Volkskrant OchtendDonderdag 6 december

Volkskrant Ochtend: Steun leenstelsel studenten brokkelt af | Resultaatgerichte hulp moet jeugdzorg efficiënter en goedkoper maken

Redactie

Terwijl u sliep

Steun leenstelsel studenten brokkelt steeds verder af
Het politieke draagvlak onder het leenstelsel voor studenten brokkelt steeds verder af. Alleen VVD en D66 staan nog ronduit achter het stelsel waarmee studenten sinds 2015 geen gratis basisbeurs meer krijgen, maar hun maandelijkse overheidstoelage moeten lenen. Bij alle andere partijen neemt de afkeer toe, zeker nu het kabinet heeft besloten de rente te verhogen. Dat bleek woensdag bij het debat over nieuwe renteberekeningen in de Tweede Kamer.

Resultaatgerichte hulp moet jeugdzorg efficiënter en goedkoper maken
‘Resultaatgerichte hulpverlening’: de psychiatrie kreeg er eerder dit jaar al mee te maken, nu is de jeugdzorg aan de beurt.

Brief Poolse rechter bevestigt zorg Amsterdamse rechtbank om rechtsstaat Polen: ‘De onafhankelijkheid van rechters staat onder druk’
Nederland maakt zich terecht zorgen over de Poolse rechtsstaat en de kans op een eerlijk proces in dat land. Dat blijkt uit een brief van een Poolse rechter aan het Nederlandse Internationaal Rechtshulpcentrum (IRC), die de Volkskrant heeft ingezien. De brief kan gevolgen hebben voor de overlevering van verdachten aan Polen.

Rusland-onderzoek Mueller nadert zijn voltooiing
Veel gerechtelijk rumoer in Washington en New York de afgelopen week, waar speciaal onderzoeker Robert Mueller een einde probeert te breien aan zijn zoektocht naar de precieze toedracht van de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen 2 jaar geleden. De grote vraag is nog steeds: hadden leden van de Trump-campagne daar weet van, of hebben ze er zelfs aan meegeholpen?

Vandaag in het nieuws

Het Amerikaanse weekblad Time maakt traditiegetrouw bekend wie de redactie bestempelt als ‘Person of the Year’. Het gerechtshof in Den Haag beslist of het OM de tabaksindustrie alsnog moet vervolgen. En drie natuurverenigingen hebben een kort geding aangespannen tegen de beslissing om 1.830 edelherten af te schieten in de Oostvaardersplassen. Vandaag doet de rechter uitspraak.

Aanraders van de redactie

Máxima neemt het met ‘sociale ananas’ op voor de kleine boer
2,85 euro kost de ‘sociale ananas’ die koningin Máxima dinsdag kreeg bij haar werkbezoek aan groente- en fruitimporteur Eosta in Waddinxveen, winnaar van de Koning Willem I-prijs voor duurzaam ondernemerschap. Ruim een euro meer dan de ananas in de supermarkt. Maar dat is wel de werkelijke prijs.

In de Sinterklaasshows was geen Piet te bekennen, toch werd het oer-Hollands gezellig
Sinterklaas brengt familieleden uit alle generaties samen, uit alle hoeken van het land – met verschillende ideeën over de houdbaarheidsdatum van Zwarte Piet. Hoe is het u vergaan? Is het r-woord vermeden of werd het bonje? In de concurrerende Sinterklaasshows van BNNVARA en RTL 4 werden alle Pieten uit de studio geweerd. Onbegrijpelijk! Of heb je ze helemaal niet nodig voor een leuke tv-avond?

Nieuwe methode voor de crashtest van Ford: Een crashtest als een kermisattractie
Voordat een nieuw type auto de weg op mag, moet het worden getest: kosten 50 miljoen euro per model. Ford Duitsland heeft iets goedkopers bedacht: een hydraulische installatie waarmee botssimulaties worden uitgevoerd.

‘De Noord-Afrikaanse film is hier straks zo gewoon als een courgette’
De Haarlems-Algerijnse broers Hakim (61) en Karim (69) Traïdia presenteren het eerste Nederlandse filmfestival voor de Noord-Afrikaanse cinema. De eerste editie draait om de vrouw. ‘Vanwege onze moeder.’

Video: ‘Je bent toch wel vóór een boerkaverbod?’

Met Lilian Marijnissen op nachtpatrouille bij de politie van Tilburg
Lilian Marijnissen van de SP heeft zo haar eigen manier van werkbezoeken afleggen. Geen powerpointpresentaties of voorlichters, maar op pad met de direct betrokkenen zelf. Zodoende zit Marijnissen zaterdagnacht op de achterbank van een politiebusje dat met loeiende sirene en meer dan 100 kilometer per uur door de straten van Tilburg raast. Ariejan Korteweg ging met haar mee.

Meer over