: btw moet omlaag en uitkeringen omhoog
De btw-verhoging moet worden teruggedraaid en het eigen risico in de zorgverzekering moet gehalveerd. Het minimumloon en alle uitkeringen, zoals ook de AOW, moet met 2,5 procent extra worden verhoogd. De lonen in de zorg, het onderwijs en bij de politie moeten omhoog.

Geen duidelijke winnaar bij verkiezingen in Israël

De parlementsverkiezingen in Israël hebben dinsdag geen duidelijke winnaar opgeleverd. De centrumpartij Blauw en Wit van generaal b.d. Benny Gantz lijkt een nipte zege te behalen op de rechtse Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu – althans volgens twee van de drie exitpolls na sluiting van de stemlokalen.In de derde halen beide partijen evenveel zetels.

Ajax overtuigend naar eerste zege (3-0) na sprankelende avond
Op het einde van Prinsjesdag waren de Ajacieden weer de koningen van hun voetbalrijk, bij het opmaken van de balans na weer een sprankelende avond. In de Johan Cruijff Arena, als altijd kolkend wanneer Europese oppositie op bezoek is, wervelde Ajax bij de ouverture in de Champions League, met 3-0 gewonnen van Lille.

Welke symfonie ook, Daniël Wayenberg zong elk thema meteen voor
De Nederlandse pianist Daniël Wayenberg, die 17 september op 89-jarige leeftijd in Parijs is overleden, mag met recht tot de klavierleeuwen worden gerekend. Hij was een van de weinige Nederlandse pianisten die een grote internationale carrière had en bij vele grote orkesten speelde.

Vandaag in het nieuws

Medewerkers van Twitter, Facebook en Google verschijnen voor de senaat in de VS in een hoorzitting over online extremisme. In het Chabot Museum zijn alle 400 kunstwerken uit de privéverzameling van Armando voor het eerst samen te zien. En op het lichaam van voormalig Philipsdirecteur Tob Cohen wordt autopsie verricht.

Aanraders van de redactie

De minister-president spreekt: ‘Laten we elkaar geen crisis aanpraten. Echt jongens, hou op’
Premier Mark Rutte ontvangt op Prinsjesdag traditiegetrouw de schrijvende pers voor een groepsgesprek in het Torentje. Dertien kritische vragen over een kabinet dat nu het geld laat rollen.

Minister-president Mark Rutte bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.  Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld ANP

Echtgenote en haar ‘minnaar’ zijn hoofdverdachten in moordzaak oud-topman Philips in Kenia
Vele sporen wijzen naar zijn vrouw Sarah en haar ‘minnaar’ Peter, als de moordenaars van de 69-jarige Nederlandse zakenman Tob Cohen in Kenia. Het land waar hij het grote geluk dacht te hebben gevonden, werd hem uiteindelijk noodlottig.

Biograaf Hans Luijten over Jo van Gogh-Bonger: ‘Zij verspreidde Vincents kunst als een predikant’
Na de dood van haar man Theo bracht Jo van Gogh-Bonger met grote ijver het werk van Vincent aan de man. Wie was zij? Biograaf Hans Luijten: ‘Ze zat als een spin in het web.’

De worsteling met de oorlog van de Schotse soldaat Jack
Wat een oorlog met je kan doen, zag Tonny Buiting toen ze de Schotse militair Jack leerde kennen. Hij was een van de bevrijders van Eindhoven en worstelde met wat we nu een posttraumatische stressstoornis zouden noemen. ‘Die ‘kameraad’ buiten, bleek een fles whisky in onze heg.’

In de Jumbo in Vlijmen is een speciale tafel ingericht voor mensen die even willen kletsen. Beeld
In de Jumbo in Vlijmen is een speciale tafel ingericht voor mensen die even willen kletsen.

Verslaggeverscolumn: De supermarkt als buurtsoos voor wie om een praatje verlegen zit
Terwijl de eerste personeelsloze winkel vorige week het levenslicht zag, houden ze bij de Jumbo in Vlijmen vast aan het concept van de ‘kletskassa’. Sterker nog, ze gaan verder dan dat en hebben zelf een speciale koffietafel waar kletsgrage klanten naar worden doorverwezen. Het concept is bedoeld voor mensen die om een praatje verlegen zitten en het schijnt goed te werken. Columnist Marjon Bolwijn nam er een kijkje.

Belgisch onderzoek: luchtverontreiniging kan doordringen tot in de baarmoeder
Luchtverontreiniging kan via de longen van zwangere vrouwen doordringen tot in de baarmoeder en daar mogelijk schade toebrengen aan ongeboren kinderen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Meer over