Volkskrant OchtendZaterdag 7 december

Volkskrant Ochtend: Tata loost gif en de overheid vindt het goed | Roger Derikx werd vermorzeld door de Belastingdienst

Asiye ­Abdulaheb. Beeld
Asiye ­Abdulaheb.

Terwijl u sliep

Beijings grote geheim stond op haar laptop
‘Jij eindigt in stukjes in de zwarte Kliko in je voortuin.’ Dat soort dreigementen krijgt Asiye Abdulaheb. Deze Oeigoerse Nederlandse zat maandenlang op een bom in de vorm van Chinese staatsgeheimen over de beruchte kampen in Xinjiang. Dankzij haar werden de documenten wereldnieuws, maar nu vreest Asiye represailles. ‘Ik heb bescherming nodig.’

Willem II stunt in Amsterdam tegen traag en onnauwkeurig Ajax
Hoe het voelt om te verliezen in de competitie was Ajax bijna vergeten. Maar vrijdag kreeg kampioen Ajax slaag van Willem II, met duidelijke cijfers nog wel: 0-2. AZ kan zaterdag de achterstand verkleinen tot drie punten, door in Zwolle te winnen van PEC, in de wetenschap dat volgende week AZ – Ajax is.

Rijkswaterstaat gaf Tata Steel ruimere normen bij lozen giftige stoffen
Rijkswaterstaat heeft staalfabrikant Tata Steel de afgelopen jaren toegestaan meer giftige stoffen in het oppervlaktewater te lozen dan de Europese richtlijnen voorschrijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

De 15-jarige Jesse uit Amsterdam protesteert in Madrid voor het klimaat: ‘Mijn toekomst is in gevaar’
Duizenden mensen hebben vrijdag in Madrid geprotesteerd tegen klimaatverandering. Ook de 15-jarige Jesse van Schaik uit Amsterdam was erbij. ‘Mijn toekomst is in gevaar.’

Vandaag belangrijk

Vanaf vandaag is het voor organisaties niet meer mogelijk om WhatsApp te gebruiken zonder zakelijk account. Dat betekent dat het niet meer mogelijk is om te communiceren met bijvoorbeeld gemeenten via WhatsApp. In de Eredivisie staan de volgende wedstrijden op het programma:

ADO Den Haag - FC Twente
VVV-Venlo - FC Emmen
PSV - Fortuna Sittard
PEC Zwolle - AZ

Amateurfotograaf Dirk Jan Prins, die lozingen van Tata Steel fotografeert. Beeld Jiri Büller
Amateurfotograaf Dirk Jan Prins, die lozingen van Tata Steel fotografeert.Beeld Jiri Büller

Aanraders van de redactie

Tata loost gif en de overheid vindt het goed
Fotograaf Dirk-Jan Prins legt de lozingen van afvalwater door Tata Steel vast. Die zijn vervuilender dan volgens Europese normen is toegestaan, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Waarom deze vrouwen strijden tegen feminisme en immigratie
Ze zijn jong, knap en rechts-radicaal en trekken ten strijde tegen het feminisme, dat het Westen zou bedreigen.

De palingpenose heeft het druk, babypaling smokkelen is zeer lucratief
Het lijkt gek, maar het is handel en gaat toch echt illegaal de grens over. Smokkelaars hebben het nieuwe goud ontdekt: paling. De vissen brengen inmiddels in Azië meer op dan zilver, ivoor en kaviaar.

Roger Derikx werd vermorzeld door de Belastingdienst: ‘Ik heb wel 150 keer gebeld’
De problemen met de Belastingdienst, die hem als fraudeur bestempelde, kostten Roger Derikx zijn huwelijk, zijn nachtrust en zijn vertrouwen in de overheid. ‘Zelfs de boswachter wantrouw ik.’

null Beeld Reinout Dijkstra
Beeld Reinout Dijkstra

Bijstand oude of nieuwe stijl? U mag kiezen
De manier waarop de bijstand nu geregeld is, is volgens Frank Kalshoven een ‘foutenfestival’. Hij stelt een nieuw systeem voor, met behoud van het oude.

De politici liegen zich onbehouwen omhoog, en de mensen vinden het nog prachtig ook
Liegen deden ze altijd al, de machtigen die zich omhoog hebben geklauwd, schrijft Sheila Sitalsing. Maar dat vrije regimes op leugens zijn gaan drijven, is nieuw, aldus scheidend EU-president Donald Tusk. ‘‘De waarheid is aantrekkelijker dan de leugen’, zegt Tusk. ‘Het vergt wel moed haar te verkondigen.’’

Meer over