nieuwsbriefvolkskrant ochtend

Volkskrant Ochtend: Supersnelrecht rond Oud en Nieuw definitief mislukt: nog maar één zitting | Bahreinse asielzoeker na uitzetting opgepakt, mogelijk gemarteld

Beeld Nederlandse Freelancers/Vidiphoto

Terwijl u sliep

Supersnelrecht rond Oud en Nieuw definitief mislukt: nog maar één zitting
Net nu de roep om hardere maatregelen tegen relschoppers tijdens Oud en Nieuw steeds luider wordt, blijkt het supersnelrecht definitief mislukt. Dit jaar was er nog maar één zitting, en ook na de twee voorgaande jaarwisselingen werd het nauwelijks nog toegepast. Het Openbaar Ministerie erkent dat de zaken hiervoor te complex zijn.

Bahreinse asielzoeker na uitzetting opgepakt, mogelijk gemarteld 
De Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh is in zijn vaderland gearresteerd nadat hij door Nederland was uitgezet. De aanhouding gebeurde ogenblikkelijk na aankomst op het vliegveld van Manama op 20 oktober vorig jaar. Hij kon worden uitgezet omdat hij bij terugkeer geen gevaar zou lopen, volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Niet A Star Is Born, Maar Bohemian Rhapsody grote winnaar Golden Globes
Bohemian Rhapsody is een van de grote winnaars geworden bij een Golden Globes vol verrassingen. De film over het leven van Queen-zanger Freddie Mercury won in de categorie beste dramafilm. Rami Malek voor zijn vertolking van Mercury bekroond als beste acteur in een dramafilm.

Politici kraken steun uit SGP-kring voor Nashville-verklaring, pamflet tegen homo’s
Er is forse kritiek op de steun van de SGP voor een pamflet tegen het homohuwelijk en waarin wordt gesuggereerd dat homoseksuele gevoelens te ‘genezen’ zijn.

Vandaag in het nieuws

De International Consumer Electronics Show (CES) vindt plaats in Las Vegas. Een Amerikaanse delegatie reist naar China voor overleg over de handel (en handelsoorlog) tussen beide landen). En acteur Kevin Spacey wordt formeel in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van seksueel misbruik van een tiener.

Aanraders van de redactie 

Klaar met fast fashion? Ga dan eens langs bij Fashion for Good. Daar leer je hoe je jouw garderobe kunt verduurzamen. V-vlogger Lisa is fan.

De duurzame warmtepomp goedkoper? ‘Dat gaat echt niet gebeuren’
De prijzen van warmtepompen gaan niet dalen als de vraag naar deze apparaten verdubbelt. ‘Forget it’, zegt de man die het kan weten.

Een lid van het koninklijk huis laat kunst veilen: ‘Je hoopt natuurlijk dat het in Nederland blijft’
Het zou ‘zeer zijn gewaardeerd’ als de kunstwerken die een lid van de koninklijke familie laat veilen eerst aan Nederlandse musea zouden zijn aangeboden, zegt de directeur van de Vereniging Rembrandt. Er is weinig tegen te doen, omdat de tekeningen niet op de lijst van beschermde cultuurgoederen staan. 

Ikeameubels, sandalen en flatscreens: daar lagen wij op de stranden van Terschelling en Schiermonnikoog, met onze eeuwige honger naar meer
Er is veel onzin geschreven over de deelecomonie, de hype van een jaar of tien geleden. We zouden nooit meer spullen kopen, en alles wat we al hadden weggooien na Marie Kondi-achtige rituelen, schrijft Sheila Sitalsing. Toen de containers van de MSC Zoe afgelopen week overboord sloegen viel er ontzetting te noteren: ‘Ikeameubels, sandalen, fleecedekens en talloos veel My Little Pony’s: daar lagen wij. Met onze eeuwige honger naar meer, meer, meer spullen.’

Hoe surfers de extreem hoge golven van Nazaré ontdekten
Onverschrokken surfers trekken elke winter naar het Portugese kustplaatsje Nazaré. Nergens zijn de golven groter. De lokale economie profiteert, maar het gevaar loert altijd.

Surfer Sebastian Steudtner in Nazaré.Beeld Corbis via Getty Images

Henk uit Emmen is laaggeletterd, maar niet minder scherp dan anderen
‘Over laaggeletterdheid verschijnen geregeld artikelen, maar de feiten blijven zorgelijk’, schrijft Nadia Ezzeroili. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden minder vertrouwen in de samenleving hebben en vaker geloven dat ze weinig invloed kunnen uitoefenen. Ook Henk uit Emmen heeft moeite met het begrijpen van woorden met veel lettergrepen. ‘Maar dat laatste puntje geldt niet voor Henk. Hij laat zijn stem horen als het moet.’

Meer over