Volkskrant Ochtend: Surinamers demonstreren tegen regering Bouterse | is een depressie te voorkomen?

Goedemorgen. In Suriname is gedemonstreerd tegen het 'wanbeleid' van de regering van president Desi Bouterse. In Iran is gestemd: de conservatieven hebben verloren. Kan Rohani nu zijn agenda van verandering doorvoeren? Verder in dit ochtendoverzicht: de ontdekkingsreis van Tom Dumoulin en hoe voorkom je (zo goed als mogelijk) een depressie?

Ook in april werd in Paramaribo tegen Bouterse gedemonstreerd. Beeld anp
Ook in april werd in Paramaribo tegen Bouterse gedemonstreerd.Beeld anp

Terwijl u sliep

Surinamers demonstreren tegen corruptie en armoede, maar vooral tegen Bouterse
Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo betoogd tegen wat zij het 'wanbeleid' van de regering van president Desi Bouterse noemen. De betoging, met vooral sprekers van politieke oppositiepartijen, verliep rustig. Het centrale thema was de grote zorg over de verarming van de bevolking.

Iraniërs hebben vooral 'nee' gestemd tegen de conservatieven
De royale overwinning van Hassan Rohani bij de Iraanse presidentsverkiezingen is vooral een nederlaag voor de conservatieven. Een ruime meerderheid van de Iraniërs heeft laten blijken geen vertrouwen te hebben in de bestuurlijke capaciteiten van degenen die de oorspronkelijke idealen van de Islamitische Republiek belichamen. Hun kandidaat, de hardliner Ebrahim Raisi, kreeg vrijdag slechts 38 procent van de stemmen.

Verenigde Staten gaan Saoedi-Arabië voor 110 miljard dollar aan wapens leveren
De Amerikaanse president Donald Trump is zijn staatsbezoek aan Saoedi-Arabië begonnen met een paar grote deals voor militaire en economische samenwerking. De VS gaan Saoedi-Arabië voor 110 miljard dollar aan wapens leveren. Komende tien jaar komt daar nog eens voor 350 miljard bij.

Congreslid bedreigd na oproep om Trump af te zetten
Een Democratisch lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is met de dood bedreigd nadat hij eerder had gepleit voor de afzetting van president Donald Trump. Al Green liet zaterdag op een politieke bijeenkomst gewelddadige voicemailberichten van anonieme bellers horen.

null Beeld afp
Beeld afp

Vandaag in het nieuws

President Donald Trump is ook vandaag in Saoedi-Arabië. Tijdens een lunch met vijftig leiders uit moslimlanden zal Trump een toespraak houden, volgens zijn nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster: 'over de hoop van de president op een vredelievende versie van de islam'.

Vanmiddag spelen Roda JC en NEC tegen respectievelijk Helmond Sport en FC Emmen voor handhaving in de Eredivisie.

Aanraders van de redactie

Greenpeace zit ernaast, gentech is juist geweldig
Ooit was hij Greenpeace-fan, nu ligt wetenschapsjournalist Hidde Boersma in de clinch met de milieuorganisatie, die gentechvoedsel als schadelijk ziet.

Hoe voorkom je (zo goed als mogelijk) een depressie?
Vooral na een negatieve levensgebeurtenis, is het een reëel gevaar: een depressie. Journalist en psychologie-student Francisca Kramer zoekt uit hoe je 'm buiten de deur houdt. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Boegbeeld van nieuw feminisme legt cynisme het zwijgen op
Rebecca Solnit, in Amerika een literaire superster, probeert het cynisme het zwijgen op te leggen. 'Ja, ook ik raak weleens gefrustreerd, maar dat is geen strategie', zegt ze in Philadelphia. (+)

De ontdekkingsreis van Tom Dumoulin
De naam van zijn hond geeft hij liever niet prijs. Over familie praat hij niet. Afstand bewaren, ook nu in de Giro. Wielrenner Tom Dumoulin staat voor een zware week. Maar als het loopt zoals hij heeft bedacht, kan hij het aan. (+)

Tom Dumoulin Beeld afp
Tom DumoulinBeeld afp

In de voetsporen van Louis Couperus door 'zijn' Den Haag
Hoewel Louis Couperus graag verre reizen maakte, keerde hij altijd terug naar zijn geliefde Den Haag. Een wandeling in de voetsporen van de grote schrijver. (+)

Katinka Polderman, Coen Simon en Arthur van Amerongen lezen een liefdesboek
De liefde, dat is pas een goed onderwerp voor een boek. Cabaretière Katinka Polderman, filosoof Coen Simon en schrijver Arthur van Amerongen lazen er ieder een recent verschenen boek over en vertellen wat ze ervan hebben opgestoken. (+)

Meer over